Lipponen: Tämä tulee Suomelle kalliiksi – Kaunisto: Holhouspolitiikkaa

SK:n toimitus
Kotimaa 27.8.2010 11:15
Nurmijärvi Tuleeko tämä Suomelle kalliiksi? Maalaistalo Nurmijärven Lepsämässä. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Paavo Lipponen kirjoitti SK:ssa, että ”nurmijärveläis-impivaaralaisuus tulee Suomelle kalliiksi.”

”Keskustajohtoisessa hallintouudistuksessa saamattomuuden vastapainona toimii räikeä Helsinki-vastaisuus, huippuesimerkkinä suunnitelmat pakottaa Helsinki järjettömiin energiaratkaisuihin”, Lipponen väittää.

Kirjoitus herätti muut poliitikot vastaamaan.

Kokoomuksen kansanedustaja, Nurmijärven kunnanhallituksen ja Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä ohjaa Lipposta uudistamaan kielikuviaan.

”Lipposelta on ehkä jäänyt huomaamatta, miten jo vuosien ajan kehyskunnissa on tehty tuloksekasta ja systemaattista työtä yhdyskuntarakenteen tehostamiseksi ja taajamien tiivistämiseksi. Hyvällä syyllä voi kysyä, mitä asioiden eteen on tällä välin tehty Helsingissä? Jokainen voi katsoa, millaisen asunnon saa 200 000 eurolla Helsingistä, millaisen Pariisista tai vaikka New Yorkista. Hinnat ja vuokrat nousevat, jos tarjolla ei ole riittävästi halutunlaisia asuntoja.”

Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto puolestaan on sitä mieltä, että Lipposen teksti henkii patruunahenkistä holhouspolitiikkaa ja että vastaan kapinoisi Koskelan Akselikin – entinen sosialisti.

”Jos joku sanoo sinulle miten ja missä saat asua, on siinä samaa kuin jos yhteiskunta määräisi mihin ammattiin sinun pitää opiskella tai kenen kanssa sinun pitää mennä naimisiin.”

”On todellista puusilmäisyyttä syyttää uudistuksen hitaudesta maaseudun kuntia.”

”Lipponen hakee tarkoituksella malkaa Keskustan silmästä olemalla sokea omien joukkojensa näköalattomuudelle ja valtaan takertumiselle.”

Pääset lukemaan tässä mainitut puheenvuorot kokonaisuudessaan klikkaamalla tekstissä olevia linkkejä.

Keskustelu

Mäkelän avaus – tai vastaus – on mainio. Lipponen hämmentää paksua keittoa isolla kauhalla, kun Mäkelä yrittää nostaa mausteita pinnalle. Kummankin suhteen voi olla eri mieltä, mutta pääasia on tervehenkinen keskustelu. Onneksi kukaan ei käytä käsitettä ’terve maalaisjärki’, mikä on epäonnistunut käännös common sense’stä. Olisi rationaalista ja samalla hilpeää, jos teema nousisi kevään vaaleissa. Jos ajaa Nurmijärven maisemaa, on vaikea yhdistää ajatusta metropolialueeseeen. Mutta niin on Suomessa. Eri puolilla on kuusia tiheämmässä kuin ihmisiä. Lipposet ovat kotiutuneet Etu-Töölön ytimeen ’maahanmuuttajina’, mutta jostain pitäisi löytää tasapaino.

Tältä punasatraapilta voi odottaa mitä tahansa.
Viime presidentivaalien loppusuoran örmy sotki leimaamalla Niinistön Natokiihkoilijaksi, esiintyi italialaisen kreivisuvun jälkeläisenä ja lupasi perlun kanssa elintarvikeviraston Suomeen.
Lienee selviö, että seuraavan pressavaalin sekoittaa taas savolaistyyliin. Vastuu kuulijalla.

SK yrittää jälkilämmittää Lipposen sekavia kirjoituksia. Miksi ?
Hänen aikansa on jo onneksi ohi. Ettekö tajua sitä ?

Lipponen häpäisee paitsi itsensä, myös perheensä ja meidät muutkin kansalaiset.
Hänet tulee nyt mediassa jäädyttää, kuten Kekkonen aikoinaan, kun sekosi.
Kun pää ei enää toimi, pitää ymmärtää luovuttaa.Jos itse ei ymmärrä sitä, tulee omaisten ja muiden katsoa, että vanhus ei enää häpäise.
Lipposen kohdalla on sama asia kuin jos suoltaan kontrolloimaton vanhus pyrkisi aina vaan uimahalliin tuhrimaan penkit ja veden. Omaisten tehtävä on pitää hänet kotona, ettei häpäise itseään.