Ammatit SK:n syynissä: Kumpi on tärkeämpi viskaali, teurastaja vai controller?

Mielipide 21.5.2010 07:30

SK 20/2010

Tämän viikon Suomen Kuvalehdessä julkaistiin jo perinteinen ammattien arvostuslista, jossa parhaita meriittejä näyttävät olevan valkoinen takki ja valkoinen kaulus. Tutkimus perustuu satunnaisotoksella valittujen suomalaisten näkemyksiin, jotka kieltämättä tuntuvat paikoitellen aika omituisilta.

Se ei ehkä kovin paljon yllätä, että (lakkoillut) ahtaaja ja (vaalirahoitettu) kansanedustaja ovat tärvänneet mainettaan kansan silmissä eniten.

Jotenkin luontevalta tuntuu myös se, että valiokuntaneuvos kuuluu suurimpiin nousijoihin, koska eihän kukaan tunne muita kuin yhden ainoan valiokuntaneuvoksen, presidenttimme hillityn ja hallitun puolison Pentti Arajärven. Tosin hänkään ei ole tuota titteliä käyttänyt kohta vuosikymmeneen, vaan on nykyisin professori, oikeustieteen tohtori.

Mutta selittäkääpä, hyvät lukijat, miksi esimerkiksi kokki on paljon arvostetumpi kuin oikeuskansleri, saati suurlähettiläs?

Tai että palomiestä arvostetaan enemmän kuin palopäällikköä, ja vastaavasti poliisia enemmän kuin poliisipäällikköä?

Entä mikä tekee kirvesmiehestä arvostetumman kuin fyysikosta, ja metsurista kaupunginjohtajaa ja kenraalia paremman?

Arvatkaapa, kumpi on kansan mielestä tärkeämpi viskaali, teurastaja vai controller. Vihjeenä sen verran, ettei kumpikaan ole lähelläkään kärkeä 380 ammatin listauksessa.

Yllättävän monet kyselyyn vastanneet lienevät nähneet elämänsä varrella ainakin jonkun päätoimittajan työpöydän, päätellen siitä, että siivooja hakkaa päätoimittajan arvostuksessa mennen tullen. Tavallisten toimittajien arvostuksesta ei kehtaa edes puhua – se sentään on edistystä, että titteli on tällä kerralla osattu kirjoittaa oikein eikä ”toimitaja”, kuten joskus takavuosina.

Sekin ihmetyttää, onkohan nuorisomme hairahtunut lopullisesti hakoteille haaveillessaan sellaisista unelma-ammateista kuin mannekiini, valokuvamalli, personal trainer, juontaja, mainostoimittaja, poliittinen avustaja tai puoluesihteeri. Pyrkisivät edes vähän arvostetumpaan asemaan, kuten lähetiksi, EU-tarkastajaksi tai webmasteriksi!

Ja lopuksi: itse kaipailen edelleen listalta paimenta, jolla ennen vanhaan oli tapana olla kaikkein vähiten arvostettu ammatinharjoittaja. Ehkä hän vielä joskus palaakin, vaikkapa sillä tavalla erikoistuneena, että hyvä paimen ja paha paimen arvioitaisiin erikseen.

Ammattien arvostus -tutkimuksen 380 ammatin lista julkaistaan tämän viikon Suomen Kuvalehdessä, joka ilmestyy perjantaina 21.5. Lähin myyntipiste löytyy täältä.

Aiheesta lisää:
Ammattien arvostus on taas tutkittu: Kirurgi on yhä ykkönen (Suomenkuvalehti.fi 21.5.2010)