Lukijat rajalle tulevista Venäjän ohjuksista: Vain Naton jäsenenä Suomi saa uskottavan puolustuksen?

Markku Salomaa
Kotimaa 15.5.2011 17:00

Venäjä on jo valmistellut ohjusasemat Karjalan kannakselle uusimmalle Iskander-ohjukselleen, joilla voidaan ampua myös ydinräjähteitä. Venäjä on tehnyt selväksi, että asenne Naton laajenemista vastaan ei ole muuttunut, kirjoittaa seuraavassa Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa.

Lukijat ovat reagoineet Salomaan kirjoitukseen voimakkaasti: ”Eiköhän nyt käynyt selväksi kaikille, että vain Nato-jäsenyydellä saavutetaan Suomelle uskottava puolustus. Ja vain uskottava puolustus takaa riittävän pelotteen, jotta saamme elää rauhassa”, kirjoittaa nimimerkki ”Venäjä varustautuu”.

Natoa kaikki kommentoijat eivät kannata: ”Ei Suomen pidä liittyä Natoon sen narunjatkeeksi. Minä en ainakaan halua saada käskyä toiselle puolelle maailmaa menettämään henkeäni jonkun muun maan sotaan”, kirjoittaa nimimerkki 1/10.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun. Voit kommentoida jutun lopussa.


Venäjä tuo uusimpia ohjuksiaan Suomen rajalle
– Nato luokittelee joukkotuhoaseeksi

Venäjä ei satsaa öljytulojaan sosiaaliturvaan vaan aseisiin. Se varustautuu kaikkien tilanteiden, myös sen varalle, että Suomi hakisi Natonn jäsenyyttä ensi vuonna käytävien presidentinvaalien tuloksen seurauksena.

Uusimmat satelliittitiedustelukuvat todistavat, että Venäjä on jo valmistellut ohjusasemat Karjalan kannakselle uusimmalle Iskander-ohjukselleen, joilla voidaan ampua myös ydinräjähteitä.

Periaatteessa niillä ulottuisi Helsingin, Tampereen ja Turun tasalle asti. Venäjän tuhatlukuinen kenraalikunta tarvitsee uhkakuvia ja erityisen motivoivaa on Naton toimintavapauden kiistäminen. Venäjä on tehnyt selväksi, että asenne Naton laajenemista vastaan ei ole muuttunut.

Iskander Iskander-ohjukset olivat mukana voitonpäivän paraatin harjoituksissa Moskovassa 5. toukokuuta 2011. Kuva Maxim Shemetov / Reuters / Lehtikuva.

Oppi on myös jo viety teoriasta käytäntöön, minkä osoittaa uusimman Iskanderina tunnetun ohjusasejärjestelmän käyttöönotto. Sen kohteet ovat kiistatta Suomessa, Baltiassa, Puolassa ja Tšekissä.

Venäjän yleisesikunnan näkökulmasta Leningradin sotilaspiirin puolustusvyöhykkeessä on Suomen kohdalla mittava ”painauma”, joka on Suomen puolustuskapasiteetin tosiasiallisen laskemisen vuoksi lisäksi syvenemässä ja jota Nato pyrkisi käyttämään hyväksi. Suomen itsenäisen puolustuksen uskottavuus on Venäjän yleisesikunnan silmissä tätä luokkaa.

Iskandereille valmiit asemat

Venäjän puolustusministeri Pavel Gratshov sanoi jo joulukuussa 1992, että Venäjän on valmistauduttava Suomen Nato-option varalle. Gratshov määritteli Leningradin sotilaspiirin siitä lähtien ensilinjan sotilaspiiriksi. Sen ohjusaseistus oli nykyaikaistettava.

Nyt nämä uudet ohjusaseet ovat lopulta tulleet.

Leningradin sotilaspiirin komentaja Arkadi Bahin ilmoitti 14.12.2010, että sotilaspiirissä on otettu käyttöön uudet 9K720 Iskander-M -maataisteluohjukset, jotka ovat kaksoiskäyttökykyisiä. Nato tuntee ne koodinimellä SS-26 Stone.

Uusia ohjuksia arvellaan olevan ainakin Lugan tukikohdassa, missä toimii 9. tykistöprikaati. Satelliittikuvien perusteella on voitu kuitenkin päätellä, että ohjustyypille on varusteltu jo valmiit ohjusasemat myös Karjalan kannakselle Viipurin lähelle.

Bahinin mukaan ohjukset ovat ”käytännössä 98-prosenttisesti pysyvässä valmiudessa”.

SS-26 on operatiivis-taktinen armeijatason ohjustyyppi, joka voidaan varustaa sekä tavanomaisella että ydinkärjellä. Tämän vuoksi se luokitellaan Natossa joukkotuhoaseeksi.

Tavanomaisten kärkien valikoima on monipuolinen. Kärki voidaan varustaa aerosolipommiksi, rypälepommiksi, bunkkeripommiksi ja elektromagneettiseksi häirintäräjähteeksi. Ohjuksen kantamaa voidaan säätää 280-500 kilometrin ulottuvuuteen.

Sen arvioidaan pystyvän yli 500 kilometrin ja jopa 700 kilometrin kantamaan ydinräjähteillä, jotka ovat suhteellisen kevyitä tavanomaisiin verrattuna. Koko ohjuksen paino on 3 800 kiloa, josta voi olla varsinaista räjähdettä 480 kiloa. Ohjuksen osumatarkkuus on 30 metriä. Presidentti Medvedev uhkasi marraskuussa 2008, että nämä ohjukset otetaan käyttöön ”neutraloimaan, jos tarpeen, ohjustorjuntajärjestelmä Euroopasta”.

Esimerkiksi Kaliningradista käsin ohjuksella voidaan kattaa koko Baltia ja suurin osa Puolaa. Vastaavasti Lugan alueelta, Venäjän Karjalasta, Viipurin seudulta ja Kuolan alueelta käsin voidaan kattaa koko Suomi aina Oulua myöten. Ohjus on tarkoitettu tuhoamaan sotilaallisia kohteita, kuten ohjusasemia, ilmatorjunta-asemia, raketinheitinasemia, raskaan tykistön asemia, sotilaslentokenttiä, esikuntia, viestikeskuksia sekä siviiliyhteiskunnan kriittisiä kohteita.

Uusia pommittajia alueelle

Iskanderit ovat vain yksi uudistus monien muiden aseohjelmien joukossa. Venäjän suunnitelmissa on uudistaa strategisia ydinaseita, ilmatorjuntajärjestelmiä, viestijärjestelmiä, tiedustelujärjestelmiä, hävittäjäkalustoaan viidennen sukupolven koneilla sekä laivastoaan sukellusveneillä ja lentotukialuksilla.

Leningradin sotilaspiiriin eli luoteiseen sotilaspiiriin kuuluvat Pietarin alueen lisäksi Arkangelin, Vologdan, Kaliningradin, Murmanskin, Novgorodin, Pihkovan ja Nenetsian alueet. Sotatilanteessa piiri perustaa rintaman. Sotilaspiirin rauhanajan vahvuudesta 43 prosenttia on upseereita, siis sitä keskeistä henkilöstöä, joka liikekannallepanossa perustaa sodan ajan joukkoja.

Sotilaspiirin ilmavoimien koneet ovat perua kylmän sodan ajalta. Näitä konetyyppejä ryhdytään korvaamaan uusimmilla Su-34 -monitoimihävittäjillä, jotka on suunniteltu erityisesti rynnäkköhävittäjiksi, jollaiset sotilaspiiriltä puuttuvat tällä hetkellä kokonaan.

Lisäksi sotilaspiirin sotilaslentokenttiä on pidennetty ja vahvistettu niin, että kestävät varsinaisten raskaiden pommikoneiden (kuten Tu-22M3 Backfire) laskeutua ja nousta. Sekä Su-34 että Tu22M3 voivat pudottaa ydinpommeja. Ne ovat myös selvästi nopeampia kuin Suomen F-18 Hornetit.

Su-34 Fullback on kaksipaikkainen ja kaksimoottorinen hävittäjä, joka yltää yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen, kuten myös Tu-22M3. Koneen aseistuksena on 12 ilmataisteluohjusta. Lisäksi Su-34:ssä on ilmasta maahan ammuttavia ohjuksia ja 30 millin konetykki.

Venäjän ilmavoimat sai kaksi ensimmäistä tämän tyypin konetta joulukuussa 2006. Koneita on tarkoitus valmistaa 200 kappaletta. Nyt niitä pitäisi olla jo 58 ilmeisesti juuri Leningradin sotilaspiirin tukikohdissa.

Pääministeri Vladimir Putin totesi Severodvinskissa kenraaleille pitämässään puheessa 13.12.2010, että Venäjän federaation hallitus satsaa asevoimien uudistamiseen ja aseistamiseen vuoteen 2020 mennessä 20 000 miljardia ruplaa, mikä vastaa noin 490 miljardia euroa. Summasta neljännes satsataan Tyynenmeren laivaston uudistamiseen, minkä tarve on käynyt ilmeiseksi Kiinan varustautumisohjelman vuoksi.

”Olemme myöntämässä erittäin vakavasti otettavan, merkittävän määrän varoja uudelleenaseistamisohjelmaan”, Putin sanoi.

Venäjän vahvuus ei laske

Venäjän asevoimien vahvuudeksi ilmoitetaan edelleen 1 027 000 sotilasta. Samaa lukua on käytetty jo useampana vuotena, mikä osoittaa ainakin sen, että voimaa ei ole tarkoitus leikata.

Miljoonavahvuudesta on maavoimissa 360 000 sotilasta, maahanlaskujoukoissa 35 000, sotalaivastossa 142 000, ilmavoimissa 160 000, strategisissa joukoissa 80 000 sekä puolustushallinnossa ja asevoimien tukitehtävissä 250 000.

Lisäksi Venäjän sisäministeriön joukkojen, rajajoukkojen, federaation turvallisuuspalvelun (FSB), federaation suojelupalvelun ja federaation viestintävalvontaviraston yhteenlaskettu vahvuus on 449 000 henkeä.

Venäjän pysyvän valmiuden joukoissa arvioidaan olevan yhteensä 170 000 sotilasta. Nykyisen kaluston turvin näille kyetään takaamaan suuri operaatiokyky.

Venäjä uudistaa asevoimiaan entistä tehokkaammiksi ja joustavimmiksi. Esikuvana näyttäisi olevan Naton joukkojen muutos. Venäjällä ei ole pientä aikomustakaan liittyä maamiinat kieltävään kansainväliseen sopimukseen, koska Venäjän asevoimien taisteluohjesäännön mukaan divisioonan on miinoitettava aina sivustansa edetessään.

Ammattimaistumisen oloissakin Venäjän massiivinen reservi on tarkoitus säilyttää liikekannallepanokykyisenä. Reservin suuruus on 20 miljoonaa sotilasta, joista kaksi miljoonaa on suorittanut varusmiespalveluksen viimeisten viiden vuoden aikana.

Fakta: Iskander-ohjusprikaatit

  • Yhdessä Iskandereilla varustetussa ohjusprikaatissa on kolme patteristoa.
  • Niistä kussakin on kolme patteria ja pattereissa puolestaan kussakin kolme ohjuslavettia. Patteriin kuuluvat ohjusajoneuvojen lisäksi latausajoneuvot, komentokeskus ja liikkuva dataprosessointikeskus.
  • Ohjuslavetteina toimivat nopeat ja ketterät neliakseliset pyöräajoneuvot, joista kussakin on kaksi ohjusta.
  • Prikaatissa on 27 ohjuslavettia, jotka pystyvät laukaisemaan kerralla 54 ohjusta noin minuutin sisällä. Yhteislaukauksen jälkeen prikaati vaihtaa asemaa, jolloin sitä on vaikea paikantaa ja tuhota. Ohjuksia prikaatilla on noin sata.

Fakta: Venäjän ”ydinasetriadi”

  • Vuoden alussa Venäjän kolmesta aselajista koostuva ”ydinasetriadi” käsitti 2 679 operatiivisessa käytössä olevaa ydinkärkeä.
  • Strategisilla ohjusjoukoilla on 375 operatiivista ohjusta neljää eri tyyppiä, joissa on yhteensä 1 259 ydinkärkeä.
  • Näistä ohjuksista 58 on tyyppiä SS-18, 70 tyyppiä SS-19, 171 ajoneuvoalustalle sijoitettua tyyppiä SS-25 Topol, 18 ajoneuvoalustalle sijoitettuja SS-27 Topol-M ja 52 siiloihin sijoitettuja SS-27 Topol-M. Näiden lisäksi käytössä on vielä 6 tyypin RS-24 -ohjusta.
  • Strategisella laivastolla on 12 ydinsukellusvenettä, joissa on yhteensä 160 ohjusta ja ohjuksissa yhteensä 576 ydinkärkeä. Sukellusveneet ovat Tyynenmeren laivastossa tyyppiä Delta III (4 kpl) ja Pohjoisessa laivastossa tyyppiä Delta IV (6 kpl). Lisäksi vahvuuteen luetaan yksi Typhoon -luokan sukellusvene, jossa tosin ei ole yhtään ohjusta. Samoin vahvuuteen luetaan kokeilukäytössä oleva Borej -luokan sukellusvene (Projekt 955), missä on 16 kokeilukäytössä olevaa Bulava -ohjusta.
  • Strategisilla ilmavoimilla on 76 pommikonetta, jotka pystyvät kantamaan yhteensä 844 pitkänmatkan risteilyohjusta, tyyppiä Kh-55 (AS-15).
  • Pommikoneista 63 on tyyppiä Tu-95MS Bear H ja 13 tyyppiä Tu-160 Blackjack. Lisäksi strategisten joukkojen käytössä on 24 Glonass-järjestelmän paikannussatelliittia, mikä vastaa Yhdysvaltojen GPS-järjestelmää.

Juttu julkaistu 11.5.2011 klo 14:31, muokattu 15.5.2011 klo 20.00.

Aiheesta lisää
Tutkijan kova väite: Suomen armeija on heikompi kuin ennen talvisotaa (Suomenkuvalehti.fi 17.3.2010)

Keskustelu

Ei Stalinin saama tieto länsiavusta Brewstereineen pysäyttänyt häntä,vaan Hitlerin ultimatun,jolla hän pakoitti Stalinin lopettamaan hyökkäykset Suomessa.Hitler oli saanut tietää Chuchillin ja Stalinin sopimuksesta 15.10.1939,jossa sovittiin NL:n hyökkäyksestä Suomeen,jotta Ruotsi päästäisi brittiläis-ranskalaiset joukot maahan,jolloin muodostuisi Churchillin haluama pohjoinen rintama Saksaa vastaan ja Kiirunan malmit saataisiin lännen haltuun.Kyseisestä sopimuksesta tiesivät myös Ruotsi,joka ei luvannut kauttakulkua ja Mannerheim,joka torjui lännen ”avun”.

Ei Suomen pidä liittyä Natoon sen narunjatkeeksi. Minä en ainakaan halua saada käskyä toiselle puolelle maailmaa menettämään henkeäni jonkun muun maan sotaan. Sotilasliitot niitä maailmansotia on aina aiheuttanutkin, kun kahden maan sota vetää muut liiton maat mukaansa. Suomen tulee pysyä puolueettomana, säilyttää yleinen asevelvollisuus, olla leikkaamatta puolustusmenoja ja tehostaa varusmiespalvelusta korvaamalla odottelu harjoittelulla ja lisäämällä metsävuorokausia.
Jos täällä sota alkaisi, se olisi osa suurempaa konfliktia jossa Suomi jää joka tapauksessa taistelutantereeksi, olimme Natossa tai emme. Suomen strategisen sijainnin vuoksi kukaan ei ala kysymään mihin liittoon kuulumme tai emme kuulu, tänne tullaan ja meidän tehtävämme on se estää. Oli tulija sitten Venäjä tai sen vihollinen, vaikkapa Nato.
Pohjoismainen puolustusliitto olisi hyvä.

Kertokaa minulle miten voi olla puolueeton maa kun naapurimaa on totaliristinen murhaajavaltio venäjä, jonka kanssa on rajaa jaettavana 1300km.
Lopettakaa jo se ”puolueeton maa” hokeminen. Jokainen tietää, että tällä hetkellä olemme venäjän etupiirissä. Ruotsi voi olla puolueeton maa. Me emme.

Yleisen asevelvollisuuden kannatus jatkaa laskuaan. Yhä suurempi määrä keskeyttää koulutuksen ja luuleeko joku oikeasti, että jos kriisi tulisi niin näillä ”sotilailla” tätä maata puolustettaisiin. Jos luulet niin, sinulla ei ole mitään oikeata käsitystä puolustusvoimien nykykunnosta.

Näistä kommenteista päätellen Suomettuminen jatkuu. Nöyristellään ja polvistutaan kun Venäjä niin pelottaa.

Itse mielummin kallistun länteen. NATO:ssa on 28 muuta demokraattista valtiota joista jokainen itse päättää mihin operaatioon osallistuu eikä ketään pakoteta mihinkään. NATO:sta on niin paljon vääriä mielikuvia. Ja venäjän kätyrit jatkavat propagandaansa.

Minulle asioista tietävälle NATO on paras vaihtoehto. NATO maahan ei ikinä ole hyökätty. Tulevaisuudessa uhka maailmanrauhalle on Venäjä ja Kiina.

Venäjällä on aina ollut aseta riittävästi ja tämä Salomaan kirjoitus osoittaa sen ainakin, että suurvalta on saanut entisen vahvuuden takaisin.

Joni Pelkonen kirjoitit:

”Su-34 on paperilla moderni ja tulivoimainen kone, mutta epäilen senkään mahdollisuuksia Hornetia vastaan. Artikkelissa ei nimittäin mainittu että Venäjän ilmavoimien koulutusbudjetti on varsin alhainen ja että länsimaiden tutkat ja ilmataisteluohjukset ovat edelleen ylivoimaisia venäläisiin nähden.”

Ensinnäkin Fullback tai Backfire ei todennäköisesti tule yksin, vaan hävittäjäsaattueen suojaamana. Sen lisäksi on ikävä tosiasia, että Venäjä kykenee operoimaan syvällä Suomessa oman ilmatorjuntansa suojaamana eli tuomalla alueellisia ilmatorjuntajärjestelmiään(S-300 ja S-400) rajalle. Kuvitelma venäläispilottien vähäisistä lentotunneista taas käy joka vuosi vanhentuneemmaksi. Se piti varmasti paikkaansa 90-luvun vaikeina vuosina ja pitkälle 2000-lukuakin, vaikka rahoitus parani nopeasti, mutta viimeisimmät luvut mitä olen nähnyt parilta viimevuodelta on samalla tasolla länsimaisten ilmavoimien kanssa.

Etenkin väite venäläisten ilmataisteluohjusten jälkeenjääneisyydestä on täysin käsittämätön, yleinen käsityshän alalla on pikemminkin päinvastainen ja vähintäänkin venäläiset AAMt ovat erittäin kilpailukykyisiä. Tutkienkin osalta mistään ylivoimasta on hyvin kyseenalaista puhua. Sikäli USA on edellä, että he ovat saaneet jo suhteellisen laajamittaisesti käyttöön AESA-tutkia, joilla on on varsin huomattavia etuja vanhempiin mekaanisesti suunnattaviin tutkiin, joita mm. uudet eurooppalaiset hävittäjät Eurofighterit vielä käyttävät. Mutta Suomen Hornetit ei ole varustettu AESA-tutkilla.. Modernit venäläiset mekaanisesti suunnatut tutkat on aivan vertailukelpoisia yhdysvaltalaisten mekaanisesti suunnattujen tutkien kanssa ja Venäjä on ottamassa käyttöön PESA-tutkilla varustettuja Su-35S hävittäjiä, jotka on käytännöllisesti katsoen kaikinpuolin täysin ylivoimaisia Suomen Hornetteihin verrattuna. Venäläiset myös modernisoivat vanhempia Flankereita PESA-tutkilla, jotka siis sisältävät pääosan niistä vahvuuksista joita AESA saavuttaa. Ilmoitettujen lukujen valossa itseasiassa Su-35Sn Irbis-E tutka on tehokkaampi kuin USAn tehokkain F-22n käytössä oleva AN/APG-77. Venäjällä on myös AESA-tutkia tarjolla esimerkiksi MiG-35lle.

Sotalaitoksen Desantin provosoivan kirjoituksen tarkoitus on toimia pelotteena Suomen kansalle.
Toisena tavoitteena desantin kirjoituksessa on turvata runsaasti verorahoja sotaorganisaatiolle.

Desantin kirjoitelma on vastaavanlaista totuutta, kuin oli silloin kun hankittiin rahoitusta hornettien ostamiselle.
Silloin ilmoitti vastaava desantti, että turvallisuus Suomessa on kunnossa kun ostetaan hornetit.

Suomen armeijan iskukyky on pienempi, kuin yhden suurvallan lentotukialuksen.
Parasta turvallisuuden lisää Suomelle on kun tällaiset desanttihaukat lopettavat uhoamisen ja provosoinnin.

NATO ei suojele kyllä yhtään ketään miltään ydinasehyökkäyksiltä, aivan turha liittyä siihen. Jos sieltä nyt jostain kumman syystä pari ydinohjusta meidän maille mossahtaa niin ainoa vastaus on ampua takaisin dirty bombeilla eli niin sanotuilla salkkuydinaseilla sabotöörien kautta.

On aivan selvää, että Venäjän arsenaalin sijoittaminen Karjalaan ei muuta mitään Suomen puollustautumisen kannalta – paitsi jos ne toimivat Suomen puolesta. Venäjä voisi halutessaan laukausta ohjuksen Suomeen vaikka Uralilta. On myös päivän selvää, että tällaista tarvetta ei heillä ole, eikä tule. Jokainen joka tuntee sodan strategiaa ja historiaa ymmärtää, että Suomalainen infrastruktuuri on Venäjälle hyödyllisempi kuin alue joutomaana. Sen sijaan samaa ei voi sanoa perinteisesti NATOsta. Ymmärtävätköhän tämän päivän Kataiset NATO sitoumuksen luonnetta, epäilen sitä vahvasti. NATO sopimus antaisi länsivalloille merkittävän vallan yli Suomalaisen diplomatian (myös yksilön), jonka pitäisi olla Suomen nimenomainen vahvuus aseiden kalistelun sijaan ie rauhanturvaaminen ei pakottaminen. Globalisaation edetessä sotilasliittojen aika on ohi. Suomelle on enemmän hyötyä myös itäisestä naapurista kuin NATOsta. Uhkaa en pidä todennäköisenä, sellaista skandaalia emme voi aiheuttaa, joka Venäjän intressejä muuttaisi – ellei sitten NATOon liittyminen.

Kaikella sitä perustellaan Natoon menoa, vain tyhmät uskoo tollaoseen. Turha kuvitella, että suomen kansalaiset hyväksyvät natoleikit meille..

pitäisi muka valita? Oijoi, antaa pojat pommien paukkua! Silti siirtäisin naiset ja lapset turvaan ja kaikki järkevät miehet, jotka ei halua tappaa… Menisivät saharalle pommeja testaamaan kerta niin kiinnostaa!

Olisi mukava kuulla tästä jutuista ”putkinäkö”Lipposen kommenttiu

Keskustelin viitisen vuotta sitten Moskovassa erään kenraalin kanssa. Se oli sitä aikaa, kun Venäjän ilmavoimat toistuvasti loukkasi Suomen ilmatilaa. – Hän oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Natoon ja hän sanoi, että kun suomen poliitikot ( ulkom. Tuomioja ja pres. Halonen ) eivät sitä ymmärrä, niin sen vuoksi he tekevät niitä rajaloukkauksia, jotta ymmärrys ehkä paranisi.
Hän sanoi, että Venäjä tarvitsisi ehdottomasti kaikki Suomen rajalla olevat joukot Venäjän eteläisille rajoille. Kysyin, että pelkääkö Venäjä sitten Suomen hyökkäystä vai miksi se pitää ne joukot siellä Kannaksella. -Hän sanoi, että ei yksikään hallitus voi jättää sellaista rajaansa vartioimatta , jossa on ollut toistuvia sotia vuoisisatojen kuluessa. Nato sen sijaan on puolustusliitto ( ei tarkoitettu eikä rakennettu hyökkäyksiin) ja siltä suunnalta ei Venäjä koe uhkaa, päinvastoin. Lisäksi Venäjällä on pysyvä edustus Naton päämajassa, hän sanoi. Hän sanoi olevansa varma, että kun Nato vielä hivenen muuttuu ja aikaa NL:n kaatumisesta kuluu, niin Venäjäkin siihen joskus todennäköisesti liittyy.
– Nyt Venäjä on Itämeren kaasuputken takia, kyllä muuttanut doktriiniaan ja tulee sen vuoksi pitämään joukkoja Kannaksella ja Pietarissa. Heidän on kyettävä ”vartioimaan” sitä putkea terroristien tuhotöiltä ( Tsetsenia yms.).

Artikkelissa on joitain täsmennettävyyksiä. Läntisen sotilaspiirin käsittävät alueet ovat:

– Arkangelin alue
– Vologdan alue
– Kaliningradin alue
– Karjalan tasavalta
– Murmanskin alue
– Novgorodin alue
– Pihkovan alue
– Pietarin kaupunki

(Lähde: Wikipedia)

”Leningradin sotilaspiiriin eli luoteiseen sotilaspiiriin kuuluvat Pietarin alueen lisäksi Arkangelin, Vologdan, Kaliningradin, Murmanskin, Novgorodin, Pihkovan ja Nenetsian alueet.”

Nenetsian autonominen piirikunta sisältyy Arkangelina alueeseen eikä mitään Pietarin aluetta ole olemassa. Pietarin kaupungin ympärillä on Leningradin alue.

”Sotatilanteessa piiri perustaa rintaman. Sotilaspiirin rauhanajan vahvuudesta 43 prosenttia on upseereita, siis sitä keskeistä henkilöstöä, joka liikekannallepanossa perustaa sodan ajan joukkoja.”

Rintama tarkoittaa venäläistä ”front”:ia. Käsite ”rintama” on länsimaisessa kielenkäytössä armeijaryhmä. Suomen kielessä käytetään selkeyden vuoksi myös sanaa rintama ja on käytetty aikaisemminkin, mutta lukijalle, joka ei ole lukenut sotahistoriaa, voisi tarkentaa, että neuvostoliittolainen tai venäläinen front on armeijaryhmä.

Se, että jonkin venäläisen sotilaspiirin, käytännössä suuren maanpuolustusalueen, kirjavahvuudesta 43% on upseereita, on melko suuri luku. Tämä sisältänee myös asiantuntija- ja joukkuetoimiupseerit, jolloin luvun saa ilmeisesti puolittaa, jos puhutaan yliupseerijoukkueenjohtajista, päälliköistä ja komentajista. Jos upseereita olisi tosiasiassa noin 10%-15% koko vahvuudesta aselajin teknisyydestä riippuen, olisi kerroin koko sodan ajan vahvuudelle noin 7-10.

Jotenkin uskon, että johtavia, päälliköiviä ja komentavia yliupseereita on puolet edellä olevasta luvusta.

Lisäksi kannattaa huomata, että Läntinen sotilaspiiri kattaa kaiken läntisen niin rintamaleveydeltä kuin syvyydeltäkin. Venäjä on melkoinen sotilaallinen tyhjiö myös lännestä hieman kuin Ruotsin Norrbotten.

Ydinaseet ovat osa aivan tavallista suur- ja keskisuurvaltain puolustuspoliittista šakkipeliä. Suomen entinen ilmatorjuntatarkastaja, eversti res Ahti Lappi, kirjoitti Suomen ydinasekohteista seuraavaa:

Single Integrated Operation Plan (SIOP)

Suomeen olisi pudoteltu ydinpommeja seuraaviin kohteisiin:

Uusimaa
– Helsinki (Malmin lentokenttä)
– Vantaa (Seutulan lentokenttä)

Varsinais-Suomi
– Turku

Satakunta
– Pori

Pirkanmaa
– Siikakangas =>
– Tampere => Pirkkala; Pirkkalan lentokenttä

Keski-Suomi
– Jyväskylän; Tikkakoski, Luonetjärvi => Suomen ilmavoimien joukko-osastot

Etelä-Pohjanmaa
– Kauhava => Kauhavan ilmasotakoulu ja kenttä
– Vaasa => Vaasan lentokenttä

Pohjois-Savo
– Kuopio; ilmeisesti Siilinjärven Rissalan sotilaslentoasema ja/tai Kuopion lentoasema

Pohjois-Karjala
– Joensuu => Joensuun lentoasema

Kainuu
– Kajaani => Kajaanin lentoasema

Pohjois-Pohjanmaa
– Oulu => Oulun lentoasema

Lappi
– Ivalo (kaksi pommia)
– Kittilä => Kaukosen kylän 1952 valmistunut silta)
– Kemi (kaksi pommia) => Kemin lentoasema
– Rovaniemi (kaksi pommia) => Rovaniemen lentoasema
– Sodankylä

(Lähde: Ilmatorjuntaohjukset Suomen puolustuksessa, sivu 34, Ahti Lappi, Ilmatorjuntasäätiö, ISBN 978-951-955594-5-2)

Iskander-M ei ole sijoitettu läntiseen sotilaspiiriin vain Suomea varten, vaan asia on lyhyen matkan puolustusta liittyen ohjushankkeeseen Puolassa. Pääasia on Kaliningradin alueelle sijoitetut ohjukset, joilla voisi tuhota Puolaan sijoitettaviksi suunnitellut ohjukset.

Iskander ei ole keskipitkän matkan ohjus, vaan lyhyen kantaman ohjus.

”Eiköhän tuosta artikkelista nyt käynyt selväksi kaikille, että vain Nato jäsenyydellä saavutetaan Suomelle uskottava puolustus. Ja vain uskottava puolustus takaa riittävän pelotteen, jotta saamme elää rauhassa.”

Uskottelevaa puolustusta tarjoilevat päivystävät dosentit, keskeisen sanomalehden naistoimittajat, ekologiset siviilipalvelushenkilöt sotateollisen yhteenliittymän myyntiesitteistä.

Uskottavaa puolustusta harjoittavat ydinasein Korean demokraattinen kansantasavalta, Israel, Pakistan sekä monet muut, joilla ei ole varaa maan köyhyyden vuoksi ylimääräisiin höpsötyksiin.

Käsite ”uskottava puolustus” on hämärtynyt on menettänyt tehonsa siksi, että siitä ja sen puutteesta on niin monta keveää aihetodistajalausuntoa.

”Sotalaitoksen Desantin provosoivan kirjoituksen tarkoitus on toimia pelotteena Suomen kansalle.”

Kyseessä on vain tavanomainen informaatiosodankäynti. Tätä voi harjoittaa Suomen Kuvalehdessä kansanvalistamiseksi.

”Toisena tavoitteena desantin kirjoituksessa on turvata runsaasti verorahoja sotaorganisaatiolle.”

Kirjoitus ei vain takaa rahaa maavoimille eikä sotilaallisen yleissivistyksen säilyttämiseen Suomessa. Natottumisesta seuraa taisteluhelikoptereita, sukellusveneitä ja muita hankkeita, jossa tavallaan keskitetään puolustusbudjetti helposti ohjuksilla tuhottaviksi riskikeskisttymiksi ja rahan kaataminen Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Lapista Suomenlahteen, jossa on runsaasti myös Suomen NATO-rauhankumppaneita jo valmiina.

Tällä tavalla Suomi joutuisi kantamaan yhä enemmän vastuuta Venäjän konventionaalisen sotilaallisen tyhjiön lisäksi myös Viron, Latvian ja Ruotsin sotilaallisista tyhjiöistä. Tämän kaltaisen linjan edustajat kutsuvat itseään historioitsijoiksi ja strategian tutkijoiksi.

”Desantin kirjoitelma on vastaavanlaista totuutta, kuin oli silloin kun hankittiin rahoitusta hornettien ostamiselle.”

Nyt on meneillään 60+ F-35 A:n hankinta yli 6 000 000 000 dollarilla.

”Silloin ilmoitti vastaava desantti, että turvallisuus Suomessa on kunnossa kun ostetaan hornetit.”

Vanhuus ei tule yksinään. Mitä vanhempia ihmisiä, sitä suurempi turvattomuuden tunne heitteille jätöstä. Enää ei luoteta Taivaan isään, vaan seta Samuliin, joka ei kuuntele edes Mikheil Saakashviliä.

”Suomen armeijan iskukyky on pienempi, kuin yhden suurvallan lentotukialuksen.”

Suomen puolustusvoimien alueellinen puolustuskyky on suurempi kuin ohjuksin pohjaan ammutun lentotukialuksen menetetty iskukyky.

”Parasta turvallisuuden lisää Suomelle on kun tällaiset desanttihaukat lopettavat uhoamisen ja provosoinnin.”

Minusta profiilin terästäminen on mitä parhainta mustaa asiahuumoria.

Suomen tulisi lähialue yhteistyö rahoitusta korottaa rutkasti siitä 30milj. eurosta vuodessa että Putin sais vielä ohjuksetkin rakennettua niille alustoille! Harmi ettei nämä ryssän kätyrit Paavo Väyrynen ja Paula Lehtomäki saaneet riittävästi ääniä että olisivat ministeri postinsa pystyneet pitämään niin silloinhan tämäkin rahoitus olisi saatu kuntoon näille Putki-Paten ja Putinin ohjuksille!

Eurooppalainen NATO varustelee Venäjää:

– ranskalaiset siirtävät alumiinialusteknologian Venäjälle helikopteritukialuksen myötä
– ranskalaiset tuottavat ohjaustekniikkaa BMP, jalkaväen taisteluajoneuvoihin
– saksalaiset elektronisen sodankäynnin välineitä
– italialaiset sukellusvenetekniikkaa

Suomalaistenkin pitäisi osallistua Venäjän varustelemiseen niin kuin eurooppalaisen NATO:n. Suomi on jonkinlainen itsenäisyyden kummajainen.

Facts kirjoitti: ”Suomelle on enemmän hyötyä myös itäisestä naapurista kuin NATOsta. Uhkaa en pidä todennäköisenä, sellaista skandaalia emme voi aiheuttaa, joka Venäjän intressejä muuttaisi – ellei sitten NATOon liittyminen. ”

Näin minäkin tämän asian olen ymmärtänyt, ja sen takia – kuin myös sotakokemukseta johtuen – pidän epäviisaana Natoon liittymistä ja siitä jatkuvasti kailottamalla.

Ei tarvitse olla sotatieteilijä, vain vilkaisu sotilaalliseen epäsuhtaan riittää päättelemään, ettei Suomen pelko naapurina pane Venäjää varustautumaan Salomaan kuvaamin arsenaalein. Tuskin paljon pieleen menee arvio, että pikemminkin Nato-kosiskelumme on osasyy tähän kehitykseen.

Luoja meitä varjelkoon typeryyksisltä, joilla olisi arvaamattomat seuraukset!

Usan ohjus/ ja muiden sotilastukikohtien suuri lisääntyminen maailmalla, on uhka Venäjän turvallisuudelle. Usa on juuri sijoittamassa ohjusjärjestelmää Afganistaniin, Venäjän läheisyyteen. Amerikkalaisten/NATON yhteinen sotatoiminta mm, Libyassa, Afganistanissa, on yksi askel kaiken muun ohella sijoittaa sinne uusi tukikohta.

Jos mietitte että NATO on heikentymässä, tai että Venäjä on uhkaamassa Suomen turvallisuutta, teille lyhyt vastaus: Nato on levittäytymässä maailmaan tukikohdin, joilla on tavoitteena taktinen sotilaallinen etulyöntiasema.

Uhkaavan toiminnan reaktio, Venäjällä, on sen suuren, rikkaan maaperän puolustuksen lisääminen, ja turvaaminen ulkovaltojen hyödyntämiseltä. Iran ja Venäjä ovat hyvissä bisnes väleissä, ja NATO on uhkaillut iskua sinne. Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta Suomi on Venäjän hyökkäys intressien ulkopuolella.Emme omista sellaisia luonnonvaroja, joista olisi taktista, tai kansataloudellista hyötyä. Naton intresseissä Suomen maaperälle saisi maantietellisesti hyvän ohjusjärjestelmän uhkaamaan venäjää. Tämä laukaisisi Venäjällä reaktion joka voisi hyvinkin olla se, että siinä tapauksessa Suomi koettaisiin uhkana Usan/Naton tukikohteena, ja olisimme tällöin keskellä jännitettä.

Emme voi muuttaa maantieteellistä sijaintiamme, emmekä naapureitamme. Meidän täytyy hyväksyä ne, ja toimia itsekunnioittaen itseämme, mutta suotuisasti ja viisaasti ottaen huomioon tilanteet.

Usan ohjus/ ja muiden sotilastukikohtien suuri lisääntyminen maailmalla, on uhka Venäjän turvallisuudelle. Usa on juuri sijoittamassa ohjusjärjestelmää Afganistaniin, Venäjän läheisyyteen. Amerikkalaisten/NATON yhteinen sotatoiminta mm, Libyassa, Afganistanissa, on yksi askel kaiken muun ohella sijoittaa sinne uusi tukikohta.

Jos mietitte että NATO on heikentymässä, tai että Venäjä on uhkaamassa Suomen turvallisuutta, teille lyhyt vastaus: Nato on levittäytymässä maailmaan tukikohdin, joilla on tavoitteena taktinen sotilaallinen etulyöntiasema.

Uhkaavan toiminnan reaktio, Venäjällä, on sen suuren, rikkaan maaperän puolustuksen lisääminen, ja turvaaminen ulkovaltojen hyödyntämiseltä. Iran ja Venäjä ovat hyvissä bisnes väleissä, ja NATO on uhkaillut iskua sinne. Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta Suomi on Venäjän hyökkäys intressien ulkopuolella.Emme omista sellaisia luonnonvaroja, joista olisi taktista, tai kansataloudellista hyötyä. Naton intresseissä Suomen maaperälle saisi maantietellisesti hyvän ohjusjärjestelmän uhkaamaan venäjää. Tämä laukaisisi Venäjällä reaktion joka voisi hyvinkin olla se, että siinä tapauksessa Suomi koettaisiin uhkana Usan/Naton tukikohteena, ja olisimme tällöin keskellä jännitettä.

Emme voi muuttaa maantieteellistä sijaintiamme, emmekä naapureitamme. Meidän täytyy hyväksyä ne, ja toimia itsekunnioittaen itseämme, mutta suotuisasti ja viisaasti ottaen huomioon tilanteet.