Googlaus ei riitä

Sivistyksen tarve pysyy. Hyvät perustiedot antavat tilaa luovuudelle.

näkökulma 08.12.2017 06:00
Anna-Lena Laurén
© OUTI KAINIEMI

Vuonna 1995 aloitin opintoni Åbo Akademissa. Legendaarinen Kekkosen vastustaja Dag Anckar oli silloin valtio-opin professorina. Hän piti meille keltanokille ensimmäisen luennon.

”Kun meitä akateemikkoja syytetään elitismistä, se ei hetkauta minua yhtään. Professorien tehtävä on istua norsunluutorneissaan ja ajatella viisaita ajatuksia”, Anckar sanoi.

Olin tyrmistynyt, koska mielestäni asia oli juuri päinvastoin.

Yliopiston tehtävähän oli palvella yhteiskuntaa! Pidin Anckaria ylimielisenä elitistinä.

Reilun kahdenkymmenen vuoden jälkeen olen alkanut kaivata Anckaria, sillä olen kyllästynyt jatkuvaan paasaamiseen siitä, miten yliopistojen pitää palvella Suomen kilpailukykyä.

Kymmenen vuotta sitten silloinen päällikköni Yleisradiossa ilmoitti meille, ettemme enää saaneet puhua kuuntelijoista tai katsojista. Piti puhua asiakkaista. Tällainen ajatusmaailma on läheistä sukua nykyiselle markkinaideologialle, joka hallitsee Suomen koulutspolitiikkaa. Digitalisaatiosta on tullut Ukko Ylijumala ja yliopistojen tärkein tehtävä on tuottaa niin monta maisteria ja tohtoria kuin mahdollista, tasosta viis. Tutkijoita ja professoreita hukutetaan paperityöhön. Jatkuvaa raportointia omista saavutuksista pidetään tehokkuuden osoituksena.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Anna-Lena Laurén
Anna-Lena Laurén

Kirjoittaja on Dagens Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Sisältö