Lapissa sota kalastusoikeuksista: ”Oikeusmurha, jossa valtio yrittää siirtää paikallisten oikeudet voimayhtiöille ilmaiseksi”

Fortum ilmoittaa punnitsevansa koko maan osalta tulevaisuutta sen omistamilla vesialueilla, joilla ei ole vesivoimakäyttöä.
Kotimaa 30.6.2020 07:30
Tornionjoen Kukkolankoski Torniossa kuohui voimakkaasti tulva-aikaan 4. kesäkuuta 2020. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Pohjois-Suomessa ja Lapissa on riidelty suurten jokien kalastusoikeuksista ainakin sata vuotta, mutta nyt riitaa kutsutaan Tornionjoella jo koskisodaksi. Osapuolina ovat paikalliset koskitilalliset, maa- ja metsätalousministeriö, Metsähallitus ja valtion suuromistuksessa oleva sähköyhtiö Fortum.

Tilanne kärjistyi sen jälkeen, kun uuden kalastuslain mukaista kalatalousaluetta perustettiin Tornionjoelle helmikuussa 2019.

”Maa- ja metsätalousministeriö hyökkäsi koskitilojen rannanomistajien kimppuun katsoen koskitilallisten kalastusoikeuksien kuuluvan Fortumille. Kalastusoikeudet ovat kuuluneet koskitilojen jakokunnille aina, sillä aikoinaan tehdyssä vesialuekaupassa alueiden kalastusoikeus säilytettiin koskitilallisilla, sanoo Tornio-Muoniojokiseuran puheenjohtaja Kalervo Aska.

Koskitila on vesitila, joka on muodostettu voimalaitoksen perustamista varten. Tornionjoelle ei voida rakentaa vesivoimalaitoksia, koska joki kuuluu Natura-alueeseen.