Metallinpaljastimia ja turvamiehiä

Kotimaa 7.11.2007 13:13

Väkivallanteot kouluissa ovat olleet Pohjoismaissa melko harvinaisia. Sen sijaan muualla Euroopassa ja varsinkin Yhdysvalloissa veritekoja on sattunut niin tiuhaan, että moniin oppilaitoksiin on asennettu metallinpaljastimet ja joihinkin palkattu jopa turvamiehiä.

Viime aikojen pahimmassa veriteossa kuoli 32 oppilasta, kun Virginian teknisessä yliopistossa Yhdysvalloissa opiskellut korealaisopiskelija ampui heidät ja sen jälkeen itsensä huhtikuussa. 23-vuotias opiskelija kärsi mielenterveyshäiriöistä.

Tapauksen jälkeen Yhdysvalloissa suljettiin väliaikaisesti kymmeniä kouluja nimettömien uhkauskirjeiden ja puhelinsoittojen vuoksi.

Kuuluisimpiin kouluampumisiin lukeutuu myös Columbinen yläasteen verilöyly, jossa 11- ja 13-vuotiaat pojat tappoivat 12 oppilasta ja opettajan Littletonissa Coloradossa huhtikuussa 1999. Kaksikko surmasi sen jälkeen itsensä.

Tappajista, Eric Harrisista ja Dylan Kleboldista, on tullut sittemmin häiriintyneiden ihmisten palvonnan kohteita ja useat kouluissa väkivallantekoihin syyllistyneet ovat maininneet heidät esikuvinaan.

Montrealin teknisessä korkeakoulussa 25-vuotias mies ampui 14 naista ja lopuksi itsensä joulukuussa 1989.

Euroopan verisin kouluampuminen sattui Erfurtissa itäisessä Saksassa huhtikuussa 2002, kun koulun entinen oppilas kosti erottamisensa tappamalla 17 ihmistä. Tappaja surmasi tässäkin lopulta itsensä. Vajaa pari kuukautta aiemmin Münchenin lähellä Freisingin teknisessä koulussa opiskelija ampui kolme ihmistä ja itsensä.

Maaliskuussa 1996 aseistettu mies hyökkäsi peruskouluun Dunblanessa Skotlannissa ja surmasi 16 lasta ja heidän opettajansa ennen kuin tappoi itsensä.

(STT)

Siirry kuvagalleriaan