Bryssel maailmankartalle!

Mielipide 10.5.2009 07:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Miten kaikki tuntuu niin tympäisevän tutulta? Eurovaaleihin on enää vajaa kuukausi, vaali-innostuksesta ei ole vielä tietoakaan, mutta ei hätää: syyllinen on kuin onkin selvillä.

Vika on meissä toimittajissa. Me olemme kertoneet liian vähän Euroopan unionista. Meidän takiamme suomalaiset eivät edes tunne europarlamentaarikkojaan.

Tämä huutava laiminlyönti on nyt korjattava. Se on meidän pyhä velvollisuutemme eurokansalaisina. Bryssel on kirjoitettava maailmankartalle!

Ex-meppi Alexander Stubb (kok) poltti taannoin päreensä, kun Euroopan unionia verrattiin Neuvostoliittoon. Sorry vaan, Alex, mutta te eurouskovaiset saatte syyttää siitä ihan itseänne. Miksi mediaa pitää taas paimentaa kuin ennen vanhaan yya-Suomessa?

Silloin lehdistöä neuvottiin kädestä pitäen, miten suuresta itäisestä naapurista sopi kirjoittaa, ikään kuin toimituksissa ei olisi sitä itse ymmärretty. Nyt on raportoitu vuorostaan EU:sta päin seiniä. Toimittajat, reppanat, eivät kuulemma edes tunnista uutista, kun se kävelee Brysselissä vastaan.

Nyt pitäisi vain tietää, mikä on riittävää EU-seurantaa. Helsingin Sanomien arkiston mukaan sanapari Euroopan unioni esiintyi yksistään viime vuonna 982 Hesarin jutussa. Kauppalehdessä sama haku tuotti 622 ja Suomen Tietotoimistossa peräti 1 036 osumaa. Kaikki ne kirjoittavat toisin sanoen EU:sta päivittäin, yleensä useampiakin juttuja.

Jokaiseen toimitukseen tulee jatkuvasti palautetta, jossa toivotaan enemmän juttuja terveydestä, luonnosta, tieteestä ja kaikenlaisista ihmisten arkea lähellä olevista asioista. Sen sijaan kukaan tavallinen lukija ei kaipaa lisää artikkeleja vaikkapa subsidiariteettiperiaatteesta tai kompetenssikompetenssista. Ja lukijoita varten kai lehtiä yhä tehdään.

Ehkä suomalaiset eivät kaikkoakaan äänestyspaikoilta siksi, että media jakaa heille huonosti tietoa. Jospa he vain eksyvät EU:n ikiomaan pykäläviidakkoon?

Jos EU halutaan saada näyttämään muulta kuin luotaantyöntävältä byrokratialta, on vain yksi keino. Se ei saa olla luotaantyöntävä byrokratia. Julkisuuden hallinta ei ole pohjimmiltaan sen monimutkaisempaa.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.