Kuvakertomus: Kermankuorijoita ja kuolevia – kuntamaisema muuttuu

Juho Salminen
Kotimaa 15.9.2011 17:00

Kunnat Kuva Hannes Heikura.

Katso kuvakertomus tästä.

Kontiolahti ja Rääkkylä sijaitsevat molemmat Pohjois-Karjalassa Joensuun naapureina.

Kontiolahti on niin sanottu kermankuorija. Se tarkoittaa, että kehyskunnan asukkaat nauttivat monista keskuskaupunkien palveluista, käyvät kaupungissa töissä, mutta maksavat veroeurot asuinkuntaansa.

Rääkkylä taas kuuluu niihin kuntiin, joissa tilanne on niin heikko, että jokainen pois muuttanut koettelee kunnan taloutta.

Kontiolahden ja Rääkkylän esimerkki on yksi niistä syistä, joiden vuoksi Suomen kuntakarttaan suunnitellaan rajuja uudistuksia eli suurkuntia.

Aiheesta lisää SK:ssa 37/2011 (ilm. 16.9.).

Keskustelu

Turha se näitä kuntia on syyttää kun suurempi ongelma on maakuntien epädemokraattisuus ja valtion saavista kaatamat velvoitteet. En pysty ymmärtämään miten ns. toiminnallisuuteen perustuvat p-kunnat voisivat huolehtia niistä kunnista, jotka jäävät ulkopuolelle. Kuntien pienuudella perustellaan kuntaliitoksia, joiden tuloksena on täysin eri maailmasta olevat ’kaupunki’seudut ja maakuntien rajakunnat.

Toisekseen jos 20000 asukkaan Kontiolahti kuppaa 50 000 asukkaan (ennen kuntaliitoksia) Joensuuta niin pilkotaan Joensuu sitten osiin.

Kolmanneksi jos kuntainsituutiota paikallisdemokratiana halutaan ajaa alas niin kannattaisiko valta ja vastuut siirtää maakunnille suoraan. Keskittämisen taso olisi sama, historiallinen jatkumo sortovuosista polveutuvaa ja samalla voitaisiin edes retorisesti puhua territoriaalisesta hyvinvoinnista toisin kuin nyt kun harvaan asutut, periferiset kunnat unohdetaan.

Tosin milloin meiltä tutkijoilta ikinä on mitään kysytty.