Lumen halu

Raimo Valkama
Kotimaa 14.3.2008 07:36

Lapin rekikoirat tahtovat vetää, ja ulkomaiset matkailijat haluavat olla vedettävinä. Katso video.

Teksti Susan Heikkinen

Sehän on vain pala valkoista paperia, mutta kun juuri oikea ihminen lävistää sen roikkumaan juuri oikeaan naulaan, se saa aikaan kiihkon, jonka kuulee kai puoli Muoniota.

Valkoisesta lappusesta seuraa nouto, jota seuraa valjastus, jota seuraa taas yksi ryhmä keskieurooppalaisia turisteja pilkkihaalareissaan, naparetkikengissään ja turkishatuissaan. Ja heidän jälkeensä seuraa lähtö.

Siksi jo valkoinen lappunen juoksutarhan seinäpölkyssä aiheuttaa vinkuhaukkuhepulin ja levottoman ravirumban joka kettingin päässä ja joka verkkoaidan takana Harrinivan Arktisessa rekikoirakeskuksessa.

Alaskanhuskyvaljakko numero kaksi parkkeerataan lähtökettinkiin. Paperilappusesta noutajat näkevät, ketkä ovat tänään työvuorossa.

Paola, pomo. Tummat silmät, ruskea turkki. Kaunis ja fiksu. Ja entinen SM-tason urheilija. Olisi ottajia. Mutta Paola on niin päällikköä, ettei se anna pojille.

Ariel, sinisilmä solakkuus, Uranuksen kuu. Seitsemälle äiti. Saman planeetan kuita tuli niistäkin, ja nyt ne tohottavat, teinit, emonsa ympärillä, kun tämä päästetään luikahtamaan tarhan ovesta ulos Paolan rinnalle.

Waldo, kaikkien kaveri, blondi poika, ei liialla älyllä pilattu. Johtajaksi ei siitä koskaan ole, joten se on pyöräkoira, vahvajalkainen peränpitäjä. Isäksi se on kyllä kelvannut, miehuutensa, tai siis koirautensa, jo osoittanut. Omat pojat, puolitoistavuotiaat, ovat jo etummaisen valjakon vauhtipaikoille kytketyt.

Kille, varma vetäjä mutta kovin ujo. Kelpo duunari vaan ei sen enempää, joten kohtalona kastrointi lähivuosina.

Tiimi on kasassa. Seuraa touhukasta pissaviestintää vieruskavereiden kesken. Näitä hommia on tehty tässä kimpassa monasti ennenkin, kyllä nelistään yhtä turistia aina pari päivää kiskoo.

Kolmosvaljakon Royce ehtii taas kurottaa selkäänsä ja purra valjaat poikki. Huutaa ja ulvahtelee. Nuori ja niin malttamaton. Paolan, Arielin, Waldon ja Killen tiimi on jo rutinoitunut. Vielä tässä vähän aikaa menee, että asiakkaat tulevat. Sama se on vaikka kiertyä kiepille ketjunsa päähän ja ottaa torkut.

Kun reen köysi on irrotettu paalusta, tassuissa on vain yksi vaihde: neliveto, täysillä eteen. Pysyi turisti rekensä jalaksilla tai ei.

Lue lisää SK:sta 11/2008.

 

Keskustelu

Itse häpeäisin silmät päästäni julkaistessani tällaista tekstiä ilman sarkasmia! Videolla ei näy merkkiäkään koirien ”kiihkosta” tai ”halusta vetää”. Koirat haukkuvat ja ulvovat ilmiselvästi hämmentyneinä ja karkuun lähtenyt koira mitä todennäköisemmin yritti päästä karkuun ahdistavaa tilannetta ja oli PELOISSAAN kun se napattiin kiinni, kuin lyöntiä peläten.

Iloinen ja innokas koira heiluttaa häntäänsä. Näitkö sinä yhdenkään hännän missään muualla kuin jalkojen välissä? Minä en. Nämä koirat olivat myös todella laihoja. Jos paksu karvapeite leikattaisiin pois, olisi näky varmasti järkyttävä.

Olen varma etten ole ensimmäinen joka tästä kommentoi, kehotan kirjoittajaa häpeämään silti.

Suomen Kuvalehti on aina ollut mielestäni tasokas julkaisu jossa asioita tarkastellaan oikeudenmukaisesti – tässä en näe siitä laadusta jälkeäkään. Näen vain väsyneitä, laihoja ja ilottomia koiria jotka jolkottavat reen edessä peläten ruoskaa.

Parempia lukukokemuksia odottaen, Maiju Seppänen

Maiju hyvä. Et ilmeisesti ole KOSKAAN edes nähny rekikoiria valmiina lähtöön.
Olen ollut töissä rekikoirien parissa.
Ja tuo on alaskalaisten kanssa enemmän kuin normaalia.
Ne ovat aina tuollaisia.
Yhtään siperialaista en videossa nähnyt.
Alaskalainen on LAIHA koska se on jalostettu kilpakoiriksi. Niiden turkki on ohuempi kuin siperialaisten, mutta on niitä pitkäkarvaisiakin alaskalaisia.
Alaskalainen on kilpa koira, jota mielestäni ei pitäisi asiakkaille edes käyttää syystä että: Ne on kilpa koiria, niitä käytetään koska ne on helppoja ja halpoja, ne on nopeita, ne on rumia verrattuna siperialaisiin (jokainen on yksilö tiedetään).

Siperialainen on 600e, kun taas alaskalaisia saa jopa 300e.
Totta helvetissä niitä käytetään.
On yrityksiä jotka pitäisi lopettaa koska eivät edes viitsi siivota tarhoja, on yrityksiä joittenka työntekijät ja johto pitäisi vetää hirteen, mutta pliis, jos et tiedä asiasta yhtään mitään, nii elä hikeenny.

Husky on koirana ihan toista maata kuin muut koirat.
Vetokoira on työkoira, ei lemmikki. Aito koiramies/nainen pitää huolta kaikista. 1 koira pois pelistä, tuottaa enemmän ongelmia kun pikku päänne voikaan tietää. 2 koiraa pois pelistä, voi lamauttaa 6 koiraa ja näin ollen 1 reki on pois pelistä.

Videosta sen verran: Tuossa on paremmin kuin hyvin pidetty koirista huolta, niitä ei roikuteta pannasta, vaan annetaan itse kävellä (näin ei ole joka paikassa, mitä videossa näkyy)
Koirat stressaa ihan helvetisti lähtöä, varsinkin isojen tarhojen koirat.
Jos laatua haluat maksa enempi ja mene sinne missä on vähän koiria.
Tässä videossa ainut miinus puoli on tuo alku.
Asiakas laittamassa koiria kiinni. kumpikin pääsi karkuun, ja syöksyi äkkiä tämän mustan koiran kimppuun. Siksi pelkää.
Asiakkaan vikahan tuo oli.

Ennen kun tulette aukomaan päätä. Käykää juttelemassa ihmiselle, jolla on oikeasti näistä asioista kokemusta!!!