Linus Torvalds: Nokian Microsoft-liitto oli väärä mutta ymmärrettävä ratkaisu

Kotimaa 16.6.2012 09:00
Linus Torvalds tuli Helsinkiin vastaanottamaan Millennium-palkintoa. Kuva Hannes Heikura.

”Olen vähän jäävi”, Linus Torvalds sanoo, kun häneltä kysyy, miksi käyttöjärjestelmistä on tullut niin tärkeitä myös puhelimissa.

”Kymmenen vuotta sitten matkapuhelin oli yksinkertainen. Käyttöjärjestelmän ei tarvinnut tehdä kovin paljon, koska kännykän mukana tuli vain muutama ohjelma.”

Nyt taas älypuhelimessa on paljon erilaisia ohjelmia.

”Käyttöjärjestelmästä on tullut puhelimessa yhtä tärkeä kuin se oli aikaisemmin pc-maailmassa”, Torvalds sanoo Tekniikan Akatemian toimistossa Helsingin Pohjoisesplanadilla.

Jet lagia vastaan taisteleva 42-vuotias Torvalds on Helsingissä vain käymässä. Vierailun syy on Millennium-palkinto, jonka hän saa ansioistaan tietokoneiden Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjänä. Hän asuu perheineen Oregonin Portlandissa. Yhdysvaltoihin hän muutti jo 1997, ja maan kansalainen hänestä tuli 2010.

Jos tietokonetta tai älypuhelinta ajattelee talona, käyttöjärjestelmä on vähän kuin isännöitsijä, joka jakaa talon tilat ja resurssit asukkaiden kesken. Se toimii muiden ohjelmien alustana ja hallinnoi muistia, prosessoreita ja yhteyksiä.

Älypuhelinmarkkinoiden herruudesta taistelee nyt kolme alustaa: Googlen omistama Android, Applen iOS ja Microsoftin Windows Phone.

Android, joka perustuu Linux-ytimeen eli ”kerneliin”, on niistä suurin. Se on vallannut yli puolet älypuhelinten markkinoista. Kilpailu on kuitenkin kovaa. Apple julkaisi 11. kesäkuuta uuden iOS 6 -käyttöjärjestelmän, jolla se yrittää horjuttaa Androidin asemaa.

Rahat alustan omistajalle

”Käyttöjärjestelmän omistajalla on markkinoilla hyvin vahva asema. Jos katsoo, kuka tekee rahaa tietokoneteknologialla, se on aina käyttöjärjestelmän omistaja.”

Torvalds viittaa Microsoftiin ja Appleen: kummallakin on omansa.

Torvaldsin mukaan Linux on tässä ympäristössä tärkeä siksi, että sillä ei ole yhtä omistajaa, joka määräisi, miten sitä käytetään.

”Androidin lisäksi Linuxilla on paljon muutakin käyttöä mobiililaitteissa. Se mahdollistaa esimerkiksi sen, että Taiwanin ja Kiinan teknologiayritykset pystyvät itse kehittämään uusia tuotteita, koska joku muu ei hallitse niiden käyttämää infrastruktuuria, vaan jokainen voi tehdä siihen omat muutoksensa.”

Yksi taiwanilaisista kännykänvalmistajista on HTC. Torvaldsin oma kännykkä sattuu olemaan HTC Google Nexus, jota Google markkinoi. Linuxin käyttäjiin kuuluvat myös internetpalveluita tuottavat Twitter, eBay ja Yahoo.

”On tärkeää, että kaikki pystyvät pysymään pelissä mukana”, Torvalds sanoo.

Microsoft – väärä valinta

Nokian oma Symbian-käyttöjärjestelmä epäonnistui, koska se ei pysynyt ajan tasalla. Syyskuussa 2010 Nokia valitsi toimitusjohtajakseen Microsoftin johtajan Stephen Elopin ja viisi kuukautta myöhemmin yhtiö julkisti yhteistyönsä Microsoftin kanssa. Androidia Nokia ei halunnut, koska se ei halunnut joutua Googlen rengiksi.

”Se meni Microsoftin rengiksi. Tosin olen tässäkin jäävi”, Torvalds sanoo. Nokialaisten mielestä heidän suhteensa Microsoftin kanssa on tasavertainen. Itse asiassa Nokian valinta ei hämmästyttänyt Torvaldsia. ”Se oli mielestäni Nokian kannalta väärä mutta samalla ymmärrettävä ja luonnollinen valinta.”

Microsoftin Windows Phone on toistaiseksi hyvin pieni käyttöjärjestelmä, jos sitä mitataan käyttäjien määrällä. Torvalds muistuttaa, että näillä markkinoilla pienuus on olennainen haitta.

”Jos on paljon käyttäjiä, on myös paljon applikaatioita, sovelluksia.”

Nokia on kuitenkin esittänyt, että yhteensä Microsoftin käyttöjärjestelmällä on reilusti yli miljardi käyttäjää, jos mukaan lasketaan myös peli- ja tietokoneet.

”Se on parasta propagandaa, koska se on vähän totta. Toisaalta se ei ole totta. Puhelinmarkkinoilla ei merkitse hirveän paljon, jos pc-puolella on paljon käyttäjiä.”

Kuitenkin hän huomauttaa, että älypuhelinala elää vasta lapsuuttaan.

”Asiat voivat muuttua.”

Jättiläisten harteilla

Kamppailu markkinoiden keskittymistä vastaan ei ole suinkaan ainoa syy, jonka vuoksi Linuxin kehittäminen kiinnostaa Torvaldsia edelleen. Hän on ohjelmoinut 11-vuotiaasta lähtien ja kehittänyt Linuxia yli 20 vuotta. Valtaosan työstä tekee ohjelmoijien laaja yhteisö, mutta viimeinen sana on silti hänellä.

”Minun mielestäni käyttöjärjestelmät ovat ohjelmoijalle teknisesti kaikkein kiinnostavin asia.”

Linux perustuu avoimeen lähdekoodiin. Käyttäjällä on mahdollisuus nähdä lähdekoodi ja muokata sitä.

Jotkut näkevät avoimen lähdekoodin ideologian eräänlaisena sosialismina, joka mahdollistaa sen, että ohjelmat ovat ilmaisia.

”Minullekin avoimuus on tärkeää, ja se on paljon hauskempi tapa tehdä ohjelmistoja. Samalla olen varma siitä, että se on myös paras tapa kehittää uutta teknologiaa.”

Hän vertaa avoimen koodin perusideaa tiedeyhteisön tapaan toimia. Tieto kasvaa, koska uudet tutkijat saavat aina käyttöönsä edeltäjiensä perinnön ja voivat parantaa sitä.

”Tieteellisen tiedon avoimuus on paras tapa saada tiede kehittymään.”

”Jos olen nähnyt kauemmaksi, se johtuu siitä, että olen seissyt jättiläisten hartioilla”, hän siteeraa matemaatikkonero Isaac Newtonia (1642-1727).

Millennium-palkinto Linuxin kehittäjälle ja kantasolututkijalle

Avoimen lähdekoodin kehittäjä Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka saivat 13. kesäkuuta Tekniikan Akatemian Millennium-teknologiapalkinnon. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti kummallekin 600 000 euron sekin. Pääpalkinto jaettiin nyt ensi kertaa kahden voittajan kesken.

Torvalds palkittiin työstään Linux-ytimen johtavana kehittäjänä. Linux on käytössä miljoonissa tietokoneissa ja älypuhelimissa. Kansainvälisen palkintoraadin mukaan Torvalds on vaikuttanut merkittävästi tietotekniikkaan. Hän on saanut ansioistaan lukuisia palkintoja. Hänellä on 35 maailmanlaajuista patenttia.

Millennium-palkinto jaettiin viidennen kerran. Aikaisemmin sen ovat saaneet World Wide Webin kehittäjä Tim Berners-Lee, LED-valo- ja laserkeksijä Shuji Nakamura, biomateriaalitutkija Robert Langer ja aurinkokennoinnovaattori Michael Grätzel.

Tekniikan Akatemia on säätiö, jonka takana ovat valtiovalta, yritykset ja suomalainen tiedeyhteisö.

Lue myös

Linux-käyttöjärjestelmän pääarkkitehti Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka ovat saaneet Tekniikan Akatemian Millennium-palkinnon. Kumpikin sai 0,6 miljoonaa euroa.