Kommentti: Marjanpoimijoiden sadat tartunnat kertovat viranomaisten ja yrittäjien sinisilmäisyydestä

"Terveysturvallisuus” näyttää jääneen marjabisneksessä taloudellisten arvojen jalkoihin, kirjoittaa toimittaja Mikko Niemelä.
Kotimaa 19.8.2021 13:31
Lapin aluehallintovirasto on kertonut selvittävänsä marjanpoimijoiden turvallisuuteen liittyviä vastuukysymyksiä. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Thaimaalaisilla marjanpoimijoilla on todettu yli kaksi sataa koronatartuntaa muutaman viikon aikana. Tämä kertoo siitä, että viranomaiset ja marjayrittäjät epäonnistuivat täysin, kun he päättivät tuoda marjanpoimijoita maapallon toiselta puolelta Suomen metsiin koronakesänä 2021.

Marjanpoimijoiden tulo Suomeen on jokakesäinen uutistapahtuma. Nyt mediassa ei keskusteltu juurikaan poimijoiden oikeuksista, vaikka hallitus laati kesäkuussa 2021 uuden lain, jonka myötä poimijoilta ei saa muun muassa periä maksua rekrytointiin liittyvistä palveluista tai perehdyttämisestä.

Julkisuudessa keskityttiin ”terveysturvalliseen maahantuloon” ja siihen, ettei korona saa levitä Lapin pienillä paikkakunnilla, joissa asuu pääosin iäkästä väestöä. Toisin kävi. Esimerkiksi Kemijärvellä todettiin 42 tartuntaa 17. elokuuta. Kunnassa oli ennen tautiryvästä todettu vain parikymmentä tartuntaa puolentoista vuoden aikana.