Kokoomuksesta löytyy myös tasaveron kannattajia

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
jyrki katainen
Puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, että kokoomuksen kanta tasaveroon on “jyrkkä ei”. Kuva tilaisuudesta, jossa esiteltiin puolueen vaaliohjelma 26. helmikuuta. Kuva Seppo Samuli / Lehtikuva.

Tasavero kuumentaa tunteita eduskuntavaalien alla.

Vasemmisto syyttää kokoomusta pyrkimyksestä hivuttaa Suomea kohti tasaveromallia. Kokoomus on torjunut epäilyt. Puolue on todistellut jopa lehti-ilmoituksin, ettei se ole luopumassa progressiivisesta verotuksesta.

“Kantamme tasaveroon on jyrkkä ei”, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen painottaa: “Kokoomus on kannattanut jopa progressiivista kunnallisveroa.”

Tasaverossa varakkailla ja vähätuloisilla on sama veroprosentti, eikä verotus kiristy progressiivisesti tulojen mukaan. Malliin kuuluu, että tulot ovat verottomia tiettyyn määrään saakka.

“Tasaveromalli on nostettu esiin, jotta voitaisiin pelotella ihmisiä vaalien lähestyessä”, Katainen harmittelee: “Monet eivät tiedä, mitä tasavero tarkoittaa. Monissa maissahan tasavero on pienituloisille parempi malli kuin progressiivinen verotus, koska verottoman tulon raja on asetettu melko korkealle.”

Kokoomus tavoittelee tulevalla vaalikaudella miljardin euron huojennuksia ansiotuloveroon. Vasemmiston mielestä kokoomuksen aikomus korvata tuloverojen kevennys arvonlisäveron kiristämisellä veisi Suomea kohti tasaveroa.

“Se merkitsee tietysti sitä, että tasaverolla peritään veroja aiempaa enemmän”, Katainen myöntää: “Ei se kuitenkaan muuta progressiivisuutta mihinkään.”

Tasaverolla on silti kannattajia nuoren polven kokoomuslaisissa. Kokoomuksen nuorten liiton tuore tavoiteohjelma kannattaa tasaverotukseen siirtymistä siten että “kaikkia ansio- ja pääomatuloja verotetaan samalla, riittävän alhaisella veroprosentilla”.

Tasaveron puolesta manifestoivat Helsingissä ehdokkaana oleva Wille Rydman sekä Oulun vaalipiirin Henri Heikkinen.

Kaikille samat pelisäännöt

“Kohti tasaveroa”, lukee myös uusmaalaisen ehdokkaan Elina Lepomäen tavoitelistassa.

“Vaikka kaikilla olisi sama veroprosentti, eivät kaikki tietenkään maksaisi veroja euromääräisesti yhtä paljon. Kyllä suurituloiset maksaisivat edelleen enemmän euroja kuin pienituloiset”, Lepomäki yrittää hälventää epäluuloja.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan selvitys esitti tasaveroprosentiksi 29 prosenttia vuonna 2006. Lepomäestä se olisi hyvä ohjeluku: “Ja esimerkiksi 10 000 euroa voisi olla verotonta tuloa.”

Lepomäki luettelee tasaveron etuja: lisäisi työnteon kannustavuutta, edistäisi säästämistä, selkiyttäisi verotusta, rajoittaisi varakkaiden mahdollisuutta verokikkailuun.

Hän torjuu puheet tasaveron epäsosiaalisuudesta: “Se on sosiaalisesti oikeudenmukaisin malli. Kaikille tulisi samat pelisäännöt ja mahdollisuus päästä omilla ponnisteluillaan ylöspäin. Voimakkaalla progressiolla pääoma keskittyy sinne, missä sitä jo on ja varallisuus kasvaa iän tai perinnön mukana.”

Hänestä selvitystyö tasaveroon siirtymiseksi tulisi aloittaa jo ensi vaalikaudella.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaana ollut nykyinen kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström kannatti tasaveroa vuonna 2004: “Nykyisestä mallista on jo nähty, mitä se on”, hän sanoi viitaten korkeaan rakennetyöttömyyteen sekä kuntien ja valtion vaikeuksiin: “Miksei vaihteeksi kokeiltaisi jotain uutta, vaikka muutosvastarinta onkin meillä verissä”, hän kysyi SK:ssa talvella 2004.

Nyt Matikainen-Kallström on varovaisempi: “En ole muuttanut kantaani, mutta kokoomus ei nyt kannata missään nimessä tasaveroa. Nyt olisi tärkeintä, ettei keskiluokan veroja kiristetä ja että verotuksen alarajaa nostetaan. Pitkällä aikavälillä ylintä marginaaliveroprosenttia voidaan laskea.”

Katainen kieltää olevansa kiusaantunut veropoliittisista irtiotoista: “Pitäähän ihmisillä olla oikeus erilaisiin mielipiteisiin, mutta kokoomuksen kanta ei muutu.”