Alanko: Kohdunkaulan syöpää torjumaan

Mielipide 22.8.2008 07:32

Jo 10-13-vuotiaat tytöt ja pojat tulisi rokottaa. Kansanterveyslaitoksen asettaman työryhmän tulisi nopeasti suosittaa rokotusohjelman aloittamista.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin naisten syöpä. Siihen kuolee vuosittain noin 250 000 naista. Suomessa kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus ja kuolleisuus ovat olleet maailman pienimpiä. Kiitos tästä kuuluu irtosolututkimuskäytännöllemme. Viime vuosina kohdunkaulan syövän esiintyvyys on kuitenkin selvässä nousussa 30-40-vuotiaiden naisten joukossa.

Vastaanotollani näen naisia, joilla on ulkosynnyttimissä, emättimessä, kohdunsuulla, välilihan tai peräaukon alueella ihosta kohoavia visvasyyliä. Muutokset voivat olla myös ns. litteitä kondyloomia, jolloin ne paljastuvat vasta etikkapenslauksen jälkeen. Papilloomaviruksen aiheuttamat muutokset näkyvät oireettomina irtosolunäytteessä, papa-tutkimuksessa.

Muutoksista suurin osa korjaantuu elimistön immuniteetin välityksellä, mutta osa jatkaa kehittymistä vaikeiksi solumuutoksiksi ja edelleen syöväksi.

Kohdunkaulan syöpää ei esiinny ilman HPV-infektiota (human papilloma virus). Kaksi virustyyppiä (HPV 16 ja 18) aiheuttaa syövästä 70 prosenttia. Kaksi muuta (HPV 6 ja 11) aiheuttaa 90 prosenttia visvasyylistä.

Papilloomavirusinfektio on sukupuolitauti, jossa virus välittyy limakalvo-, ihokontaktin tai sormien välityksellä. Suomalaisessa yliopisto-opiskelijoiden joukossa on tehty tutkimus, jonka mukaan joka kolmannella naisopiskelijalla oli HPV-virus elimistössään. Kondomi ei suojaa 100-prosenttisesti tartunnalta.

Infektio aiheuttaa häpeän ja huonommuuden tunnetta. Papa-muutokset omalta osaltaan pelottavat. Kondyloomat ovat sinnikkäitä ja toistuvat hoidot lisäävät ahdistusta ja turhautumista. Solumuutokset papa-näytteissä johtavat kohdunsuun tähystystutkimuksiin.

Jos löydöksenä on syövän esiaste, se hoidetaan leikkauksella paikallispuudutuksessa kohdunsuulta, emättimen limakalvoilta tai ulkosynnyttimistä. Toistuvat kohdunkaulan toimenpiteet komplisoivat raskausaikaa ja altistavat ennenaikaisille synnytyksille.
Pelkästään kondyloomien takia tilastojen mukaan tehdään 10 000 poliklinikkakäyntiä valtakunnallisesti.

HPV-infektioista johtuvat kohdunkaulan syövän esiasteet ja vaikeahkot solumuutokset aiheuttavat Suomessa puolestaan vuosittain noin 12 000 seuranta- ja tutkimuskäyntiä poliklinikalla sekä noin 5 000 hoitotoimenpidettä vaativaa sairaalakäyntiä.

Arvioiden mukaan HPV:n aiheuttamat sairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle noin 50 miljoonan euron kustannukset vuositasolla.

HPV-rokotteita kehitettäessä tavoitteena on ollut syövän torjunta. Euroopassa viranomaiset ovat antaneet rokotussuosituksen, jossa rokote on sisällytetty rokotusohjelmaan tai rahoitettu osittain.

Suomi ja Irlanti ovat ainoat Länsi-Euroopan maat, joissa viranomainen ei ole suosittanut HPV-rokotetta. Tässä suhteessa Suomi on jälkijunassa.

Suomessa 18 prosenttia 14-vuotiaista ja noin 60 prosenttia 16-vuotiaista tytöistä on ollut yhdynnässä, jolloin rokottaminen tulisi toteuttaa 10-13 vuoden iässä. Suomessa Gynekologiyhdistys ja Syöpäjärjestö ovat antaneet suosituksen rokotteen käytöstä 10-13-vuotiaille tytöille.

Paras tulos saataisiin kansallisen rokoteohjelman kautta yhdistettynä kouluterveydenhuoltoon. Gynekologiyhdistyksen kannanoton mukaisesti myös vanhempien tyttöjen ja nuorten naisten kannattaa rokottautua. Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista ja myöntää omaehtoiselle rokottautumiselle Kela-korvaus.

Suomen alhaiset tilastot kohdunkaulan syövästä ovat olleet ylpeytemme. Tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua ja osoittaudumme Pohjoismaiden kehitysmaaksi, jos rokotukset viivästyvät. Kun ennaltaehkäisy on olemassa, on epäeettistä olla tarjoamatta sitä nuorille.

Kansanterveyslaitoksen asettaman työryhmän tulisi nopeasti suosittaa ei vain nuorten tyttöjen vaan myös poikien rokotusohjelman aloittamista.

Teksti
Teija Alanko
SK 34/2008
(ilm. 22.8.2008)

Kirjoittaja työskentelee gynekologina Mehiläinen Oy:ssä.