Sika pois, lintu tilalle

Siipikarja korvaa possua suomalaisten ruokavaliossa. Huoli ilmastosta ei ole vähentänyt naudanlihan kulutusta. Sen sijaan alueelliset erot ja koulutustaso näkyvät ruokapöydässä.

kotimaa 07.11.2019 12:00
Oona Komonen
Suurin osa Suomessa myydystä siipikarjan lihasta on broileria. Uunivuoassa broilerinyytit ketsuppikastikkeella.
Suurin osa Suomessa myydystä siipikarjan lihasta on broileria. Uunivuoassa broilerinyytit ketsuppikastikkeella. © JUKKA PAKARINEN / OM-ARKISTO

Yhä useampi suomalainen korvaa ruokapöydässään punaista lihaa siipikarjalla.

Vuonna 2018 suomalaiset söivät keskimäärin 25,6 kiloa siipikarjan lihaa. Vuosikymmenen alussa vastaava luku oli 18,2 kiloa.

Siipikarjan myynti on lisääntynyt kaikkialla maassa. Suhteellisesti voimakkainta kasvu oli Jyväskylän seudulla, toiseksi voimakkainta Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa.

Vastaavasti punaisen lihan myynti on vähentynyt kaikkialla Suomessa. Sama pätee lihavalmisteisiin, kuten makkaraan ja leikkeleisiin.

Lasku selittyy pitkälti porsaan suosion vähenemisellä. Naudanlihan kulutus on pysynyt viime vuodet samana, jopa kasvanut hieman.

Ainoa poikkeus yleistrendiin on jauheliha, jossa Suomi näyttää kulkevan kahteen eri suuntaan. Pääkaupunkiseudulla jauhelihan myynti vähenee, muualla Suomessa se kasvaa.

Sisältö