Kokoomuksen konstit

Verot ja työttömyystuet leikkuriin, vaatii kokoomus. Ulkomaisesta työvoimasta voi tulla lihava riita PS:n kanssa.

Työvoimapula on vuosia kestänyt ongelma. Yksi suurin syy siihen on osaajien puute. Miten ongelma ratkaistaan, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen?

”Nuorille pitää saada ammatti- tai korkeakoulututkinto. Pitää palkata pysyvästi lisää opinto-ohjaajia ja kuraattoreita erityisesti ammattioppilaitoksiin.”

 

Kokoomus leikkasi Sipilän hallituskaudella koulutuksesta.

”Se oli väärää politiikkaa. Päätös syntyi tilanteessa, jossa keskusta ja perussuomalaiset eivät suostuneet muuhun.”

 

Tekisittekö korjausliikkeen?

”Kyllä. Nykyinen hallitus toitotti koulutuksen kunnianpalautusta ennen vaaleja, mutta valitettavasti pysyviä menolisäyksiä oppivelvollisuuden lisäksi ei ole tehty.”

 

Laskisitte myös työn verotusta. Paljonko?

”Keskituloiselle palkansaajalle 500 euroa lisää vuodessa. Olemme esittäneet 800 miljoonan euron kevennystä palkkatuloverotukseen ja kotitalousvähennyksen lisäystä.”

 

Miten tämä rahoitetaan?

”Tehtyjä työttömien tukien tasokorotuksia leikattaisiin. Korostan, että emme esitä mitään kivikauden tukitasoja.”

 

Kokoomus haluaa työvoimaa ulkomailta. Perussuomalaiset vastustaa, koska heidän mukaansa Suomeen tulee osaajien sijaan halpatyövoimaa. Voitteko löytää tässä yhteisen sävelen?

”Samalle nuotille pääseminen näyttää mahdottomalta. Ihmettelen yksisilmäistä näkemystä. Totta kai maahanmuuttajia pitää topakasti edellyttää töihin ja opiskeluun. Suomi tarvitsee kansainvälistymistä, jotta täällä riittäisi työikäisiä myös meidän siirtyessä eläkkeelle. Millä ihmeen yhtälöllä perussuomalaiset tämän aikovat hoitaa?”

 

Onko tämä kynnyskysymys mahdollisissa hallitusneuvotteluissa?

”Varmasti muodostuisi hankalaksi kysymykseksi. Kokoomukselle ei käy, että Suomi käpertyisi.”

Sisältö