Alanko: Kohdunkaulan syöpää torjumaan

SKnetin toimitus
Mielipide 22.8.2008 07:32

Jo 10-13-vuotiaat tytöt ja pojat tulisi rokottaa. Kansanterveyslaitoksen asettaman työryhmän tulisi nopeasti suosittaa rokotusohjelman aloittamista.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin naisten syöpä. Siihen kuolee vuosittain noin 250 000 naista. Suomessa kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus ja kuolleisuus ovat olleet maailman pienimpiä. Kiitos tästä kuuluu irtosolututkimuskäytännöllemme. Viime vuosina kohdunkaulan syövän esiintyvyys on kuitenkin selvässä nousussa 30-40-vuotiaiden naisten joukossa.

Vastaanotollani näen naisia, joilla on ulkosynnyttimissä, emättimessä, kohdunsuulla, välilihan tai peräaukon alueella ihosta kohoavia visvasyyliä. Muutokset voivat olla myös ns. litteitä kondyloomia, jolloin ne paljastuvat vasta etikkapenslauksen jälkeen. Papilloomaviruksen aiheuttamat muutokset näkyvät oireettomina irtosolunäytteessä, papa-tutkimuksessa.

Muutoksista suurin osa korjaantuu elimistön immuniteetin välityksellä, mutta osa jatkaa kehittymistä vaikeiksi solumuutoksiksi ja edelleen syöväksi.

Kohdunkaulan syöpää ei esiinny ilman HPV-infektiota (human papilloma virus). Kaksi virustyyppiä (HPV 16 ja 18) aiheuttaa syövästä 70 prosenttia. Kaksi muuta (HPV 6 ja 11) aiheuttaa 90 prosenttia visvasyylistä.

Papilloomavirusinfektio on sukupuolitauti, jossa virus välittyy limakalvo-, ihokontaktin tai sormien välityksellä. Suomalaisessa yliopisto-opiskelijoiden joukossa on tehty tutkimus, jonka mukaan joka kolmannella naisopiskelijalla oli HPV-virus elimistössään. Kondomi ei suojaa 100-prosenttisesti tartunnalta.

Infektio aiheuttaa häpeän ja huonommuuden tunnetta. Papa-muutokset omalta osaltaan pelottavat. Kondyloomat ovat sinnikkäitä ja toistuvat hoidot lisäävät ahdistusta ja turhautumista. Solumuutokset papa-näytteissä johtavat kohdunsuun tähystystutkimuksiin.

Jos löydöksenä on syövän esiaste, se hoidetaan leikkauksella paikallispuudutuksessa kohdunsuulta, emättimen limakalvoilta tai ulkosynnyttimistä. Toistuvat kohdunkaulan toimenpiteet komplisoivat raskausaikaa ja altistavat ennenaikaisille synnytyksille.
Pelkästään kondyloomien takia tilastojen mukaan tehdään 10 000 poliklinikkakäyntiä valtakunnallisesti.

HPV-infektioista johtuvat kohdunkaulan syövän esiasteet ja vaikeahkot solumuutokset aiheuttavat Suomessa puolestaan vuosittain noin 12 000 seuranta- ja tutkimuskäyntiä poliklinikalla sekä noin 5 000 hoitotoimenpidettä vaativaa sairaalakäyntiä.

Arvioiden mukaan HPV:n aiheuttamat sairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle noin 50 miljoonan euron kustannukset vuositasolla.

HPV-rokotteita kehitettäessä tavoitteena on ollut syövän torjunta. Euroopassa viranomaiset ovat antaneet rokotussuosituksen, jossa rokote on sisällytetty rokotusohjelmaan tai rahoitettu osittain.

Suomi ja Irlanti ovat ainoat Länsi-Euroopan maat, joissa viranomainen ei ole suosittanut HPV-rokotetta. Tässä suhteessa Suomi on jälkijunassa.

Suomessa 18 prosenttia 14-vuotiaista ja noin 60 prosenttia 16-vuotiaista tytöistä on ollut yhdynnässä, jolloin rokottaminen tulisi toteuttaa 10-13 vuoden iässä. Suomessa Gynekologiyhdistys ja Syöpäjärjestö ovat antaneet suosituksen rokotteen käytöstä 10-13-vuotiaille tytöille.

Paras tulos saataisiin kansallisen rokoteohjelman kautta yhdistettynä kouluterveydenhuoltoon. Gynekologiyhdistyksen kannanoton mukaisesti myös vanhempien tyttöjen ja nuorten naisten kannattaa rokottautua. Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista ja myöntää omaehtoiselle rokottautumiselle Kela-korvaus.

Suomen alhaiset tilastot kohdunkaulan syövästä ovat olleet ylpeytemme. Tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua ja osoittaudumme Pohjoismaiden kehitysmaaksi, jos rokotukset viivästyvät. Kun ennaltaehkäisy on olemassa, on epäeettistä olla tarjoamatta sitä nuorille.

Kansanterveyslaitoksen asettaman työryhmän tulisi nopeasti suosittaa ei vain nuorten tyttöjen vaan myös poikien rokotusohjelman aloittamista.

Teksti
Teija Alanko
SK 34/2008
(ilm. 22.8.2008)

Kirjoittaja työskentelee gynekologina Mehiläinen Oy:ssä.

Keskustelu

Kävin itse juuri tänään Kätilöopistolla jälkitarkastuksessa. Alkuvuodesta poistettiin kohdunkaulasta papilloomaviiruksen aiheuttamia muutoksia. Onneksi en ajatellut rahaa, kun gynekologini kysyi, haluanko että minulta otetaan papa-koe.

Tämän kokemuksen jälkeen on minusta tullut ”papa-koe evankelista”. Kun muut kysyvät ”mitä kuuluu”, kysyn minä ystävättäriltäni ”oletko viime aikoina käynyt papa-kokeessa”.

Valitettavasti tuon rokotuksen kohdalla tulee vastaan sen korkea hinta, jos se pitäisi itse ostaa. Olisi todella upeaa, jos se annettaisiin ilmaiseksi jo ala-asteella.

HPV viruksen vastainen rokotus on parasta Merck & Co mainosta. Moni tyttö on siihen kuollut ja loput saaneet muita sivuoireita. Lääketehtaan kannalta on hienoa lisätä pojat samaan rokotukseen. 50% lisäys tuloihin. Pojilla on havaittu hieman positiivista rokotuksesta jos sattuu suu seksiin HPV-viiruksen kantajan kanssa. Mitään haittavaikutuksia ei mainita, ja suomalainen lääkäri menee mukaan opinantajansa kelkkaan. Tässä ollaan. Revi siitä huumoria.
Asi

Syöpäjärjestöjen kannanottoa lukiessa kannattaa huomioida, että neljä viidestä syöpäjärjestöjen työryhmässä kannanottoa muotoilleesta on raportoinut taloudellisia sidonnaisuuksia rokotevalmistajiin (kts. esim. http://www.rokotusinfo.fi).

Timesissa kerrottiin kahdesta tuoreesta NEJM:n artikkelista – lehden mukaan tutkijat pitävät kyseenalaisena laajaa HPV-rokotteiden käyttöä, ja kahden tällä viikolla New England Journal of Medicine:ssä ilmestyneen artikkelin mukaan HPV-rokotteet ovat laajassa käytössä huolimatta siitä, että ei tiedetä, onko niistä vastinetta korkealle hinnalle tai onko niistä yleensä hyötyä kohdunkaulansyövän ehkäisyssä.

HPV-rokotetta kehittänyt rokotetutkija Diane M. Harper myös varoittelee liiallisen intoilun vaaroista: ”On typerää tehdä rokote pakolliseksi 11-12 -vuotiaille. Haittavaikutuksista ei ole kerätty tarpeeksi tietoa, jotta turvallisuuskysymykset voitaisi katsoa käsitellyiksi.” Harperin mukaan ristiretket rokotteen puolesta voivat jopa lisätä kohdunkaulan syövän määrää.

Times:n juttu:

http://www.timesdaily.com/article/20080821/ZNYT04/808210351/-1/living07&title=Researchers_Question_Wide_Use_of_HPV_Vaccines

Kansainväliset lääkeyhtiöt mielellään kokeilee uusia lääkkeitä ja rokotteita Suomessa ,johtuneeko helposta kokeiluluvan myöntämiskäytännöstä ja jos ongelmia ilmenee niin pienistä sanktioista ja alhaisisya korvauksista ”uhreille”.Em. kokeilussa en antanut lupaa poikani rokottamiselle, koska kirjeestä kävi ilmi ettei pojille annetusta rokotteesta ja mahdollisista haittavaikutuksista ollut juuri mitään tietoa. Suomea ja sen väestöä käytetään siis halpoina ”koe-eläiminä” ! olkaamme siis valppaina !

Suomi on tosiaan rokotekokeilujen suurvalta. Tämä näkyy myös rahassa, suomalaislasten välittäminen monikansallisten lääkeyhtiöiden koehenkilöiksi on ihan mittavaa elinkeinotoimintaa. (Tietystä näkökulmastahan tämä on eräänlaista ihmiskauppaa). Esim. Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston rahoituksesta on viime vuosina yli puolet tullut laitoksen ulkopuolelta, ja suurin rahoittaja on ollut maailman suurin rokotevalmistaja. Tampereeen yliopistossa tehdään runsaasti tilaustutkimusta lääkeyhtiöille (kuten tämä mainitti HPV-rokotetutkimus). Mielikuvat joida tutkimuksista koehenkilöiden vanhemmille luodaan eivät aina vastaa todellisuutta – esimerkiksi tässä HPV-tutkimuksessa värväyskirjeet lähetetään KTL:n kuorissa ja papereissa on yleensä ensimmäisenä Kansanterveyslaitoksen logo, vaikka kyseessä on kokonaan GlaxoSmithKlinen rahoittama ja Tampereeen yliopistolta tilaama tutkimus. Kansanterveyslaitoksella puolestaan oli muutama vuosi sitten enimmäkseen Valion rahoittama tiettyyn tuotteeseen (Valion patentoima äidinmaidonkorvike jossa patentiun edunsaajana KTL:n päätutkija) liittyvä tutkimus jossa perheille ei kerrottu patentista eikä Valion rahoituksesta. Tästä eduskunnan oikeusasiamies antoi nuhteita.

HPV-rokotteen haitat ovat olleet USA:ssa mediassa esillä, eli näyttää että Diane M. Harperin kertomat riskit voivat olla realisoituneet. Esim. CNN:llä on ollut aiheesta, alla linkki New York Postin artikkeliin jossa kerrotaan kuinka tutkitaan rokotteen mahdollista yhteyttä 18 rokotetun kuolemaan.

Eppu Normaalin laulu Suomi-ilmiö kuvailee osuvasti suomalaista mentaliteettia näissä rokotusasioissa – täällä ei mitään pahaa voi tapahtua eikä riskejä ole, muilla mailla vierahilla korkeintaan. Vaikka aivan samoja rokotteita täälläkin käytetään ja oikein ylpeillään sillä että suomalaiset ovat niin auliita koekaniineja ottamaan kaikkein vähiten testattuja ja uusimpia rokotteita ja yleensäkin niin ”rokotuskuuliaisia” (todellakin tällaisia käsitteitä käytetään).

New York Post HPV-kuolemista:

http://www.nypost.com/seven/07062008/news/nationalnews/feds_warning_shot_118716.htm

Koko ikäluokan rokotteet maksavat noin 20-25 milj euroa, lisäksi tulee rokottaminen. Onko HPV-rokottaminen parasta mitä tällä rahalla voidaan nuorille tarjota? Nuorten terveyden ja seksuaaliterveyden huolenaiheista HPV on yksi pieni osa. Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaista 17 %:lla terveydentila keskinkertainen tai huono, 13 %:lla on keskivaikeaa tai vaikeaa masentuneisuutta ja 17 % vetää tosi lärvit vähintään kerran kuussa (Kouluterveyskysely 2006, Sotkanet). 16 nuorta naista tuhannesta päätyy vuosittain raskauden keskeytykseen. Mihin jäi kondomi, joka olisi suojannut myös HPV-infektiolta? 22 miljoonalle eurolle olisi totta vie käyttöä moneen muuhunkin nuorten terveyttä ja tulevaisuutta kohentavaan ohjelmaan.

Tässä vielä pari kirjoitusta HPV-rokotteen riskeistä ja varoituksista, ensimmäisessä haastateltu mm. mainittua Diane Harperia joka rokotetta on ollut kehittymässä, otsikko on ”HPV-rokotteen haittavaikutukset huolestuttavia, sanoo avaintutkija” (mm. neurologisia ja autoimmuunihaittoja). Osoite:

http://www.eatg.org/news/newsitem.php?id=15420

Toinen on sitten Australiasta, pitempi kirjoitus, Dr Renate Klein. Tässäkin kirjoituksessa kerrotaan huolestuttavia viestejä haittavaikutuksista, Australiassa ilmenneistä, ja huomautettaan, että HPV-rokote on ”pikahyväksytty” myyntiin USA:ssa eli se ei ole käynyt läpi normaalia hyväksyntämenettelyä. Australiassa rokote on otetti ripeästi käyttöön ja sen käyttöön liittyy myös ”isänmaallisuutta” koska osa rojalteista tulee Australiaan (rokotetta on kehitetty Australiassa).

Kirjoituksen osoite:

http://www.onlineopinion.com.au/view.asp?article=7786&page=0

Perusongelma HPV:n kaltaisten tautien kohdalla on käyttäytyminen. IHMISTEN KÄYTTÄYTYMISEN MUUTOS on aikaansaanut sen leviämisen. Kohdunkaulan syövän väheneminen Suomessa papa-tutkimusten avulla on ollut ehkäisevän lääketieteen suurimpia menestystarinoita.
Nyt ihmiset eivät vaivaannu enää terveytensä puolesta tarkastuksiin ja ennenkaikkea seksuaalinen käyttäytyminen on muuttunut vastuuttomammaksi. No,rokote on vastaus ehkä papilloomaan mutta entäs ne kaikki muut taudit ja psyykkiset ja sosiaaliset seuraukset omasta huolettomasta käytäytymisestä! Miten se nyt olikaan: ”nykynuoriso on fiksumpaa ja valistuneempaa kuin ikinä”.
Ehkä niille miljoonille olisi todellakin parempaa käyttöä terveydenhuollossa kuin muutoinkin ehkäistävien terveysongelmien rokotusohjelmaan. Lisäksi HPV-ROKOTTEILLA ON TODETTU HUIMASTI ENEMMÄN VAKAVIA SIVUVAIKUTUKSIA KUIN MUILLA KOKO KANSAN ROKOTTEILLA.

Kaikki edellä olevat kommentit osoittavat kiitettävää asiaan perehtyneisyyttä ja puolestani voin niihin täysin yhtyä.Tämä HPV-rokotusampanja on megaluokan kaupallinen kupla, suuri häpeä lääkemarkkinoijien moraalille ,häpeä myös tutkijoille ja lääkäreille, jotka ovat lääkefirmojen markkinamiehiksi ryhtyneet.

Kommentti täältä Amerikasta, jossa tuotteen (Gardasil) mainokset pyörivät jatkuvalla syötöllä televisiossa. Nuoria tyttöjä manipuloidaan olemaan ”yksi vähemmän” syöpään sairastuneiden joukossa. Jopa valmistajan on ollut pakko internet sivuillaan todeta, ettei rokote suojaa kaikkia eikä ihmisten pidä lopettaa säännöllisiä papa-kokeita. Täällä on tavallista, että lääkkeitä lähes pakkomyydään niitä tarvitsemattomille ihmisille, mutta olen todella pettynyt, että minusta hyvämaineisen suomalaissairaalan gynekologi menee kirjoittamaan tällaisen artikkelin, ilman ensimmäistäkään viitettä tai linkkiä yhteenkään tutkimustulokseen ko. rokotteen tehosta, riskeistä, jne. Tässä vielä Merckin propaganda-sivut: http://www.gardasil.com

Näitä luetaan juuri nyt