Niukasti tuomioita lahjusjutuista

Lahjussyyte on Suomessa todellinen harvinaisuus. Vielä harvinaisempi on lahjustuomio. Korkein oikeus ei ole koskaan antanut ennakkopäätöstä elinkeinoelämän lahjusrikoksista.

kotimaa 08.11.2019 06:00
Jarno Liski
HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon syytteet hylättiin käräjäoikeudessa. Syyttäjä on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon.
HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon syytteet hylättiin käräjäoikeudessa. Syyttäjä on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon. © MARTTI KAINULAINEN / LK

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) lahjusjutussa. Syyskuinen päätös on herättänyt suurta närkästystä poliisin ja syyttäjien piirissä, kertovat Suomen Kuvalehden haastattelemat viranomaiset.

”Korkeimman oikeuden oikeuskäytäntö olisi todella tervetullutta sekä virkamiehen lahjontaa että elinkeinoelämän lahjontaa koskevissa tapauksissa. Tämänhetkisen tilanteen valossa, alempien oikeusasteiden ratkaisujen perusteella nämä rikostunnusmerkistöt ovat erittäin vaikea näyttää. Syyksilukeva näyttökynnys on nostettu niin korkealle”, sanoo valtionsyyttäjä Tuire Tamminiemi, joka Peltomäen jutun syytteitä ajoi.

Hovioikeus lievensi Peltomäen tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta lahjusrikkomukseksi. Päätöksen pelätään nostavan lahjustuomion rimaa yhä ylemmäs. Kansainvälisissä arvioinneissa Suomea on moitittu korruptiorikosten tuomitsemiskynnyksen korkeudesta.

Sisältö