Yle-poliitikot löivät – mutta Kekkonen tykkäsi

Kohua herättänyt Ristivetoa-radio-ohjelma sai lopetustuomion 50 vuotta sitten. Taustalla oli oikeiston sota vasemmistolaista Reporadiota vastaan.

Kotimaa 12.02.2021 06:00
Teksti Veli-Pekka Leppänen
Päivi Istalan juontama Ristivetoa lopetettiin lokakuussa 1970, Istala passitettiin kokoamaan Sävelradiota.
Päivi Istalan juontama Ristivetoa lopetettiin lokakuussa 1970, Istala passitettiin kokoamaan Sävelradiota. © ERKKI LAITILA/LK

Puoli vuosisataa sitten Yleisradiota huuhtoi jäinen syyssade. 19. lokakuuta vuonna 1970 Ylen ohjelmaneuvosto päätti lopettaa radion musiikki- ja puheohjelman Ristivetoa. Päivi Istalan juontamat lähetykset olivat yhtä suosittuja kuin kohuttuja. Äänestyksen 7–5-tulos noudatti oikeiston ja vasemmiston jakoa. Oikeisto vastusti ja vasemmisto tuki ohjelmaa.

Ylen hallintoneuvosto vahvisti pian lakkautuksen, samoin rajalinjoin.

”Koin itseni sukupolveni ääneksi”, Päivi Istala arvioi nyt, vuosikymmenten päästä. ”Totta kai ajatus tuntuu tänään hieman suureelliselta, mutta silloin tunnelma oli se.”

1970-luvun alussa vaa’assa oli paljon raskaampaa tavaraa kuin yksittäinen ohjelma. Taistelua käytiin valtakunnanpolitiikasta, ja sen oleellisena osana Yleisradion tulevasta suunnasta. Siksi polemiikki ohjelmista äityi äärimmäisen repiväksi leviten läpi sanoma- ja aikakauslehdistön, perimmäisiä pakinanikkareita myöten.

Sisältö