Kun talvisodan alkuun oli kymmenen päivää, Suomi päätti kotiuttaa miehet rajoilta – ”Hallituksen päätös oli kevytmielinen”

Kotimaa 30.11.2019 08:30
Paavo Rantanen
Lääkintämies aamiaisella Karjalan kannaksellaa ylimääräisten harjoitusten aikana syksyllä 1939. Laajat kertausharjoitukset aloitettiin lokakuussa, ja Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta.
Lääkintämies aamiaisella Karjalan kannaksellaa ylimääräisten harjoitusten aikana syksyllä 1939. Laajat kertausharjoitukset aloitettiin lokakuussa, ja Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta. © SA-kuva

"Hallituksen päätös joukkojen vähentämisestä oli kevytmielinen. Siitä ei sodan puhjettua tehty – arvatenkin kansallisen yksimielisyyden varmistamiseksi – numeroa, eikä ole tehty myöhemminkään", kirjoittaa Paavo Rantanen Kanava-lehden numerossa 7/2019.

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan. Talvisodan alkamisesta on 30. marraskuuta 2019 kulunut 80 vuotta.

 

Talvisodan tausta, syksyn 1939 neuvottelujen kulku, sodan puhkeaminen ja alkaminen on perin juurin tutkittu, eikä siihen ole helppoa tuoda mitään lisää. Tuo historiamme vaihe on yhä kansakunnan muistissa, vaikka nuorempien sukupolvien mielissä asia on haalistunut ja vaipuu unholaan. Jotain jää jäljelle kouluhistorian harvoille lehdille. Tarina voidaan nähdä hyvin sankarikertomuksena, jonka lopussa tulee viime hetkessä pelastus.