Turpa­etäisyydellä

Miljoona ihmistä maapallolla seuraa Konsta Punkan töitä. Valokuvaaja on siirtynyt lintulautojen oravista salometsien susiin.
SKOTLANTI, 2017. ”Oli reissun viimeisiä päiviä. Olimme kuvanneet peuroja jo pari kolme päivää. Luottamus alkoi syntyä, ja innokkaimmat tulivat jo ihan turpaetäisyydelle.”

Turpa­etäisyydellä

Miljoona ihmistä maapallolla seuraa Konsta Punkan töitä. Valokuvaaja on siirtynyt lintulautojen oravista salometsien susiin.
Kotimaa
11.6.2017 10:41

Kaikki alkoi leikillisestä vedonlyönnistä viisi vuotta sitten.

Kumpi kerää enemmän tykkäyksiä, kaverin omakuvat vai omat oravakuvat?

Ilmeikkäät kurret ihastuttivat Instagramissa, sosiaalisen median kuvapalvelussa. Pian 10 000 ihmistä seurasi hänen kuviaan. Instagram nosti valokuvaajaa esiin. Profiilista kiinnostui 50 000 palvelun käyttäjää. Menestys räjähti: puoli miljoonaa seuraajaa vuonna 2015, miljoona vuonna 2017.

Konsta Punkka on suosituin suomalainen Instagramissa.

Hän kuvaa enää harvoin oravia. Mutta oravakuiskaaja, squirrel whisperer, on säilynyt.

Lempinimi on osa hänen some-brändiään.

Kuvagalleria yllä: klikkaamalla kuvaa näet seuraavan.

 

Kahvilassa Helsingin Kruununhaassa Punkka on kuin kuka tahansa 23-vuotias urbaani nuori mies. Mustat farkut, vaalea neule, selässä reppu.

Hän tilaa latten.

”Samoilla silmillä mennään. Olin koko yön kuvaamassa.”

Valokuvaaja on valinnut Suomen Kuvalehdelle omat suosikkinsa. Joukossa on useita kuvia ketuista. Ja repolaisen perässä hän oli myös viime yönä, Lauttasaaressa.

”Se on todella ihmismäinen malli. Tai kohde.”

Laukaukset vuosien takaa ovat intensiivisiä potretteja. Kettu tuijottaa uteliaasti suoraan silmiin. Tai nukkuu levollisesti kerälle kääriytyneenä.

Kuvat herättävät reaktioita. Se on tarkoituskin.

”Katsoja voi samastua ketun kasvojenpiirteistä tiettyihin tunteisiin.”

Lähikuvat nisäkkäistä ovat Punkan kuvaamisen ytimessä. Otokset on otettu laajakulmalla, lähes kuono- tai turpatäisyydeltä.

Hän on alkanut jalostaa kädenjälkeään.

Kuvat ovat kauempaa, silti niissä on yhä läsnäolon tuntu, usein katsekontakti. Taustalla avautuu ketun elinympäristö, ”mageeta metsää” tai autiotalo.

”Se on kuin kaveri, joka esittelee omaa kotiseutuaan.”

”Siitä syntyy oma connection.”

Tyyli teettää lisää työtä. On etsittävä uusia eläimiä, totutettava ne kuvaajaan. Ja sitten on odotettava kärsivällisesti, ”ketut eivät löydy Googlesta”.

Kuvauspaikat ovat salaisuus.

”Jos kerron, äkkiä on 500 kuvaajaa iPadeineen kuvaamassa ketunkolon edessä.”

 

Färsaaret, 2015. ”Ajelin tietä, kun bongasin hanhiparven. Luin tilanteen: hanhet kulkemassa tien vieressä, taustalla kiemurteleva tie ja hieno maisema.”

FÄRSAARET, 2015. ”Ajelin tietä, kun bongasin hanhiparven. Luin tilanteen: hanhet kulkemassa tien vieressä, taustalla kiemurteleva tie ja hieno maisema.”

SUOMI, 2016. ”Olin kuvaamassa karhuja illan valossa, kun uroskarhu lähti tulemaan kohti. Se pysähtyi puun viereen ja nousi takajaloilleen puuhun nojaten. Takaa tuli emo paikalle ja rauhoitti uroksen. ”

Punkan maisemakuvat ovat mystisiä ja maagisia. Niiden värejä ja sävyjä on käsitelty. Toiset luontokuvaajat hyväksyvät, toiset tuomitsevat muokkauksen.

”Se on visuaalista kuvakerrontaani, omaa taidettani.”

Hän tietää, kenelle julkaisee. Valokuvaaja kaivaa kännykästä grafiikan. Miljoonasta seuraajasta 21 prosenttia on yhdysvaltalaisia, 54 prosenttia naisia ja 70 prosenttia 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia.

Voionmaan opistossa Ylöjärvellä valokuvausta opiskellut Punkka on leimattu instatähdeksi. Se kismittää.

”En halua julkkisprofiilia, huomiota itseeni vaan valokuvilleni.”

Yli 1 100 julkaistua kuvaa on ollut tehokas markkinointikanava. Saksalainen autojätti on tilannut mainoskeikalle. Myös perinteiset luontokuvaajan työt ovat lisääntyneet. On esitelmiä, kirjan viimeistelyä ja näyttelyn suunnittelua Berliiniin ja Pietariin.

Hän puhuu varovasti viiden miljoonan asukkaan metropolista; näyttelyä ei ole vielä lyöty lukkoon.

”Galleria olisi Pietarin isoimpia”, hän sanoo.

”Ja päänäyttely mun eläinkuvilla.”

 

Skotlanti, 2017. ”Olin seurannut peuroja pari päivää Isle of Skyen saarella. Vasa tuli kiinnostuneena kohti, kun vanhemmat yksilöt jäivät päivystämään taustalle.”

SKOTLANTI, 2017. ”Olin seurannut peuroja pari päivää Isle of Skyen saarella. Vasa tuli kiinnostuneena kohti, kun vanhemmat yksilöt jäivät päivystämään taustalle.”

Sveitsi, 2017. ”Ajettiin Alpeilla sumuiseen maisemaan. Tuli upea silta ja vesiputous. Tämä maisemakuva on mun seikkailumielisyyttä, lifestyle-tyyliä.”

SVEITSI, 2017. ”Ajettiin Alpeilla sumuiseen maisemaan. Tuli upea silta ja vesiputous. Tämä maisemakuva on mun seikkailumielisyyttä, lifestyle-tyyliä.”

HOLLANTI, 2015. ”Olin seurannut pari päivää kettua. Se alkoi hiljalleen luottaa. Oli mageeta huomata, kun se päätti käydä nokosille mun lähelle.”

Somesuosio on lennättänyt Punkan kotipihan lintulaudalta eksoottisiin paikkoihin ympäri maailmaa.

Mutta hän on palannut pohjoisen luontoon.

”Suomi on kotikenttä. Jokainen uusi maa teettää hirveästi researchia.”

Täällä tutkimustieto ja tukijat ovat lähellä. Apu on tarpeen, sillä hän on alkanut kuvata yhtä vaikeimmin tavoitettavaa suurpetoa.

”Susi ei halua ihmisen läsnäoloa.”

Vaikeuskerrointa lisää se, että hän ei käytä haaskoja. Ainoa keino on naamioida kamerat ja kuvata etälaukaisimella piilosta. Kaiken pitää sattua kohdalleen: valon, maiseman, ilmeet. Toistaiseksi takana on vasta testejä.

”Ehkä tulee tuloksia, ehkä ei.”

Punkka vilkuilee kelloa. Ulkona hän viittoilee Pitkänsillan yli Hakaniemeen. Seuraava tapaaminen odottaa.

”Mainostoimisto. Tuolla hotelli Hiltonissa.” 

 

Suomi, 2016. ”Tykkään kuvata karhunpoikasia emon läheisyydessä. Sattui hauska hetki. Emo suojeli kahta poikasta, kun toinen näytti käpälällä: kaikki on kunnossa.”

SUOMI, 2016. ”Tykkään kuvata karhunpoikasia emon läheisyydessä. Sattui hauska hetki. Emo suojeli kahta poikasta, kun toinen näytti käpälällä: kaikki on kunnossa.”

Hollanti, 2015. ”Oli kesäilta, kettu nokosilla. Hetken päästä valo osui metsän välistä. Kettu heräsi, nautti viimeisistä auringonsäteistä.”

HOLLANTI, 2015. ”Oli kesäilta, kettu nokosilla. Hetken päästä valo osui metsän välistä. Kettu heräsi, nautti viimeisistä auringonsäteistä.”

 

Konsta Punkka julkaisee kuviaan Instagram-tilillään.

 

Juttu on julkaistu 11.6. kello 10.41 ja sitä on muokattu 12.6. kello 13.26: pöllökuvassa minervapöllön poikasia, ei lehtopöllön. Muokattu 26.6. kello 11.28: Instagramin käyttäjiä kutsuttiin virheellisesti irkkaajiksi, nimitys poistettu.