Auschwitzkin meni Facebookkiin – alkaako asia unohtua?

Mielipide 15.10.2009 16:16

Holokaustin ruumiillistuma keskitysleiri Auschwitz on nyt Facebookissa etsimässä itselleen ”faneja” (irvokas ajatus, keskitysleirin fani).

Facebook onkin luonteva paikka tavoitella nuoria ja jakaa tietoa tapahtumista, jotka ovat erottamaton osa 1900-luvun maailmanhistoriaa.

Taustalla lienee pelko, että toisen maailmansodan tapahtumat ja natsien hirmutyöt alkavat unohtua. Tämä pelko taas juontuu siitä, että mikä on unohdettu, saattaa toistua.

Tuo pelko ei ole aivan tuulesta temmattu. Kohta ei ole enää hengissä ketään, joka olisi kokenut keskitysleirit. Sukupolvien välinen yhteys menneisiin tapahtumiin katkeaa, kun ei ole sitä sukulaista, joka olisi kokenut suuret mullistukset itse.

Sama asia on tapahtumassa Suomessa. Yhä useampi nuori keskeyttää armeijan. Nuorisotutkija, sosiologi Mikko Salasuon mukaan yksi syy on, että mentaalinen yhteys talvisodan aikaan ja henkeen on repeämäisillään. Siis suomeksi: sodan kokeneita ihmisiä on entistä vähemmän kertomassa tarinoita. Ne tarinat eivät ole samantehoisia koulukirjasta luettuna.

Edellisille sukupolville itsestään selvät ja tärkeät asiat alkavat olla nuorille sitä samaa historian jatkumoa – I tai II maailmasota, kansalaissota tai talvisota, vanhoja sotia kaikki tyynni. Ja tämä lienee täysin luonnollista.

Ongelma se on niille instituutioille, jotka ovat rakentaneet toimintansa ratkeamispisteessä olevan perinteen varaan.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.