Kultamailla: Lemmenjoen viimeiset elinkautiset

SK:n toimitus
Kotimaa 7.8.2009 11:43

Lemmenjoki kulta Kullan konekaivu Lemmenjoen kansallispuistossa loppuu, jos uusi kaivoslaki hyväksytään. Tältä näyttää ammattimaisen kullankaivajan elämä 2000-luvun Suomessa.

Lue reportaasi Kultaa ilman koneita? Lemmenjoelta SK:sta 32/2009.

Osallistu keskusteluun: Mitä mieltä olet koneellisesta kullankaivusta? Entä elinkeinojen harjoittamisesta kansallispuistojen alueella?

Keskustelu

Erinomainen! Upeita kuvia, upea tunnelma. Pidin kovasti!

Hieno juttu, oivaltavat kuvat ja sujuvaa tekstiä, lisää tällaisia juttuja!

Piristävää vaihtelua.

Mihin Lemmenjoen kultaa käytetään? Koruihin? Onko Miessijoen herkän luonnon raiskaaminen niiden arvoinen? Ihmisen turhamaisuuden.

Lemmenjoen kultaa käytetään mm. perheiden elättämiseen, ruokaan ja vaatteisiin. Se on heidän elinkeinonsa. Jos tolle turhamaisuus linjalle haluaa lähteä niin kaikenhan voi todeta turhamaiseksi. Ja luonto onneksi korjaa itse itsensä, käykää joskus kultamailla vaeltelemassa niin näette omin silmin. Kullankaivuu on Suomelle hieno perinne ja on sääli jos metsähallituksen ahneuden takia tämmöinen perinne tapetaan.

Metsähallitus haluaa uhrata kullankaivajat peittääkseen tahroja omassa kilvessään – käykääpä vaikka omin silmin katsomassa taka- ja ylämaiden ikimetsien järjettömiä hakkuita pohjoisessa!

Ei kullankaivuu ole mihinkaan katoamassa eika kuolemassa.
Toiminta on aina ollut suosittua, eritoten nuorten naisten parissa. On olemassa ihan maailmanlaajuinen yhteenliittymakin, The Gold Diggers.
Se on erittain ekologinen muunnos perinteisesta kullankaivuusta. Siina ei raiskata metsia eika ylipaansa raiskata ketaan. Kaivellaan toki, muttei katerpillarilla eika kuokalla. Eika luontoon jaa mitaan pysyvia jalkia tapahtumasta. Pieni vesihuhtelu vain ja kaikki on neitseellista ja puhtoista jalleen…

Mielenkiintoinen sekä avartava juttu kullankaivuusta Suomessa… ja kuvat olivat aivan ensilaatuisen upeita. Kullankaivuun ja kullankaivajien tunnelma oli saatu kuvissa hienolla tavalla tuotua esille aihetta sen enempää kaunistelematta. Karun yksinkertaista, mutta silti niin kaunista!

Kuvat oli hyviä, mutta niistä puuttui se kaiken yötä kuuluva diiselin naputus.

Jos joku haluaa raataa leipänsä eteen niin miksei sitä edelleen sallittaisi.Jokainen voi kokeilla miltä tuntuu kaivaa lapiolla päivästä toiseen.Jos koneet häiritsee voipi mennä sitä luonnonrauhaa etsimään muualta.Kuvat olivat muuten upeita.

Lapin kullankaivajien liitossa on yli 2000 jäsentä, joista parikymmentä kaivaa koneellisesti kultaa. Liiton jäsenlehti ilmestyy muutaman kerran vuodessa ja jo parin vuoden ajan on konekaivuuasia ollut pääasiana lehden sivuilla. Hirveä valitus ja urputus konekaivuun kieltämisestä ei vastaa jäsenkunnan näkemystä, ei sinne päinkään. Lapio kouraan ja kullankaivuuperinne jatkuu hienosti. Koneet joutaa pois. sano.

itse kaivan lapiolla. konekaivajien pioneerityön ansiosta myös lapiokaivuu voi jatkua kuten se nyt jatkuu. JOS pekkarinen ja helsinki antaa jatkua. antaa kaikkien kukkien kukkia.. Jos konekaivuu loppuu, loppuu isojen hippujen vuosittainen löytäminen ja sitäkautta mediajulkisuus ja sitä kautta alan näkyvyys laskee ja sitä kautta turismi laskee ja ja ja..
Uusi kaivoslaki rajoittaa myös lapiokaivuuta aikalailla ratkaisevasti, samoin konehommia. KUKA haluaa tehdä kaiken niin hankalaksi? Jotkut virkamiehet liikkuvat lain rajoilla simputtaessaan meitä kaivajia. näin se on.

Kohta on historiaa koko kaivaminen. Miten on mahdollista että kaivoslakiesitykseen pääsee sellaista soopaa jota sieltä löytyi? Työryhmän ja eritoten vetäjänsä kaivuuvastaisuus henkii sitä että jossain kabinetissa on päätetty tappaa euroopan harvinaisin ammatti.
toivottavasti ministeri pekkarinen käy lemmenjoella katsomassa kenttäolosuhteissa miten töitä tehdään. ja muutkin päättäjät: menkää käymään siellä työn raskaan raatajien luona ja nähkää että töitä tehdään.

Kuvat hienoja ja tunnelmallisia. Kiva nähdä, että täälläkin vielä viitsitään nähdä kuvan eteen vaivaa, mikä käy kyllä ilmi niitä katsellessa.

Hienot ja selittävät kuvat.Juttu oli myös asiallinen.Sbasiba!Kiitos.Sugran habibi.
On se per….le kyllä sääli,että metsähallituksen ”puistotädit” on saanut aikaan tällaisen sopan.
Pata rumpua soimaan.Kuka tutkisi MH:n riistohakkuut ja maan väärin käytöt.UGH.
Mä olen ainakin valmis barrikaadeille.
Kuuankaivuu rules.

Hienoja näkemyksellisiä kuvia, tarkaan mietittyjä kuvakulmia. Tällaisia sommittelultaan mainioita kuvia on ilo katsella ja ne tuovat juttuun kauha-/vaskoolikaupalla mielenkiintoa.

Itse Lemmellä monesti käyneenä ja paikat nähneenä (myös pikkurenkinä olleena) voin vain todeta ettei koneellisestakaan kullankaivuuvusta ole luonnolle mitään haittoja. Myöskään mitään pysyviä jälkiä siitä ei jää, koska kaivajat itse huolehtivat kaivuupaikat takaisin sellaiseen tilaan, että luonto hoitaa loput. Monta kertaa Miessille ylös kävelleenä tiedän, että esim. paremman makuista vettä ei löydä mistään, kuin sieltä alaslaskevista puroista. Nim. ”Perhoselle” toteaisin vain, että tämä uusi kaivoslakiesitys ei erittele lapiokaivajia tai konekaivajia niinkuin annat ymmärtää. Lemmellä esim. on lapiokaivajia, joilla on kaivospiiri (jotka siis ovat lakkautusuhan alla) ja hekin menettäsivät käytännössä sinne sijoittamansa omaisuuden ja jopa elinkeinonsa. Kuten siis konekaivajat erityisesti. Eikö annettaisi hienon perinteen jatkua, siellä missä se on mahdollista. Se rikastuttaa Lappia ja tuo meille ”ei kaivajille” mahdollisuuden nähdä ja kokea tuon kaiken mihin liittyy niin paljon hienoja tarinoita ja elävää historiaa. Vielä, jos Metsähallitus saa ajamansa läpi, niin todennäköisesti Lemmeltäkin saa 10 v. sisään pitsaa ja cokista lähimmästä erämääkuppilasta ! Missä ne luonnonarvot ja se kadonnut historia silloin ovat ??

Itse katsoin kuvia ja täytyy sanoa että on hienoa että suomessa on viellä perinne kaivajia, olisihan se tyhmää jos historia katoaisi perinnekaivajien mukana ja tilalle tulisivat isot kaivosyhtiöt jotka käyttävät happoja metallien irroittamiseen isoissa altaissa. itse voin sanoa että perinnekaivuu ei raiskaa ympäristöä ja kaivuu alueet ovat suhteellisen pieniä, joskin konekaivuussa tällähetkellä on siirtymä aika käynnissä ,mutta mitä itse olen huomannut niin kyllä konekaivuu kaivajat palauttavat ympäristön myös luonnontilaan kaivuualueen loputtua ja kuitenkin pitää muistaa että tämäkin ammatti on yksi vaativimmista niin fyysisesti kuin henkisestikkin.
Pitää varmaan käydä Klondyken alueella Kanadassa myös katsastamassa aluetta mutta jos haluaa suomen Lemmenjoen kaltaisia elämyksiä niitä ei löydä muualta kuin lapista.