Kuka on Annika Saarikko, keskustan uusi tähti?

Kotimaa 21.6.2010 10:57
Annika Saarikko Mari Kiviniemi, Anneli Jäätteenmäki ja Annika Saarikko keskustan puoluekokouksessa. Kuva Petri Kaipiainen.

Keskustan puoluekokouksen todellinen musta hevonen oli varapuheenjohtajaksi valittu 26-vuotias Annika Saarikko.

Toisaalta valinta ei ollut ihme, sillä kokouspaikalta Lahdesta oli mahdotonta löytää yhtään ihmistä, joka ei olisi kehunut Saarikkoa.

”Jos Mauri Pekkarisen kytkemisellä kantaverkkoon tuotettaisiin ydinvoimalan verran sähköä, Annikasta saataisiin toinen mokoma. Hän on sellainen energiapakkaus, että huh huh”, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula, jonka erityisavustaja Saarikko on.

”Annika pystyy noukkimaan valtavasta informaatiotulvasta olennaisen, mikä on poliitikolle kullanarvoinen ominaisuus”, Rehula arvioi.

Saman ministeriön valtiosihteeri Eeva Kuuskoski luonnehtii Saarikkoa avoimeksi ja innostavaksi.

”Kun hänet tapaa, tapaa ihmisen, ei erityisavustajaa tai puoluejohtajaa.”

Mutta minkä sortin keskustalainen puolueen nuori toivo on? Mielipide ydinvoimasta?

”Nykyhallitus on sitoutunut kahden voimalan ratkaisuun, mutta nuorkeskustalaisessa traditiossa ydinvoimaan suhtaudutaan kielteisesti. Uusiutuva energia on kestävämpi ratkaisu”, Saarikko vastaa.

Kun Lahdessa koeäänestettiin sunnuntaina ydinvoimasta, hän nousi kahden muun varapuheenjohtajan Tuomo Puumalan ja Timo Kauniston kanssa näyttävästi seisomaan ilmaistessaan oman ei-äänensä.

Natojäsenyys? ”Ei kannata sulkea mitään vaihtoehtoja pois, mutta nykytila on kannatettava.”

Turkistarhaus? ”Se on elinkeino, mutta ymmärrän sen ympärillä käytävän keskustelun todella hyvin. Kaipaisin kummaltakin osapuolelta sitä, että lyödään faktat pöytään. Tarhaajia en haluaisi syyllistää –

keskustelusta on puuttunut myös kolmas ulottuvuus eli turkisten käyttäjät.”

Maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen?

”Keskusta on täällä linjannut, että olemme suvaitsevainen liike, ja toivon että jäsenistö sitoutuu siihen. Nykyinen keskustelu ei ole tietenkään syntynyt tyhjästä, suomalaiset eivät saa kokea, että harjoitetaan epäoikeudenmukaista politiikkaa.”

Saarikon juuret ovat suomalaisessa maassa ja mullassa, Alastarolla. Perheestäkin löytyy keskustataustaa.

Kun ikätoverit kyselevät Helsinkiin viime vuonna muuttaneelta Saarikolta, miksi hän on keskustalainen, hän vastaa, että pintakuohujen alla puolueessa elävät arvot, jotka ovat kestäviä ja sopivat tähän aikaan.

”Minulla on vahva tunneside keskustaan. Olen tuntenut puolueen vaikeudet syvästi.”

Saarikon mielestä keskusta on leimautunut turhaan vain maaseudun puolueeksi. Ja toisaalta sitä maatalouspolitiikkaakin pitäisi osata sanoittaa ”kuluttajalähtöisemmin”.

”Pitäisi tehdä selväksi, että sellaiset asiat kuten ruokaturva ja puhdas ruoka ovat myös kuluttajan, eivät ainoastaan elinkeinoharjoittajan, etu.”