Bryssel maailmankartalle!

Tuomo Lappalainen
Mielipide 10.5.2009 07:00

Miten kaikki tuntuu niin tympäisevän tutulta? Eurovaaleihin on enää vajaa kuukausi, vaali-innostuksesta ei ole vielä tietoakaan, mutta ei hätää: syyllinen on kuin onkin selvillä.

Vika on meissä toimittajissa. Me olemme kertoneet liian vähän Euroopan unionista. Meidän takiamme suomalaiset eivät edes tunne europarlamentaarikkojaan.

Tämä huutava laiminlyönti on nyt korjattava. Se on meidän pyhä velvollisuutemme eurokansalaisina. Bryssel on kirjoitettava maailmankartalle!

Ex-meppi Alexander Stubb (kok) poltti taannoin päreensä, kun Euroopan unionia verrattiin Neuvostoliittoon. Sorry vaan, Alex, mutta te eurouskovaiset saatte syyttää siitä ihan itseänne. Miksi mediaa pitää taas paimentaa kuin ennen vanhaan yya-Suomessa?

Silloin lehdistöä neuvottiin kädestä pitäen, miten suuresta itäisestä naapurista sopi kirjoittaa, ikään kuin toimituksissa ei olisi sitä itse ymmärretty. Nyt on raportoitu vuorostaan EU:sta päin seiniä. Toimittajat, reppanat, eivät kuulemma edes tunnista uutista, kun se kävelee Brysselissä vastaan.

Nyt pitäisi vain tietää, mikä on riittävää EU-seurantaa. Helsingin Sanomien arkiston mukaan sanapari Euroopan unioni esiintyi yksistään viime vuonna 982 Hesarin jutussa. Kauppalehdessä sama haku tuotti 622 ja Suomen Tietotoimistossa peräti 1 036 osumaa. Kaikki ne kirjoittavat toisin sanoen EU:sta päivittäin, yleensä useampiakin juttuja.

Jokaiseen toimitukseen tulee jatkuvasti palautetta, jossa toivotaan enemmän juttuja terveydestä, luonnosta, tieteestä ja kaikenlaisista ihmisten arkea lähellä olevista asioista. Sen sijaan kukaan tavallinen lukija ei kaipaa lisää artikkeleja vaikkapa subsidiariteettiperiaatteesta tai kompetenssikompetenssista. Ja lukijoita varten kai lehtiä yhä tehdään.

Ehkä suomalaiset eivät kaikkoakaan äänestyspaikoilta siksi, että media jakaa heille huonosti tietoa. Jospa he vain eksyvät EU:n ikiomaan pykäläviidakkoon?

Jos EU halutaan saada näyttämään muulta kuin luotaantyöntävältä byrokratialta, on vain yksi keino. Se ei saa olla luotaantyöntävä byrokratia. Julkisuuden hallinta ei ole pohjimmiltaan sen monimutkaisempaa.

Keskustelu

Jostain se kuitenkin johtuu, että suomalaiset ovat paremmin perillä esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin kuin EU-parlamentin asioista. Brysselissä kuitenkin säädetään meitä suomalaisia koskevia lakeja… Suomen mediassa on toki käytetty sanaparia Euroopan Unioni usein, mutta yleensä jutut on kirjoitettu me-täälllä-Suomessa-ne-siellä-EU:ssa asenteella.

Muun Euroopan media on seurannut esimerkiksi ns. telekommunikaatio-paketin käsittelyä parlamentissa ja ministerineuvostossa koko viime talven ajan, Suomessa siihen ei kiinnitetty huomiota, vaikka EU-parlamentti ja ministerineuvosto päätyivät harvinaisen jyrkkään ristiriitaan siitä, kuka ja millä perusteilla päättää kansalaisten nettiyhteyksien katkaisemisesta.

Miten suomalaiset voisivat osallistua eurooppalaiseen kansalaiskeskusteluun, jos meillä ei edes tiedetä, mitä asioita EU:n päätöksentekoelimissä käsitellään? Tällä hetkellä paras suomenkielinen tietolähde ovat suomalaismeppien blogit … minkä lisäksi BBC:n sivuilla tulee vietettyä aikaa kun haluaa tietää jotain Brysselin poliittisesta tilanteesta.

Se on totta, että EU:n päätöksentekijärjestelmä ja kieli on … kauniisti sanottuna mutkikasta. Mutta se ei oikeuta sitä mimosa-reaktiota, johon suomalaiset toimittajat ovat turvautuneet, kun heitä on varovasti moitittu Euroopan Unionin unohtamisesta.

Kansalaisen näkökulmasta on ihan yhdentekevää hypoteettinen debatti median EU – kirjoitusten määrästä tai verrokkina olosta USA kongressi – & senaattiinformaation riittävyyteen.

Mitä EU tekee jäsenvaltionsa Suomen kera asiantilan oikaisemikseksi ja omien kansalaistensa tiedonpuutteen parantamiseksi ?
Suorapostitusta jokaiseen kotiin ?

TV- ohjelmaformulaa EU:sta ; Stubbi täräyttää, Itälä oikaisee, Jäätteenmäki valistaa,…. Olli Rehn tiedoittaa….. Timo Soini änkyröi….Ilman jargonia; kansalainen kansalaiselle ?

Nykyisellään EU toiminta on sirkushuveja kansalle valittujen edustajien kautta ilman todellista sisältöä.

Palkkaisivat Erkki Tuomiojan levittämään EU:n info-propagandaa Suomessa.

Hhän hakkaa helposti läpäisykyvyllään Berlusconin kotimaassaan vaikka ei ole pistänyt penniäkään likoon mediayrityksiin.

Kiitos Jyrki Kasville mielenkiintoisesta ja keskustelua eteenpäin vieneestä kommentista. Täsmentäisin vielä sen verran, että pääasiallisena kimmokkeena kirjoitukseeni olivat suomalaismeppien valitukset, joiden mukaan media ei ole kiinnittänyt tarpeeksi huomiota heidän saavutuksiinsa. En tiedä, olisiko niiden laajempi esittely paras tapa levittää tietoa EU:n päätöksentekoelinten toiminnasta.