SK:n lukijoilta: Asunnot ovat halpoja, sijainti voi maksaa – Kurinpitäjäopettaja epäonnistuu

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Asunnot ovat halpoja, sijainti voi maksaa

Tuukka Saarimaa selosti, miksi rakennuskustannuksilla ei ole vaikutusta asuntojen hintoihin (SK 49/2017). Tätä voi vielä jatkaa toteamalla, että lähes 90 prosenttia asuntokaupoista koskee vanhoja asuntoja. Jokaiselle alueelle on siten muodostunut tietty hintataso, jonka perusteella uustuotanto voidaan hinnoitella.

Vanhoja asuntoja myyvät toisilleen yksityishenkilöt, jotka ovat yhtä mieltä siitä, että kauppa kannattaa tehdä eli hinta on kohtuullinen. Ostaja voisi aina tinkiä sijainnista ja saada yhtä hyvän asunnon halvemmalla. Asunnot ovatkin oikeastaan halpoja, mutta sijainnista voi maksaa itsensä kipeäksi.

Usein toistettu ehdotus kaavoituksen lisäämisestä ei tuo apua. Pääkaupunkiseudulla on nytkin valmista tonttivarantoa lähes 200 000 asukasta varten. Se riittää hyvin. Puutetta on sen sijaan maksukykyisistä ja -haluisista ostajista. 

Jouni J. Särkijärvi
Arkkitehti SAFA, Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja

 

Kurinpitäjäopettaja epäonnistuu

Pääkirjoituksesta (SK 49/ 2017) rakentuu mielikuva, että suomalaisen koulun ongelma näyttäisi olevan huono ”kuri”. Koulu on yksi yhteiskunnan peili. Se kuvastaa osaltaan ympäröivää todellisuutta.

Kuri ei ole muusta todellisuudesta irrallinen komponentti, jota voi rajoituksetta säätää. Kuri on tasapainotila eri toimijoiden kesken joissakin olosuhteissa. Osallisuutta tukevassa koulussa auktoriteetit ovat tavoitettavia, lämpimiä ja haastettavissa.

Kurinpitäjäopettaja todennäköisesti epäonnistuu työssään ”varustaa oppilaat elämässä tarvittavilla tiedoilla ja taidoilla”. Hän ajautuu valtataisteluun ja sotaan ryhmää vastaan ja häviää lopulta. Kurikasvatus vaatii perälaudakseen väkivallan, jota Suomessa käyttää enää ani harva opettaja.

Täytyy ymmärtää, että Suomi ja Viro ovat kaksi eri kulttuuria täysin erilaisine lähihistorioineen. Suomi on ohittanut koulutuksellisen lakipisteensä, koulutususko murenee ja hallitus rapauttaa koulutuksen järjestämisen edellytyksiä. Kierre on valmis. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tahtoo muuttaa sekä köyhyyden että hyväosaisuuden ylisukupolvisiksi perittäviksi ominaisuuksiksi.

Olen halukas puolustamaan sivistystä ja koulutuksen resursseja, vaikka samaan aikaan ihailen Ruotsin monialaista menestystä – ottaen huomioon, että sikäläinen koululaitos ei ole mainittavammin Pisa-tutkimuksissa loistanut. Pisa-tulokset eivät siis välttämättä edes mittaa kovin oleellisia asioita, eikä niistä pidä suoraan johtaa koululle tehtäviä tai muutostarpeita, eikä varsinkaan keinoja. 

Mikko Haapanen
Erityisluokanopettaja, Littoinen