Hyvä uusi ylioppilas

Lari Kotilainen kirjoitti avoimen kirjeen uudelle ylioppilaalle.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Lari Kotilainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Onnittelut! Olet kulkenut loppuun asti yhden maailman menestyksekkäimmästä koulupoluista. Ensi viikon lopulla juhlit yli kolmentuhannen kaltaisesi kanssa ylioppilaslakki päässäsi.

Edessäsi on omien valintojesi mukainen tulevaisuus. Nyt on hyvä hetki vielä miettiä, millä kielellisillä eväillä ja asenteilla lähdet avointa maailmaa katsastamaan.

 

Koulutuksesi aikana olet oppinut lukuisia kieliä. Niistä hyödyllisimpänä näyttäytyy ehkä englanti: kaikki maailman ihmiset vaikuttavat puhuvan sitä.

Kyky kommunikoida englanniksi on takuulla tärkeä tulevaisuuden taito.

Englantia puhuu vähintään auttavasti noin kaksi miljardia ihmistä. Se on vaikuttava määrä, mutta jättää sentään valtaosan kanssaihmisistä tavoittamattomiimme.

Onneksi olet oppinut koulussa ainakin yhtä muuta kieltä äidinkielesi lisäksi. Ja ainahan kieliä voi oppia lisää aikuisena.

Jos kielten hyödyllisyyttä arvioi vain puhujien lukumäärän mukaan, oman kielesi taito ei ehkä tunnu kaikkein merkittävimmältä. Kukapa Euroopan laitamaiden pikkukielen taitoa tarvitsisi?

Ihmisen ensimmäinen kieli on kuitenkin kaikkien muiden hänen osaamiensa kielten pohja – myös sinun englannin taitojesi. Vieraan kielen kieliopin oppii toki kielentunnilla, mutta eihän kukaan puhu ja kirjoita vain tuottaakseen virheettömiä rakenteita.

Useimmiten kieltä käyttäessämme tavoitteenamme on pikemminkin ilmaista mielipiteitämme, kertoa asioista, välittää tunteita tai esimerkiksi vakuuttaa toiset oman kantamme järkevyydestä.

Tarvitsemme siis argumentointitaitoja, kykyä välittää omia ajatuksia vakuuttavassa muodossa ja kykyä rakentaa tehokkaita tekstejä.

Nämä tehokkaan vuorovaikutuksen taidot jokainen vie omasta kielestään vieraisiin kieliin. Taidot, joita olet hionut vuosikaudet äidinkielen tunneilla, kulkevat mukanasi aina riippumatta siitä, mitä kieltä milloinkin puhut.

Siksi oman kielen taidot ovat kullanarvoista valuuttaa, jota kannattaa vaalia vielä aikuisiällä.

 

On pakko vielä hieman täsmentää.

Kun puhun suomen kielestä, tarkoitukseni ei ole kaventaa vaan laajentaa horisonttiasi. Suomen kieli ei ole nurkkakuntaisuutta.

Kaukana ovat ajat, jolloin kansainvälisen menestyksen merkki oli Hanoi Rocks -kitaristi Andy McCoyn ”unohtunut” amerikanaksenttinen suomen kieli. 2000-luvun menestyneet suomalaiset Almasta urheilutähtiin ovat puhuneet maailmalla suomalaisuudestaan ja suomalaisista juuristaan lämpimästi.

Omien juurien tunnistaminen auttaa sinuakin ymmärtämään vastaasi tulevia uusia ihmisiä. Heilläkin on omat juurensa, omat kotkotuksensa ja omat tapansa nähdä maailma.

 

Olen kirjoittanut sinulle tämän avoimen kirjeen juhlistaakseni saavutustasi ja muistuttaakseni oman kielen tärkeydestä.

Lisäksi haluan esittää pienen vetoomuksen: suomen kieli on sinua varten, mutta ehkä sinäkin voit olla hiukkasen sitä varten.

Kielet kehittyvät käyttäjiensä mukana. Suomen kielellä on hyvät mahdollisuudet elää ja kehittyä maailman muutosten mukana. Näin tapahtuu kuitenkin vain, jos sen puhujat arvostavat sitä ja luottavat siihen.

Puhumalla suomea – ja auttamalla muita puhumaan sitä – autat kieltä tulevaisuuden karikoissa.

Suomi ei tarvitse sinua siksi, että se ummehtuisi kanssasi kansallismielisessä hapatuksessa. Ei, se tarvitsee sinua kasvaakseen vahvaksi kansainväliseksi kieleksi ja auttaakseen sinua kasvamaan siksi, mikä sinä voit tulevaisuudessa olla.

Toivomme on sinussa.

 

Kolumnisti Lari Kotilainen tutkii ja opettaa suomen kieltä Helsingin yliopistossa.