Luottokorttien tunnuslukuja kaupan

Kotimaa 25.11.2008 07:57

Netin keskustelupalstoilla myydään luottokorttien tunnuslukuja. Luottokortteihin liittyvässä rikollisuudessa pyörii miljardeja euroja. Kaikkien nähtävillä oleva CVV-turvanumero on yksi mahdollisuus lisää rikollisille.

Luottokortilla ostaminen ja rikollisuus internetissä
Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva

Nettirikolliset takovat esimerkiksi varastetuilla luottokorteilla huikeita summia vuosittain. Tietoturvayritys Symantec arvioi, että luottokorteista käärityt rahat pyörivät jopa miljardeissa euroissa.

Yrityksen raportin mukaan käytännön työt tekevät usein Itä-Euroopassa toimivat ammattirikollisten ryhmät, joita johdetaan Pohjois-Amerikasta käsin.

Rikollisryhmät saattavat jopa hakea työntekijöitä aivan tavallisilla ilmoituksilla. Tyypillisesti haettavan työtehtävän on kuvattu liittyvän esimerkiksi tietojenkalasteluun.

Varastettujen luottokorttien lisäksi rikolliset käärivät netissä jättisummia myymällä varastettuja tai petoksella hankittuja tuotteita.

Symantecin mukaan nettirikollisten kiinnijäämisen riski on kuitenkin kasvanut, sillä viranomaiset ovat yhä paremmin perillä alamaailman toimintatavoista. Lisäksi verkkorikoksia koskevaa lainsäädäntöä on kehitetty niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Symantec seurasi vuoden ajan useita internetin keskustelupalstoja, joilla käytiin kauppaa esimerkiksi luottokorttien tunnusluvuista. Raportointikauden aikana Symantec löysi lähes 70000 aktiivista markkinoijaa.

Varastettujen luottokorttinumeroiden hinnat vaihtelivat alle 10 sentistä 25 dollariin kappaleelta, kertoo Ylen uutiset. Myydyillä korteilla oli Symantecin havaintojen mukaan katetta keskimäärin yli 4000 dollaria.

Entä se CVV-turvanumero?

Luottokortin takana, nimikirjoituksen yhteydessä ja kaikkien nähtävillä oleva CVV-turvanumero on yksi mahdollisuus lisää rikollisille, kirjoitti toimittaja Mikko NiemeläSuomen Kuvalehdenverkkopalvelussa elokuussa.

Niemelän tuolloin haastattelemat poliisin ja Luottokunnan edustajien mielestä CVV vain lisää turvallisuutta.

Mutta miksi CVV-numero ei ole piilossa? Jos numero olisi piilossa olisi rikollisilla yksi vaihtoehto vähemmän tehdä nettikauppapetoksia.

Luottokunnan varatoimitusjohtaja Petri Carpen sanoi Niemelälle elokuussa, että CVV-numeron näkyvyydellä ei ole mitään tekemistä maailmalla tapahtuvien nettikauppahuijausten kanssa.

Nettikauppahuijauksiin keskittyvät rikolliset varastavat luottokortin tiedot internetistä tai fyysisesti suoraan kortista.

Fyysinen varastaminen voi tapahtua esimerkiksi ravintolassa, jossa epärehellinen työntekijä ottaa kortin tiedot ylös ja luovuttaa ne rikolliselle taholle.

Carpenin mukaan kyseiset fyysiset varkaudet ovat todella harvinaisia Suomessa.

Suurimpana ongelmana hän pitää magneettijuovatietojen varastamista ja näiden tietojen avulla tehtyjä väärennettyjä kortteja.

Luottokorttihuijaukset ja identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet varsinkin Yhdysvalloissa, Australiassa ja Afrikan maissa.

Lähteet: SK, STT

Lisää aiheesta

Kuka näkee luottokorttisi turvanumeron? (SK netti 13.8.2008)