Mari Kiviniemi ulkonäöstä: Ehkä miehillä on omat paineensa

Kotimaa 18.6.2010 11:00

Suomen seuraavan pääministerin jokaista askelta seurataan nyt herkeämättä.

Mari Kiviniemi Mari Kiviniemi valittiin keskustan puheenjohtajaksi Lahden puoluekokouksessa 12. kesäkuuta. Kuva Petri Kaipiainen.

Vuosi sitten keväällä keskustan puheenjohtajaspekulaatioiden ennakkosuosikki Paula Lehtomäki kertoi Mari Kiviniemelle, ettei ole lainkaan varma, lähteekö tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta. Sillä hetkellä Kiviniemi ymmärsi, että hänellä saattaisi olla todelliset mahdollisuudet voittaa, mikäli hän itse päättäisi tuohon asemaan pyrkiä.

Nyt kun näin on tapahtunut, hänen elämänsä muuttuu rajusti. Pääministerillä on lähes aina turvamiehet kintereillään, asumisestakin pitäisi päättää ja uusi asema vaikuttaa myös arjen pieniin ratkaisuihin. Kuten vaikkapa siihen, voiko jatkaa Facebookissa olemista.

”Tämä on sellainen asia, jonka joudun miettimään turvaihmisten kanssa. Olen tietysti jo tähän mennessä kontrolloinut, mitä sinne kirjoitan. Facebook on ollut tosi mukava, chattailen siellä usein. Se on kiva tapa kommunikoida, enkä haluaisi sitä menettää.”

Naispoliitikko joutuu myös tarkkaan ulkonäkösyyniin. Jo puoluekokouksessa Kiviniemen leopardikuvioiset ilta-asut ja kotelomekot raportoitiin lehdissä. Iltalehden juttu herätti tasa-arvoministeri Stefan Wallinin moittimaan ”takalistojournalismia”.

Ulkonäöstä Kiviniemelle on tullut kommenttia jo tähän mennessä ihan lähipiiriltä.

”Äiti soittaa, että sinulla oli sitten hirveän näköisesti hiukset televisiossa, tai sisko kysyy että mitä ihmettä sinulla oli päällä”, Kiviniemi kertoo. Hän myöntää, että ulkoasuun satsaaminen vaatii naispolitiikoilta ”hirveästi eforttia”.

”Mutta ehkä miehillä on sitten omat paineensa.”

Kuinka Mari Kiviniemi arvioi muita puoluejohtajia? Lue SK:sta 24/2010 (ilm. 18.6.).

Aiheesta lisää
Eija-Riitta Korhola ja poliitikon Facebook-kriisi (Suomenkuvalehti.fi 11.3.2010)