Kulttuurikatastrofi vai järkiteko? Turun jumppasali-Pompeiji haudataan pian takaisin maahan

SK kuvasi ainutlaatuiset rauniot. Seuraavan kerran se onnistuu ehkä sadan vuoden kuluttua.
Kotimaa 9.7.2018 20:45
Teksti Susan Heikkinen Kuvat Vesa Tyni
Turun Katedralskolanin kaivauksille on perustettu pop up -museo, jonka opastetut kierrokset jatkuvat 14. heinäkuuta asti.
Turun Katedralskolanin kaivauksille on perustettu pop up -museo, jonka opastetut kierrokset jatkuvat 14. heinäkuuta asti. © Vesa Tyni

Se on vain yksi pieni keltainen kumisaapas, mutta täällä turkulaisen koulun liikuntasalin sisällä se räjäyttää tajunnan.

Salin kellon viisarit seisovat. Voimistelurenkaat ja koripallokorit roikkuvat korkeuksissa. Lattian paikalla on koko salin suuruinen kuoppa, josta nousee maakellarimainen tuoksu.

Ajan haju.

Kuopan syvimmässä kohdassa lepäävät 1300-luvun hirsisen ranta-aitan jäänteet. Siinä on ollut kauppiaan varasto, johon Keski-Euroopasta saapunut alus on päässyt kätevästi purkamaan lastin.

Hieman korkeammalla ovat jokusen vuosisadan nuoremmat, pienistä kivistä kootut kellarinlattiat, ja niiden ympärillä portaita, oviaukkojen holvikaaria ja kellarihuoneiden sokkelo.

Keltainen saapas. Se vilahtaa ohi kapean tuuletusritilän, joka avautuu liikuntasalin sisältä ulos jalkakäytävälle. Samalla sisään kantautuu fragmentti ohi saapastelevan 2010-luvulla syntyneen lapsen puheesta. Yksi kirkas tavu vain (-ke-), sitten silmänräpäys on ohi ja ajan katedraaliin tulee taas hiljaista.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu