Maahanmuuttajat ja perheenyhdistäminen: Astrid Thors hermostui valiokunnalle

Leena Sharma
Kotimaa 29.5.2010 13:00

Eduskunnan hallintovaliokunta on hämillään Astrid Thorsin käytöksestä perheenyhdistämisasiassa. Se vetoaa perustuslailliseen oikeuteensa pyytää ministeriöltä selvityksiä.

Eduskunta ja maahanmuuttajat Maahanmuuttajien edut puhuttavat eduskuntaa. Kuvat Lehtikuva ja Istockphoto

Eduskunnan hallintovaliokunta vaati pari viikkoa sitten hallitukselta selvitystä maahanmuuttajien perheenyhdistämisestä. Se haluaa tietää lokakuun puoliväliin mennessä, millaisia perheenyhdistämisetuja Suomi tarjoaa verrattuna muihin EU-maihin.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) hermostui pyynnöstä. Thorsin mukaan hänen ministeriöllään, jolle tehtävä käytännössä lankeaisi, ei ole resursseja eikä aikaa tämän kaltaisiin tutkimuksiin.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) ja varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) ihmettelevät Thorsin asennetta.

”Valiokunnalla on perustuslain suoma oikeus pyytää selvitys ministeriöltä tai valtioneuvostolta. Eli asia on hyvin yksinkertainen: kun valiokunta pyytää, ministeriö toteuttaa”, Tölli toteaa.

Tölli korostaa, että kyse ei ole kritiikistä ministeriä kohtaan. Selvitys on välttämätön, jotta valiokunta saa kuvan kokonaistilanteesta. Se palvelee kaikkia: ministeriötä, yleisöä, eduskuntaa.

”Keskustelu pyörii nyt liian paljon luulojen varassa – on yhteinen etu, että meillä on faktatietoa.”

Erityisen hämillään Tölli on Thorsin väitteistä, joiden mukaan selvitys saattaisi ”yksinkertaistaa todellisuutta liian paljon”.

”Ei hyvänen aika, minä olen entinen päätoiminen tilastomies ja tiedän, ettei tieto ole vahingollista. Sitä pitää vain pystyä tulkitsemaan oikein.”

Töllin mielestä suomalaisessa turvapaikkapolitiikassa on paljon korjattavaa, mistä todistaa muun muassa se, että valiokunta työstää parhaillaan useita muutosesityksiä nykylainsäädäntöön.

Vääntö romaneista

Kokoomuksen Tapani Mäkinen torjuu Thorsin väitteet ministeriön resurssi- ja aikapulasta.

”Valiokunta ja sen myötä eduskunta on nähnyt tämän asian tärkeäksi – se on selkeä ohje ministeriölle. Heidän täytyy varmaankin sitten priorisoida tekemisiään, jos resursseista on pulaa.”

Mäkisen mukaan ministerin liberaali ja valiokunnan tiukempi näkemys ulkomaalaispolitiikasta ovat toisinaan ristiriidassa keskenään. Seuraava potentiaalinen riidan aihe saattaa pesiä hallituksen esityksessä, joka käsittelee Suomeen pyrkivien EU-kansalaisten, käytännössä lähinnä Bulgarian romanien, asemaa.

Toisen EU-maan kansalaiset eivät käytännössä koskaan saa Suomesta turvapaikkaa. Kielteisen päätöksen jälkeen heillä on kuukausi aikaa poistua maasta, minkä ajan he ovat suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Hallituksen esityksessä käsittelyä ja maasta poistamista pyritään nopeuttamaan noin viikkoon.

Useimmissa EU-maista näiden hakijoiden hakemukset käsitellään pikavauhtia eikä heille tarjota käsittelyajaksi minkäänlaista toimeentuloturvaa. Tavallisen hakumenettelyn tarjoavat käytännössä vain Suomi ja Belgia.

Mäkinen arvioi, että valiokunta saattaa ottaa kannan, jonka mukaan hakijoille tarjotaan jatkossa Suomessakin vain ruoka ja katto pään päälle, mutta ei minkäänlaista rahallista tukea. Hän uskoo, että tämä heikentäisi potentiaalisten tulijoiden silmissä Suomen vetovoimaisuutta.

Thorsin ajamaa ulkomaalaispolitiikkaa on kritisoitu viime aikoina lähes kaikista ilmansuunnista. Ministeri on myös joutunut erittäin aggressiivisen, jopa tappouhkauksia sisältäneen, nettikirjoittelun kohteeksi.

Jotkut hallintovaliokunnan jäsenet epäilevätkin ministerin herkkyyden johtuvan siitä, että hän on kyllästynyt olemaan jatkuvan arvostelun kohteena.

Aiheesta lisää:
Vihapuhetta mediassa- missä reaktiot? (Suomenkuvalehti.fi 13.4.2010)

Keskustelu

Valehtelu on rankkaa ja stressaavaa puuhaa, etenkin kun siitä on joutumassa tilille.
Ei aikaa ja resursseja tehdä selvitystä aiheesta joka kuuluu omaan toimenkuvaan, todella heikko perustelu. Tuohan on suoraan kieltäytymistä työtehtävästä jonka on sitoutunut ja näin ollen velvollinen suorittamaan.

Jos pomo pyytäisi minulta selvitystä jostain asiasta duunissa ja vaan kitisisin, ettei ole resursseja ja suuttuisin niin hyvin nopeasti saisin etsiä uuden työpaikan.

Thors vaan porskuttaa vaikka kyvyt ja pätevyys töidensä tekoon on nähty. Ne ovat nollatasoa ja kadultakin löytyisi parempi ministeri.

Thors on todellinen rasite istuvalle hallitukselle ja selittää varmasti päähallituspuolueen kannatuksen romahduksenomaisen laskun. Vanhasen polittisesti korrekti maahanmuuttolinja ja Thorsin puolustelu on omiaan nostamaan peruskepulaisen runnaajan alapainetta. Soini ja Heinäluoma taputtelevat karvaisia käsiään

Luulin ettei Karpelaa onnettomampaa ministeriä voisi koskaan tulla.Olin väärässä. Karpelahan pääsi huhujen mukaan ministeriksi Palace hotellissa vietetyn yön jälkeen. Millähän avuilla Thors? Tuskin ainakaan samoilla kuin tanja.

”Erityisen hämillään Tölli on Thorsin väitteistä, joiden mukaan selvitys saattaisi ”yksinkertaistaa todellisuutta liian paljon”.

Siis mitä: y k s i n k e r t a i s t a a t o d e l l i s u u t t a eli totuus äärimmäisyyksiiin menneistä etuuksista turvapaikkaturisteille ja mamuille tulee ilmi?

Miksi täysin epäpätevää ministeriä ei voida vaihtaa? Toivottavasti Vanhasen seuraaja tekee sen ensi töikseen. Tässä tapauksessa mamu-ministerin pitäisi tulla myös eri puolueesta.
Miksi meillä edes on tämmöinen turhake-ministeri, samat asiat hoituisivat sisäministeriön alaisinakin? Kansalla pitäisi olla oikeusturva, ministerien pitäisi olla luotettavia ja vastuullisia henkilöitä.

Suomen valtio on 70miljardia euroa velkaa, Norjan valtio ei yhtään. SUomen valtio maksaa turvapaikan hakijoille ja elintaso pakolaisille maailman parhaat tuet + ainoana EU maana lennot esim.perheenyhdistämistapauksissa. Thors vertasi noin pouli vuotta sitten suomea ja norjaa maahan muutto politiikassa ja oli pahasti hakoteillä. Norja on rikas öljy/kaasu valtio ja siellä on pienemmät tuet tiukempi mamu politiikka eikä norja tuhlaa rahaa lentoihin. Suomi on velalinen maa , mutta pienestä koostamme huolimatta tulemme hyvin esiin kun otamme pohjattomasta kaivosta lisää lainaa ja jaamme sen muun maailman ihmisille.

ikinä en ole eduskunta vaaleissa äänestänyt mut 2011 ääni menee perussuomalaisille

Voisin myös ensimmäistä kertaa äänestää elämäni aikana ja ääni menis tietysti perussuomalaisille!

Viime eurovaalien yhteydessä perussuomalaiset saivat minut ensimmäistä kertaa innostumaan politiikasta. Eduskuntavaalit tulevat olemaan minulle toinen äänestyskerta.

Tylsistynyt, LD, MJK

Muistakaa tama myos kun sitten se totuuden hetki, aanestamisen aika, tulee.

Nyt tuntuu silta etta PS saisi ainakin 20 edustajaa eduskuntaa. ’Seuraavissa vaaleissa tavataan’
Tavaamisen tasolle se on jaanytkin. Mitaan muutosta ei ole tapahtunut.
Uhoajat selittelevat myohemmin, vaalihuuman laannuttua:’Aanestin Patea kun Pate on niin monessa ollut.’ ….

Nyt on jo PS:n pelossa riehaannuttu: onko Soinilla mitaan suunnitelmaa maan talouden kohentamiseksi.
Kyselija voisi kertoa mita nykyhallituksella tai eduskunnalla on nayttoa maan talouden kehittamiseksi. Velka kasvaa 30000 euron minuuttivauhtia. Jokainen suomalainen velkaantuu 270 euroa kuukaudessa. Mutta Patea pitaa aanestaa kun Pate on niin monessa ollut.

No, ehka kaikki muuttuu. Nythan SDP/RP:n paasya suurimmaksi puolueeksi ei esta mikaan.
Heilla on Valoa Tuova Timantti joka levittaa Rakkauden Puolueen sanomaa. Menestys on taattu.
Johan sielta luvattiin yliopistopaikka ja taattu opiskelumenetys jokaiselle suomalaiselle nuorelle kun vain pitavat huolta etta SDP/RP PAASEE HALLITUKSEEN.
Ei ole yhtaan kivaa olla opposiittiossa. Jurppii edustelijoita kun nakee Fihreiden ministerien porhaltavan mustilla virkalimuusineillaan tyopaikalleen elleivat misterit satu olemaan Ushuaiassa pohtimassa globaalin matkustelun haittapuolia.

Eikos siella Vennaanmaalla ole vielakin eras libelaaridemokraatti Vladimir Wolfovits joka lupasi kaikille vennaan naisille tissiliivit jos vain muistavat aanestaa VWT:ta. Uhkasi myos ampua saksalaisia atomipistoolilla mahaan elleivat lopeta irvailuaan Hanesta.

Päättäjät ovat loitonneet tavallisesta kansasta yllättävän etäälle toimissaan. Täällä haaskataan tuhoton määrää palstatilaa ja medianäkyvyyttä kahden isoäidin johdosta. Erityisesti egyptiläistapauksessa lienee saman tason ongelma kuin Åminnen kartanon tukiaisissa. Venäläisisoäidin hyvinvoinnin takuumieheksi on noussut pääministeri Putin. Suomeen ei moneen vuosikymmeneen ole tarvittu kieli, luku- kirjoitus- eikä ammattitaidottomia ihmisiä, lukuunottamatta kiintiöpakolaisia, joihin Suomi on sitoutunut. Sosiaaliturva, kotouttamistoimenpiteet ja muut edut ovat viritetty maailman korkeimmalle tasolle edellä mainitulle loputtomalle joukolle huolimatta , että maassa on satojatuhansia ihmisiä vailla töitä. Vaikea on tätä ymmärtää.

Saakohan thortsi amnestyilta sun muilta ihmisoikeusjärjestöiltä lahjuksia niin paljon että kannattaa pitäytyä tuossa maan vihatuimmassa virassa.

Thorsin ei tarvitse miettiä eduskunnan, ja sitä kautta kansan, mielipiteestä. Hän katsoo kielikiintiön tuovan hänelle koskemattomuuden.

”Jotkut hallintovaliokunnan jäsenet epäilevätkin ministerin herkkyyden johtuvan siitä, että hän on kyllästynyt olemaan jatkuvan arvostelun kohteena.”

If you can’t stand the heat, stay out of kitchen!