Kuopion jättisellutehdas laskisi jätevetensä Kallaveteen – Jopa juomavesi ja kalastus voisivat kärsiä

Viranomaisten mukaan tehtaan ympäristövaikutuksia on hyvin vaikea arvioida. Ympäristölupa ratkennee alkuvuonna.
Kotimaa 1.2.2017 07:48
Puskuproomu Kallavedellä Kuopiossa 26. heinäkuuta 2013. Taustalla Savon Sellun tehdas Sorsasalossa. Finnpulpin tehdas tulisi sen viereen.
Puskuproomu Kallavedellä Kuopiossa 26. heinäkuuta 2013. Taustalla Savon Sellun tehdas Sorsasalossa. Finnpulpin tehdas tulisi sen viereen. © MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Kuopioon suunnitellun maailman suurimman havusellutehtaan vaikutuksia Kallaveteen on vaikea arvioida varmuudella.

Tätä mieltä ovat Suomen ympäristökeskus (Syke), Pohjois-Savon Ely-keskus ja Kuopion Vesi, jotka ovat tuoneet kantansa esiin tehdasta koskevissa lausunnoissaan.

Finnpulp-yhtiön kaavaileman tehtaan ympäristölupahakemusta käsitellään paraikaa Itä-Suomen aluehallintovirastossa, ja päätös on odotettavissa alkuvuoden aikana.

Tehdas perustettaisiin Sorsasaloon, parin kilometrin päähän lähimmistä Kuopion taajamista ja kuuden kilometrin päähän torista. Kuopion taajama-alueen ja Sorsasalon välissä on parin kilometrin levyinen Kelloselkä, johon tehtaan jätevedet laskettaisiin.

Finnpulpin sellutehtaalla olisi iso taloudellinen merkitys paikallisesti ja alueellisesti. Se toisi satoja suoria ja tuhansia välillisiä työpaikkoja.