”Kukaan ei tuomitse vaan kannustaa” – Salaliitto­teorioiden kehittely tarjoaa yhteisön, jossa hulluimmatkin ideat sallitaan

Tutkija Niko Pyrhönen seuraa suomalaisia salaliittovaikuttajia. Hän kuvaa salaliittoteorioita "kollektiiviseksi tarinankerronnaksi".
Kotimaa 1.11.2021 20:45
Miina Leppänen
© Emmi Korhonen/Lehtikuva

"Silmiemme alla tapahtuu maailmanlaajuinen kampanja, joka täyttää kaikki sotavankien kidutusoperaation ominaispiirteet", väittää Olli Posti blogissaan.

Hänen mukaansa koronarokote on vaarallinen salajuoni. Hän asemoi itsensä hyvinvointi-influensseriksi, joka antaa alustallaan tilaa samanmielisille vaikuttajille, mutta kommentoi myös päivänpolitiikkaa.

Posti jakaa ajatuksiaan myös Facebookissa, jossa hänellä on nelisentuhatta seuraajaa. Aiemmin hän toimi Instagram-palvelussakin, mutta ei enää. 28. lokakuuta hän kertoi saaneensa sieltä "sensuurin vuoksi kenkää".

Posti on vain yksi esimerkki vaikuttajista, joita Suomessa on satakunta ja joiden toiminnasta tutkija Niko Pyrhönen on kiinnostunut.

Pyrhönen työskentelee Helsingin yliopiston tutkija ENNCODE-hankkeessa, jossa tutkitaan pimeää verkkoa, salaliittoteoriavaikuttajien ja ruohonjuuritason liikehdintää siinä sekä siihen liittyvää rikollisuutta ja turvallisuusuhkia. Tässä jutussa hän kommentoi salaliittoteorioihin liittyvää liikehdintää ja niillä operoivia vaikuttajia yleisesti.