Viileiden kesäöiden makeus

Italialaisen mansikkalajikkeen taimet on kasvatettu Hollannissa ja istutettu kookosrouheeseen. Ne kasvavat tunneleissa. Silti mansikan maku syntyy siitä, että se kypsyy Asikkalassa.

Murano on jatkuvasatoinen lajike, joka tuottaa mansikoita jopa toukokuusta lokakuulle.
Murano on jatkuvasatoinen lajike, joka tuottaa mansikoita jopa toukokuusta lokakuulle. © Jarmo Wright

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

 

Sileä, auringon lämmittämä pinta on heleän punainen. Hampaat uppoavat kiinteään maltoon, ja suuhun tulvahtaa raikas, makea mehu. Tuoksu humauttaa onnen päästä varpaisiin. Kesän ensimmäinen mansikka.

Marjat ovat timantin muotoisia, hyvin tasakokoisia, napakoita. Ne tuntuvat suussa melkein rapeilta, silti mehua riittää.

Lajike on Murano.

On kesäkuun 10. päivä asikkalalaisella Vilppulan tilalla Päijät-Hämeessä. Ukrainalaiset poimijat kantavat yhä uusia mansikkalaatikoita punnitukseen, traktori hakee täydet lavat ja vie ne kylmävarastoon.

Avainsanat
Sisältö