Koulusurmat: Vaaran merkit ovat nähtävissä, mutta niitä ei osata lukea

Kotimaa 30.1.2009 07:10

Koulusurmien estämisessä on ensiarvoisen tärkeää osata tulkita oikein ennakkoon nähtävissä olevia vaaran merkkejä, sanoo Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n koulusurmiin perehtynyt erityisneuvonantaja Mary Ellen O’Toole.jokela
Marraskuussa 2008 tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Pekka-Eric Auvinen surmasi itsensä lisäksi kahdeksan koulutoveriaan Jokelassa.

Koulusurmat ovat O’Toolen mukaan ainoita väkivaltarikoksia, joiden tekijät ilmoittavat yleensä teostaan etukäteen. Monet ennakkovihjeet jäävät kuitenkin huomaamatta, tai ne tulkitaan väärin.

”Nuoren vanhemmat saattavat astua olohuoneessa putkipommien yli päästäkseen tv:n kaukosäätimen luo, eivätkä he silti tajua, että heidän pitäisi huolestua”, entinen agentti päivittelee.

O’Toole jakoi asiantuntemustaan torstaina Helsingissä opetusministeriön, Helsingin Sanomien ja Pelastakaa Lapset ry:n järjestämässä seminaarissa.

Isä ei näe,
kaveri ei kantele

Useita kouluammuskeluja tutkinut O’Toole tietää monta tapausta, jossa vanhemmat eivät ole suostuneet tai kyenneet näkemään vaaraa. Jotkut vanhemmat ovat jopa suuttuneet, jos koulu tai poliisi on ottanut yhteyttä ja kysellyt heidän lapsestaan.

Tyypillistä on myös, että koulusurmaa suunnitteleva nuori kertoo aikeistaan yhdelle tai useammalle ystävälle, mutta nämä eivät ota häntä vakavasti tai eivät halua kannella.

Nuoren läheiset ovatkin O’Toolen mielestä vääriä ihmisiä arvioimaan, onko väkivallan uhka todellinen. Hän toivoisi, että ihmiset kertoisivat pienistäkin havainnoista mielenterveysalan tai lainvalvonnan ammattilaisille, jotka osaisivat tulkita niitä maallikoita paremmin.

”Koulusurmien estäminen on meidän kaikkien vastuulla. Kuka tahansa meistä voi havaita jotain olennaista”, asiantuntija painottaa.

Vihjepuhelin
helpottaisi

Yhdeksi tiedonkeruukeinoksi O’Toole ehdottaa vihjepuhelinta, johon kuka tahansa voisi soittaa nimettömän vinkin koulusurmaepäilyksistä.

Koulujen hän toivoisi suunnittelevan jo etukäteen uhanarviointiohjelman, jonka mukaisesti mahdolliset epäilyt voidaan tutkia ammattimaisesti ja oikeudenmukaisesti.

”Nuorten on tärkeää voida luottaa siihen, että vaikka hänen nimensä olisi mainittu koulusurmaepäilyjen yhteydessä, hän ei automaattisesti joudu vaikeuksiin, vaan asia selvitetään reilulla tavalla.”

Teksti
SK netin toimitus
Maria Annala / STT
Kuva
Markku Ulander / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Jokelan koulusurmista vuosi: Vanhemmat yrittivät saada Pekka-Eric Auvisen terapiaan (SK netti 5.11.2008)

Keskustelu
Jokela, Kauhajoki: Miksi taas?