Pihviä pellosta

Amerikkalainen lihankorvike, hernepihvi, kelpaa myös suomalaisten hampurilaisiin. Kotimaisten proteiinikasvien kehitystyö on jäänyt jälkeen.

Kotimaa 20.09.2019 06:00
Teksti Petri Pöntinen Kuvat Vesa Tyni

Suomalaiset hurahtivat kesällä kalifornialaiseen kohutuotteeseen.

S-ryhmä toi kasvipohjaisen hampurilaispihvin yli 500 kauppaan. Vegaaninen hitti hyllytettiin lihaosastolle. Se nousi hetkessä myydyimmäksi hampurilaispihviksi – lihaakin suositummaksi.

Kymmenen vuotta aiemmin Ethan Brown, karjankasvattajan poika, oli ihmetellyt: miksi pihvi täytyy tehdä eläimestä?

Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta; vettä ja maata kuluu rutkasti, Brown pohti. Hän tajusi, että kielto ei tehoaisi. Olisi kehitettävä vaihtoehto, täydellinen lihajäljitelmä.

Syntyi startup-yritys, Beyond Meat.

Vegaaninen kana epäonnistui. Seuraavaksi ideoitiin hampurilaispihvi: punainen veren väri, mehevä maku, kiinteä suutuntuma.

Sisältö