Koti, uskonto, isänmaa - kokoomuksen varapuheenjohtaja toivoo paluuta perinteisiin arvoihin

Jan Vapaavuori
Teksti
Leena Sharma
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Janne Sankelo äänestäää kokoomuksen puoluekokouksessa Rovaniemellä 17. kesäkuuta. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.


Kokoomuksen silkoisen sileään julkikuvaan on viime viikkoina tullut muutama ryppy. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuori kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen vakuusvaatimuksia, ja kesäkuun puoluekokouksessa puhalsivat oikeistotuulet.

Puoluejohtoon nostettiin Rovaniemellä konservatiivileirin ehdokas, ensimmäisen kauden kansanedustaja Janne Sankelo. Hän pudotti varapuheenjohtajan pallilta huomattavasti liberaalimman Sampsa Katajan.

“Uskon että olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa”, vaasalainen Sankelo arvioi. “Kokousväki päätti, että puoluejohtoa on hyvä laventaa vastaamaan kokoomuksen ideologista taustaa.”

Sankelo määrittelee itsensä maltilliseksi konservatiiviksi ja oikeistolaiseksi. Kolmiyhteys koti, uskonto, isänmaa on hänen aatteellisuutensa perusta.

“Puoluekokousväkikin koki, että kokoomuksen on tarpeen korostaa näitä asioita.”

Verotusta kannustavammaksi

Miltään veneenkeikuttajalta Sankelo ei kuitenkaan vaikuta. Hallitusyhteistyöstä hänellä on pääasiassa hyvää sanottavaa.

“Jyrki Kataisen sixpack on talouspoliittiselta osaamiseltaan mainettaan parempi. Varsin kirjavalla hallituskokoonpanolla on kyetty toteuttamaan merkittävät sopeuttamistoimet.”

“Se on kuitenkin pakko todeta, että kentältä on esitetty kysymyksiä, pystytäänkö tässä hallituksessa tuomaan riittävästi kokoomuslaisia äänenpainoja esille. Varmasti minun valintaani vaikutti se, että varapuheenjohtajien halutaan korostavan aiempaa enemmän juuri kokoomuslaisia näkemyksiä.”

Verotusasiat olivat Rovaniemellä tapetilla. Kokoomus hyväksyi muun muassa nuorisojärjestönsä tekemän aloitteen, jossa vaaditaan yrityksiltä perittävän yhteisöveron poistamista kokonaan. Kokouksen alla nuorten liitto vielä erikseen markkinoi aloitetta provokatiivisella kampanjalla, jossa suomalaisia yrittäjiä kehotettiin siirtämään yrityksensä Viroon.
Sankelo muistattaa, että verotusratkaisuja tehdään aina hallituksessa kompromisseina.

“Sillä tavalla suomalaista yhteiskuntaa on viety eteenpäin, että on sopimisen kulttuuri. Siitä haluan pitää kiinni myös kokoomuksen osalta.”

Hänen oma keskeinen teesinsä on verotuksen kannustavuus.

“Yritysten kilpailukyvyn on pysyttävä siedettävällä tasolla. Minun kokoomuslaisuuteen on sitä, että kovasti töitä paiskiva yrittäjä saa myös nauttia työnsä hedelmistä. Yritysverotusta pitää arvioida suhteessa kilpailijamaihin, että isompienkin yritysten kannattaa investoida Suomeen. Tällä hetkellä olemme keskiarvomaa.”

Yhteisöveron poisto ei Sankelon mukaan ole “vielä tällä hetkellä realismia”. Myös palkansaajien verotusta hän haluaisi reivata kannustavampaan suuntaan.

Omalla vastuulla

Maltillinen oikeistolaisuus korostaa yksilön vastuuta. Tietyt palvelut kuten terveydenhuolto ja peruskoulutus tulee hoitaa yhteiskunnan toimesta, mutta jok’ikistä pikkupulmaa ei saisi yhteiskunnan syliin sysätä.

Sankelo on työskennellyt pitkään lehtorina ja koulutoimenjohtajana ja on nyt virkavapaalla Seinäjoen sivistyskeskuksesta. Työssään hän on törmännyt siihen, että moniin ongelmiin haetaan hänen mielestään liian helposti apua yhteiskunnalta. Jos esimerkiksi vanhempien työajat eivät osu kohdalleen, he toivovat varttuneemmillekin koululaisille järjestettäväksi kunnallisia palveluita.

“Aika usein olen joutunut puhelimessa kertomaan, että tämä ongelma kuulostaa kyllä sellaiselta, että teidän täytyy se itse ratkaista. Ei kaupungilla voi olla velvoite valvoa ja hoitaa isoja koululaisia.”

Ei euro-spekuloinnille

Gallupeissa kokoomuksen vuosia jatkunut ylivoima, jonka vain perussuomalaiset pystyivät viime kesänä hetkeksi peittomaan, on myös alkanut pikkuhiljaa sulaa.
Ylen kesäkuun kannatusmittauksessa kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien ero mahtui jo virhemarginaaliin.

“Sosiaalidemokraatit ovat tehneet vastuullista hallituspolitiikkaa, ja kun jytky on hieman sulanut, uskon että he ovat saaneet myös sieltä suunnalta kannatusta”, Sankelo arvioi.

Hän pitää myös kokoomuksen tilannetta hyvänä.

“Hallitustyöskentelyssä erittäin vaikeat päätökset talouspolitiikan osalta on tavallaan nyt tehty, ja siitä huolimatta kokoomus porskuttaa näissä asemissa. Meillä on hyvät mahdollisuudet vahvistaa kannatustamme.”

Ikuisuusprojektiksi venähtäneen eurokriisin hoito voi vaikuttaa puolueiden menestykseen jo ensi syksyn kuntavaaleissa.

Sankelo uskoo vahvasti Euroopan unioniin ja euroon, ja Suomen päälinja eurokriisin hoitamisessa on hänen mielestään ollut hyvä. Sen sijaan häntä närästävät puheenvuorot, joissa spekuloidaan mahdollisella erolla eurosta.

“Talouden häiriöissä spekulatiivisella keskustelulla voidaan viedä asioita aivan toiseen suuntaan kuin oli alunperin tarkoitus. Jos halutaan kertoa, että Suomella on takataskussa suunnitelmia eurosta irrottautumiseen, niin sitä keskustelua kävisin kyllä hyvin varovasti.”