Nyt voi jo vähän hengähtää

Lauri Kemppinen muutti 300 kilometrin päähän Virroille, koska keskiarvo ei riittänyt yhteenkään lukioon Espoossa. Luokkatoveri Anni Leppäkoski halusi hyvään lukioon, joten hän lopetti kaiken muun paitsi koulunkäynnin.

Kotimaa 02.11.2018 06:00
Teksti Noora Mattila Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen ja Jonne Räsänen
Lauri Kemppisen keskiarvo 7,5 olisi riittänyt muutamaan helsinkiläiseen lukioon, mutta niihin oli kotoa Espoon Kauklahdesta hankalat yhteydet. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

Virrat on kuvankaunis mutta kitukasvuinen metsäpitäjä Pohjois-Pirkanmaalla, keskellä mökki-Suomea. Keskustaan käännytään Järvisuomentieltä Kitusen kievarin kohdalta. Huoltoasema on nimetty tunnetuimman virtolaisen, karhunkaataja Martti Kitusen mukaan.

Virrat on myös espoolaisen Lauri Kemppisen uusi kotikunta viisi päivää viikossa. Hän muutti tänä syksynä isovanhempiensa luokse käydäkseen Virtain lukiota, koska 7,5:n keskiarvolla ei päässyt yhteenkään lukioon Espoossa.

Järjestely tuntuu hyvältä. Koululle kävelee kymmenen minuuttia, ja lukio lahjoitti kaikille opiskelijoille läppärit, jotka saa pitää, jos valmistuu ylioppilaaksi. Uudet opiskelijat on jaettu kahteen ryhmään, ja Kemppisen ryhmässä on neljätoista oppilasta.

Kyllähän siinä tulokas huomattiin.

Sisältö