Kolme hyvää, yksi kohtuullinen ja yksi huono – Suomelle hävittäjiä tarjoavien yrityksten korruptioalttiudessa on suuria eroja

Transparency Internationalin suuri aseteollisuusselvitys kertoo, kuinka valmiita yritykset ovat torjumaan alan helmasynteihin kuuluvaa korruptiota. Vertailun ainoa suomalaisyritys Patria selviää hyvin.
Kotimaa 3.3.2021 20:45
F/A-18 Super Hornetia ja EA-18G Growleria valmistava yhdysvaltalainen Boeing pärjäsi korruptiovertailussa hyvin.
F/A-18 Super Hornetia ja EA-18G Growleria valmistava yhdysvaltalainen Boeing pärjäsi korruptiovertailussa hyvin. © Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kolme hyvää, yksi kohtuullinen ja yksi huono.

Näin Suomen jättimäisen hävittäjähankinnan eli HX-projektin viittä tarjoajayritystä arvio Transparency International -kansalaisjärjestö (TI) laajassa puolustusalan yritysten korruption vastaisia valmiuksia ja läpinäkyvyyttä mittaavassa vertailussaan. Siinä oli mukana 134 tämän toimialan yritystä 38 maasta kaikkialta maailmasta.

Vertailu ei suoraan kerro, mitkä yritykset ovat syyllistyneet korruptioon. Asiasta löytyy runsaasti ja laajalti julkistettuja esimerkkejä viime vuosilta.

Ti:n selvitys tarkastelee yhtiöiden organisaatioita ja niiden valmiuksia havaita lahjontayritykset ja puuttua niihin. Tämän se tekee vaikuttavan perinpohjaisella tavalla.

 

Aseteollisuus ei ole valikoitunut toimialaraportin kohteeksi sattumalta. Monet jättimäisen toimialan erikoispiirteet muodostavat otollisen maaperän korruptiolle.