Maavoimat. Nyt.

Kotimaa 8.2.2008 10:23

Maavoimien edessä on suuria muutoksia. Pestinsä aluksi uusi maavoimakomentaja Ilkka Aspara lensi esittäytymään alaisilleen.helikopteri


Katso diaesitys

Teksti Matti Simula Kuvat Markus Pentikäinen

Nelipaikkainen, mehiläisen näköinen Hughes 500 -helikopteri säksättää kaakonkulmalla. Matkalentokorkeus 150 metriä, nopeus 180 kilometriä tunnissa.

pertti asparaLuutnantti Niko Silanderin ohjaama kopteri kuljettaa kenraaliluutnantti Ilkka Asparaa kohti Lappeenrantaa. Itäraja lähestyy. Kenraali ei kutsu Venäjää uhaksi, ei edes haasteeksi.

”Vaurastuva maa kehittää kaikkia osa-alueitaan, myös sotavoimaansa. Ei voi silti sanoa, että Venäjä olisi meille sotilaallinen uhka.”

Harmaa päivä valkenee laiskasti. Kirkkaalla säällä näkyisivät Kotka ja Hamina, jopa Suursaari. Auer ja ohut lumisade rajoittavat nyt näkyvyyttä.

Puolustusvoimat supistanee 350 000 sotilaan sodanajan vahvuuttaan 250 000 sotilaaseen. Asparasta mahdollinen vähennys ei pakota tinkimään aluepuolustuksen periaatteesta, jonka mukaan Suomi puolustaa aina koko maa-, meri- ja ilma-aluettaan. Apua tulee teknologiasta.

”Verkostoavusteinen tiedustelun ja valvonnan johtamisjärjestelmä välittää tilannekuvan maan mistä tahansa osasta lähes reaaliajassa. Tilannekuva mahdollistaa nopean reagoinnin, jolloin joukkoja kyetään suuntaamaan tarvittaville alueille”, hän vakuuttaa.

”Asetekniikka kehittyy koko ajan nopeammaksi, tehokkaammaksi ja ulottuvammaksi.”

”Olkaa ylpeitä”

Maavoimat on vuoden alussa muodostettu uusi puolustushaara. Komentaja on esittäytymisreissulla sotilasläänien esikunnissa, maavoimien materiaalilaitoksessa ja yhdessä joukko-osastossa.

Päivä on alkanut Helsingistä. Kenraali on sanonut Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnan väelle tietävänsä, ”ettei organisaatiouudistus ollut kaikille mieleinen asia”. Muutos on pakottanut henkilökuntaa siirtymään uusiin tehtäviin, uusille paikkakunnille.

Uudelleenorganisointi lähti tarpeesta karsia mittavia, puolustusbudjetin rahoituspohjaa uhanneita materiaali- ja henkilöstökustannuksia. Puolustustarvikkeiden hinta tuplaantuu noin seitsemän vuoden välein. Valtion tuottavuusohjelma taas velvoittaa puolustusvoimat vähentämään 1 850 virkaa vuoteen 2012 mennessä.

Uudistus poisti päällekkäisyyksiä. Sota-ajan vahvuuden pieneneminen mahdollisti varastointi- ja huoltojärjestelmän keventämisen. Johdosta ja hallinnosta siirrettiin henkilökuntaa kouluttajiksi.

Johtamiskäytäntö selkiytyi. Aiemmin maavoimia johdettiin tavallaan sekä pääesikunnasta että maanpuolustusalueilta. Nyt kaikki komennot tulevat ”yhdeltä tiskiltä”, maavoimien esikunnasta Mikkelistä.

”Tämä on iso juttu. Maavoimat on nyt puolustushaara ilma- ja merivoimien rinnalla. Olkaa ylpeitä”, komentaja on aamulla kannustanut.

Lue lisää SK:sta 6/2008.