Kylmän konttorin mies: ”Kalastan – niin kauan kuin terveyttä riittää”

Lokkien kirkuna vaimenee Perämeren kalasatamissa.
Kotimaa 3.1.2016 18:30
Kuvat Antti J. Leinonen – Teksti Petri Pöntinen

”Naviga on 10-metrinen, etuhytillinen kalastajavene. Nopeus on 15 solmua täydessä lastissa. Ikinä vene ei ole ollut näin pitkään vesillä kuin tänä vuonna. Aloitin kalastuksen jo helmikuun lopulla, lopetan jouluna.” Harri Lahti, kalastaja. © antti j. leinonen

Joulukuun neljännen päivän aamuna Perämeri keinuu.

Lounaistuuli puhaltaa kymmenen metriä sekunnissa. Suunta on sopivan suojaisa, lohtajalainen ammattikalastaja Harri Lahti on pyytämässä jokapäiväistä leipäänsä.

Kalastusaluksessa, kylmän konttorin kannella, keikkuu myös valokuvaaja Antti J. Leinonen.

R5R0622

”Olen 44-vuotias ammattikalastaja, kulkenut Perämerellä reilut 20 vuotta. Äidin isä oli kalastaja, hän se minut opetti. Saan kaiken elannon kalasta; pyydän verkoilla, myyn torilla ja fileoin kalaa asiakkaille.”

Lahdelle kalastus on elämäntapa, Leinonen liikkuu muistojen perässä.

”Olin alle kouluikäinen poika, kun kuljin isän kanssa kalassa merellä.”

Kymmenen vuotta sitten Leinonen muutti Iihin, synnyinkaupunki Oulun pohjoispuolelle. Hän halusi oppia kalastamaan.

”Miten muuten sen olisi oppinut kuin tutustumalla kalastajiin.”

Hän on kuvannut Perämeren rannikon perinteistä verkko- ja rysäkalastusta. Samalla hän on nähnyt katoavan ammattikunnan varjot: riitelyä lohista ja hylkeistä, taistelua toimeentulosta.

R5R0466

”Verkkojen kanssa voi vielä kalastaa, kun tuulee 10–12 metriä sekunnissa. Syksyllä lähden neljän viiden aikaan aamulla ja palaan iltapäivällä kahden kolmen maissa. Kesällä se on toisinpäin, yöt kalastetaan.”

Vielä 30 vuotta sitten Perämerellä oli 220 ammattikalastajaa, nyt alle sata.

”Lokkien kirkuna vaimenee”, Leinonen sanoo.

”On kalasatamia, joissa ei käy enää yhtään päätoimista kalastajaa.”

Joulukuun iltapäivä hämärtää, kun Harri Lahti kääntää kalastusaluksen Mansikkakarin satamaan. Saaveissa on alle parikymmentä kiloa kalaa.

Sillä saalilla kalastaja ei pääse päiväpalkalle.

R5R0706

”Ostin veneen uutena 21 vuotta sitten. Enää en pystyisi aloittamaan kalastusta alusta. Polttoaine ja pyydysmateriaalit ovat kallistuneet paljon. Sääntöjä on kiristetty koko ajan ja byrokratiaa lisätty.”

R5R1192

”Päivässä pitäisi tulla vähintään 50 kiloa kalaa, jotta saisi pelkästään kulut peitettyä. Myyn siikoja ja ahvenia Kokkolan torilla. Vakioasiakkaat, vanhemmat ihmiset, tulevat kalakaupalle.”

R5R1204

”Olen erakkoluonne, sitä on tottunut olemaan yksin. Niin kauan kuin terveyttä riittää, kalastan. Merellä näkee lintuja ja muuta luontoa. Kun on pitkä talvi eikä pääse pyyntiin, sitä tulee levottomaksi.”