”Koko juttu on melko painajaismainen” – Oriveden kaivokseen piilotettujen jätteiden tutkimustulokset salataan toistaiseksi

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining on toimittanut kaivoksen sulkemissuunnitelman viranomaisille joulukuussa 2019.
Kotimaa 14.1.2020 11:09
SK paljasti laittoman kaatopaikan 26. syyskuuta.
SK paljasti Dragon Miningin Oriveden kaivoksen laittoman kaatopaikan 26. syyskuuta 2018. © yksityinen kuva

Oriveden kultakaivokseen piilotetun jätekuilun tutkinta on edennyt siihen pisteeseen, että poliisi on saanut alustavia tuloksia jätteiden laadusta. Jätteet sijaitsevat 66–85 metrin syvyydessä.

Tutkinnallisista syistä poliisi on salannut tutkimustulokset esitutkinnan ajaksi. Poliisi on pyytänyt myös Pirkanmaan ely-keskusta salaamaan materiaalin.

”Pirkanmaan ely-keskus noudattaa poliisin pyyntöä pyynnön mukaisesti eli materiaalia saataessa arvioidaan, kuuluvatko ne pyynnön piiriin”, sanoo Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Vesa Hyvärinen.

Tutkimukset ovat osittain kesken, eivätkä viranomaiset vielä tiedä, millaista ja kuinka paljon jätettä kaivoksessa on. Alustavissa tutkimuksissa jätettä kaivettiin ylös pintaraapaisulla noin 28 000 kiloa. Jäte oli laadultaan sekajätettä.