On monta hyvää syytä liikkua

Euroopassa on tehty vuosikymmeniä töitä sen eteen, että valtioiden rajojen ylittäminen olisi mahdollista, hyödyllistä ja tarpeellista.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Matti Kalliokoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Matkustusrajoitukset muuttuvat nykyisin nopeammin kuin pelitilanteet useassa urheilulajissa. Tämänhetkinen suunta on kohti kireämpiä aikoja.

Moni on yhä varovainen ja pysyy kotimaassa ilman poliitikkojen ja viranomaisten linjauksiakin. Silloin on helppo kysyä, miksi matkalle pitäisi ylipäätään nyt lähteä.

Asetelma ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Euroopassa on tehty vuosikymmeniä töitä sen eteen, että valtioiden rajojen ylittäminen olisi mahdollista, hyödyllistä ja tarpeellista. Maanosaa on hitsattu yhteen ihmisten ja yritysten verkostoja ruokkimalla.

Yksittäisen ihmisen liikkumistarpeet voivat liittyä perhesiteisiin, ystävyyssuhteisiin, työhön tai matkustamiseen. Ulkopuolisen on vaikea tietää, mitä kaikkea matkustuspäätökseen liittyy.

Silti matkustusrajoituksille ja -suosituksille on näinä aikoina tarvetta. Niillä ostetaan aikaa ja hillitään koronaviruksen etenemistä. Virus ei niillä kuitenkaan katoa.

Jos menneinä vuosisatoina taudit levisivät maapallon ympäri pelkillä purjelaivoillakin, nykytekniikalla eteneminen on monin verroin tehokkaampaa. Edes Pohjois-Korea ei välty tartunnoilta.

 

Huomion keskittyminen maahantulon rajoituksiin voi siirtää ongelman ajatuksissa kauemmaksi koskemaan ”niitä muita”. Testaamiset ja karanteenit ovat kuitenkin tarpeen myös vain kotimaassa liikkuneilla.

Kevät muistutti, että ihmisten ja tavaroiden liikkuminen sujuvasti valtioiden rajojen yli ei ole itsestään selvää. Avautuminen on vaatinut vuosikymmeniä, sulkeminen voidaan tehdä parissa päivässä.

Matalien rajojen vastustus kasvoi jo ennen koronaviruksen leviämistä. Valtapeli uhkaa vapaakauppaa, ja vapaa liikkuvuus Euroopassa jakaa mieliä.

Silloin on hyvä muistaa, että vapaakauppa on nostanut myös Suomea kohti vaurautta ja rajojen ahkera ylittäminen on rauhoittanut Euroopan aiemmin riitaisia valtioita.

Pandemia pakottaa poikkeuksiin ja turvallisuus sääntöjen viilaamiseen, mutta vapaasta liikkuvuudesta on myös jatkossa hyötyä.

 

Vanhempia neuvotaan usein tarjoamaan lapsilleen rakkautta ja rajoja, jotta koti olisi turvallinen ympäristö kasvaa.

Politiikassa viime vuosien suosittu menestysresepti on ollut lyhyempi. Luvataan kyllä rajoja, mutta ei myönteisiä tunteita samaan pakettiin.

Yksinkertaiset ratkaisut eivät useinkaan ole monimutkaisessa maailmassa parhaita. Vaikka eri maissa liikkuvien ihmisten ja globaalisti toimivien yritysten verkko on vaikea hallita, se kuitenkin tuottaa turvallisuutta ja hyvinvointia paremmin kuin eristäytyneiden valtioiden malli. Poikkeusolojen takia luoduista rajoituksista ei saa tehdä pääsääntöä.

Liikkuvuuden edellyttämä yhteistyö on vaikeaa, muttei rajattoman vaikeaa.