Kuluttaja säästää jo aurinkosähköllä

Uuden aurinkovoiman rakentaminen luo keskimäärin 5,3 kertaa enemmän työtä kuin ydinvoiman rakentaminen.
Kotimaa 30.4.2015 04:50
Tampereella Hämeenpuisto 21:ssä aurinkokeräimet (kuvassa oik.) muuttavat auringonsäteilyn lämmöksi, aurinkopaneelit (vas.) sähköksi. © Petri Kaipiainen

Seinään kiinnitetyt yhdeksän valkoista laatikkoa sirisevät läpitunkevasti. Ne näyttävät vain vähän kodin sähkötaulua monimutkaisemmilta. Niiden vieressä, mittarin näytöllä, loistaa keltainen hymyilevä naama. Sirinä ja hymynaama kertovat, että ulkona paistaa aurinko ja katolle asennetut 1 194 paneelia muuttavat auringonvaloa sähköksi. Se tulee kaapeleita pitkin tänne, Suomen suurimman aurinkovoimalan uumeniin, karun näköiselle tasanteelle, jossa ei ole valkoisten laatikoiden lisäksi mitään muuta.

Paitsi nyt tasanteella on toinenkin hymyilevä naama. Se kuuluu kypäräpäiselle miehelle, joka esittelee voimalan toimintaperiaatetta.

”Nämä ovat inverttereitä”, sanoo Helenin projektinjohtaja Atte Kallio taputtaen yhtä valkoisista laatikoista. ”Invertterit eli vaihtosuuntaajat muuttavat paneeleilta tulevan 600 voltin tasavirran vaihtovirraksi, jota voidaan syöttää verkkoon noin 130 kerrostalokaksion tarpeisiin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu