Lähestyvä influenssakausi mietityttää testaajia – ”Jos kaikki flunssat pitäisi testata, siihen ei mikään kapasiteetti riitä”

Testien priorisoinnissa voitaisiin hyödyntää erilaisia riskilaskureita, jotka huomioivat esimerkiksi henkilön matkustushistorian ja ikäryhmän.
Kotimaa 21.9.2020 10:48
Terveyspalveluyritys Mehiläisen drive-in- koronatestausasema Messukeskuksen parkkipaikalla Helsingissä 26. elokuuta 2020.
Terveyspalveluyritys Mehiläisen drive-in- koronatestausasema Messukeskuksen parkkipaikalla Helsingissä 26. elokuuta 2020. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ympäri Suomea lisätään jatkuvasti koronaviruksen testauskapasiteettia. Tavoitteena on, että lokakuun alkuun mennessä koronatestejä voidaan tehdä 20 000 päivässä.

Samalla kasvaa testien kysyntä. Viime aikoina eri puolilla Suomea on ilmennyt useita koronatartuntaryppäitä, ja matkustusrajoitusten höllentäminen kasvattaa testaustarvetta.

Lisähaasteen testaukselle tuovat flunssat ja influenssat, jotka lähtevät yleensä leviämään syksyllä ja talvella.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) laboratoriotoimialuejohtaja Antti Hakanen sanoo, että influenssakauden aikana ei voida keskittyä pelkästään koronaviruksen testaamiseen: myös influenssan testaamiseen pitää riittää näytteenotto- ja testauskapasiteettia.

Koronan ja influenssan oirekuvat ovat käytännössä samanlaiset, joten tautien erottamiseen tarvitaan laboratoriotesti.