Blogaava runoilija Miki Liukkonen voitti J. H. Erkon palkinnon

Mielipide 29.4.2009 14:15

Kännykkä piippaa kesken työpäivän. Tekstiviesti kertoo, että oululainen Miki Liukkonen, 19, on voittanut J. H. Erkon kirjallisuuspalkinnon.

Tuomariston mukaan Liukkosen runoissa ”groteskit, kahelit ja yllättävät kielikuvat sekoittuvat lakonisiin toteamuksiin”.

En tunne Liukkosta henkilökohtaisesti, mutta hänen runonsa tunnen, ja siksi voin nyökytellä hyväksyvästi tuomariston luonnehdinnalle.

Liukkonen ei ole vielä julkaissut esikoiskokoelmaa, mutta olen lukenut hänen runojaan verkossa. Liukkonen pitää yllä Muistio-nimistä runoblogia, jota aloin seurata maaliskuussa.

Ei aikaakaan kun kiinnitin huomiota seuraavaan pikkurunoon:

ensin purkista mustekalaa,
sitten dialektiikan pariin

Ohhoh. Nuoruuden peloton ”röyhkeys” on ihailtavaa ja vetää puoleensa. Muistin kirjoittajaa yhden sanan myönteisellä kommentilla ja tilasin hänen bloginsa syötteen. Saatoin todeta olevani koukussa.

Muutaman viikon kuluttua silmiini osui tämä:

Paikoin minä näen
kuin vedessä kalat
selällään

viileässä huhtikuussa
järjestelmälliset alueet
hauki karjuu avannossa
toisaalla on pilvien raukeus

nämäkin ajatukset on aidattu
mikään sisällä ei liiku
tihein kuviteltu pimeys

kun ajatukset
ovat leipä sisältä
lyö rikki

Tämähän on ihan valmista, muistan ajatelleeni. Täydellinen, hallittu runo klassisesta aiheesta, mutta nykyaikaisella otteella. Tällä kertaa kiitin tekijää myönteisellä hymiöllä. Siitä on nyt viikon päivät.

Liukkosen blogi on yksi monista. Myös yksi kilpailun tuomareista, runoilija Teemu Manninen on tottunut käyttämään blogia julkaisualustana. Lisää suomalaisia runoblogeja löytää esimerkiksi Blogilistan sivuilta.

Mutta tämä päivä on nuoren Miki Liukkosen. Onneksi olkoon!

Kirjoittaja on myös runoilija ja bloggari.