Pihviä pellosta

ilmastonmuutos

Amerikkalainen lihankorvike, hernepihvi, kelpaa myös suomalaisten hampurilaisiin. Kotimaisten proteiinikasvien kehitystyö on jäänyt jälkeen.

Teksti
Petri Pöntinen
Kuvat
Vesa Tyni
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalaiset hurahtivat kesällä kalifornialaiseen kohutuotteeseen.

S-ryhmä toi kasvipohjaisen hampurilaispihvin yli 500 kauppaan. Vegaaninen hitti hyllytettiin lihaosastolle. Se nousi hetkessä myydyimmäksi hampurilaispihviksi – lihaakin suositummaksi.

Kymmenen vuotta aiemmin Ethan Brown, karjankasvattajan poika, oli ihmetellyt: miksi pihvi täytyy tehdä eläimestä?

Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta; vettä ja maata kuluu rutkasti, Brown pohti. Hän tajusi, että kielto ei tehoaisi. Olisi kehitettävä vaihtoehto, täydellinen lihajäljitelmä.