Koulutoverit: ”Helvetin hiljainen kaveri”

Kotimaa 7.11.2007 15:52

”Helvetin hiljainen kaveri”, kuvaavat entiset koulutoverit Jokelan surmatöistä epäiltyä 18-vuotiasta.

Toimittaja Leena Sharma jututti ampujaksi epäillyn entisiä ja nykyisiä koulutovereita Jokelassa.

Klo 17.00

”Helvetin hiljainen kaveri”, kuvaavat Arttu, Vesa ja Joni surmatöistä epäiltyä 18-vuotiasta ravintola Kultahaarukassa Jokelassa. ”Ei koskaan itse aloittanut keskustelua.”

Epäilty on Jonin mukaan kympin oppilas. ”Häntä oli kiusattu niin kauan kuin muistan.”

”Sillä on aina samat vaatteet koulussa. Mustat nahkakengät, sellaiset miesten piukkukengät, ruudullinen kauluspaita, ruskea nahkatakki, mustat housut ja musta salkku.”

”Salkkumiestä” kiusattiin koulussa poikien mukaan rajusti.

”Ei hän koskaan vaikuttanut pelottavalta, oli ennemminkin säälittävä.”

Yläasteella epäilty muuttui poikien mukaan sotahulluksi. ”Siitä tuli Hitler-fani.”

Jokelan Valintatalon tuulikaapissa oli kuusi kasiluokkalaista Jokelan koulun oppilasta. Ammuskelu oli alkanut heidän luokkansa viereisestä luokasta, jossa oli lukiolaisia.

”Kuului kirkumista ja ammuntaa. Sitten siellä hakattiin ikkunoita rikki.”

Kun ammuskelu alkoi, oppilaat ajattelivat ensin, että kyse on ”läpästä”. Kun pihalla alkoi näkyä ambulansseja ja miehiä, jotka vetivät päälleen luotiliivejä, oppilaat tajusivat, että kyse on tositilanteesta. Oppilaat ja opettaja alkoivat rikkoa ikkunoita tuoleilla. Aluksi ikkunat eivät meinanneet hajota, lopulta opettaja ja yksi oppilas saivat ikkunoita rikki.

Oppilaat ja opettaja syöksyivät ulos alakerroksen luokkahuoneesta pihalle ja poliisien luokse. Moni sai rikkinäisistä ikkunoista viiltoja ja haavoja. Ensin kaikki vietiin Pertun kouluun ja sieltä heti kirkolle.

Kasiluokkalaiset tuntevat myös epäillyn, jota he kuvasivat hiljaiseksi ja vähän omituiseksi. He kaikki muistivat, että 18-vuotias kantoi aina mukanaan salkkua.

Katso video Jokelan koulukeskuksesta: