Kokoomuksen Pertti Salolainen: ”Hallitus tekee surkeaa luonnonsuojelupolitiikkaa”

Kotimaa 17.4.2010 15:30

Pertti Salolainen

Mikä hallituksen ympäristöpolitiikassa mättää, Pertti Salolainen (kok)?

”Täällä kotimaassa alkuperäisluonnonsuojeluhankkeissa on menty takapakkia, mikä johtuu siitä, että keskustalla on hallussaan sekä maa- ja metsätalousministeriö että ympäristöministeriö.”

”On yritetty ajaa koskiensuojelulakia nurin. On haluttu rakentaa Kollaja ja Vuotos. Metsiensuojelu Etelä- ja Keski-Suomessa on ollut retuperällä. Myös pienvesistöihin kohdistuu uhkia. Nyt viimeisenä pisarana on tullut Pallaksen hotellihanke.”

Onko huono tilanne pelkästään keskustan syytä?

”Ei. Kokoomus on ollut varsin välinpitämätön, ja toivon puolueelta parempaa ryhtiä ympäristöasioissa. Nyt kepu on vienyt ja kokoomus vikissyt.”

Olisiko kokoomuksella näissä asioissa helpompaa hallituksessa Sdp:n kanssa?

”Jonkin verran helpompaa olisi.”

Lakimuutos, joka sallisi hotellilaajennuksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, tulee eduskunnan täysistuntokäsittelyyn huhti-toukokuun vaihteessa. Miksi se on sinulle viimeinen pisara?

”Kansallispuisto ei ole tonttimaata, vaan tarkoitettu säilytettäväksi tuleville sukupolville koskemattomana luonnon elementtinä.”

Pallaksella on kuitenkin ollut hotelli jo ennen luonnonsuojelualueen perustamista?

”Siellä on ollut retkeilymajatyyppinen rakennus, jonka on annettu tarkoituksella rapistua, jotta päästään vaatimaan uutta hotellia. Rakentamisoikeutta ollaan nyt antamassa luksushotellille, joka muuttaa konseptin totaalisesti. Alueelle tullaan tarvitsemaan aiempaa laajempia palveluita, ja on pelättävissä että ne ovat osittain motorisoituja. ”

”Sinänsä kyseinen matkailuyrittäjä on toiminut alueella erittäin hyvin ja menestyksellisesti. Kyse on vain siitä, mihin rakennetaan. Jos tarvitaan lisäkapasiteettia, siellä on hyvin saatavissa tonttimaata kansallispuiston rajojen ulkopuolella.”

Miten aiot asiassa äänestää?

”Tulen äänestämään lakiesityksen hylkäämisen puolesta.”

Oletko ainoa kokoomuslainen, joka näin tekee?

”Saatan jäädä yksin, sellainen mahdollisuus on. Mutta jos nyt avataan pää ja muutetaan lakia, moni muu rakentaja ja kunta odottaa omaa vuoroaan. ”

Näissä kysymyksissä ovat aina vastakkain elinkeino ja periaate. Innokkaimmat luonnonsuojelijat löytyvät yleensä Kehä III:n eteläpuolelta?

”Maa on kaikkien suomalaisten yhteistä, se ei kuulu millekään erityisryhmälle. Olen kiertänyt Lapissa enemmän kuin moni lappilainen – on naurettavaa väittää, että ihmisen asuinpaikka määrittelisi sen, mitä hän ymmärtää luonnonsuojelusta.”

Mutta ihmisten täytyy myös elää ja tulla toimeen?

”Ymmärrän, että kyseisellä alueella eletään oikein hyvin ilman luksushotellia kansallispuistossa. En ole estämässä hotellien rakentamista ylipäätään: siellä on Levi, Olos ja Ylläs täynnä laskettelurinteitä ja luksushotelleita.”

Entä miten aiot luonnonsuojelijana äänestää tulevassa ydinvoimakysymyksessä?

”Olen ollut alusta asti ydinvoiman kannalla. Yksi lupa tarvitaan Venäjältä tuotavan sähkön korvaamiseen ja toinen, ehkä, hiilivoimaloiden poistuman korvaamiseen. Kolmannesta en ole ollenkaan vakuuttunut, en ole nähnyt yhtään hyvää perustelua, miksi tarvitaan kolme.”

Pidätkö ydinvoimaa siis ympäristöystävällisenä energiamuotona?

”Pidän ydinvoimaa vaarallisena, mutta ongelmatonta energiantuotantomuotoa ei ole olemassa. Jos emme olisi rakentaneet nykyisiä ydinvoimaloitamme, olisimme valjastaneet kaikki vesistömme ja kuokkineet kaikki suot jo moneen kertaan.”

Kuva Hannu Lindroos