”Kohtuutonta” – Tuija Brax puolustaa Mauri Pekkarista ”rynnäskohussa”

Kotimaa 28.10.2011 12:06

”Jotain oikeuksia Mauri Pekkarisellakin pitää olla”, sanoo vihreiden kansanedustaja Tuija Brax.

Tuija Brax vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä huhtikuussa 2011. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Kansanedustaja Tuija Brax (vihr) pitää keskustalaisen kollegansa Mauri Pekkarisen rynnäspuheista syntynyttä kohua tapahtumaan nähden kohtuuttoman suurena.

Braxin puoluetoveri, jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Maia Fandi moitti Pekkarista seksuaalisesta häirinnästä (Keskisuomalainen, 26.10.). Fandi oli loukkaantunut, kun Pekkarinen oli käyttänyt ryntäät-sanaa kiinnittäessään mikrofonia Suomen kuntaliiton naispuolisen toiminnanjohtajan takinkaulukseen Laukaassa 12. lokakuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

”Fandilla oli toki oikeus sanoa, että Pekkarisen kömpelö vitsinyritys oli tuntunut hänestä pahalta”, sanoo Brax.

Hänen mielestään Pekkaris-kohu on kuitenkin paisunut kohtuuttomiin mittoihin.

”Siinä on syntynyt kuva, jonka mukaan Pekkarinen olisi erityisen sopimatonta kieltä käyttävä ihminen”, vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja, entinen puheenjohtaja ja edellisen hallituksen oikeusministeri sanoo Suomen Kuvalehdelle.

”Olen kohdannut tässä työssäni todella sovinistista käyttäytymistä. Tuntuu kohtuuttomalta, että nyt on syntynyt kuva, jonka mukaan kaikista tunnetuista poliitikoista nimenomaan Pekkarinen olisi erityisen sovinistinen. Se ei vastaa sitä kuvaa, jonka minä olen kaikkina näinä vuosina hänestä saanut.”

Heikompi musertuisi

Brax kritisoi etenkin iltapäivälehtiä.

”Iltapäivälehtien etusivuista ja lööpeistä on syntynyt aivan eri mittaluokan asia kuin Yleisradion nauhalta on katsottavissa. Miten yksittäisestä, varmasti monia tulkintoja synnyttäneestä tilanteesta voi syntyä noin jättimäinen mielikuva?”, Brax kummeksuu.

Hänestä seksuaalinen häirintä on asia, josta pitää ehdottomasti puhua julkisuudessa.

”Joskus kuitenkin tuntuu, että joistakin poliitikkojen tekemisistä tehdään paisutettuja juttuja siksi, että ei keksitä muuta kirjoitettavaa. On sattumanvaraista, minkä kokoiseksi ja kuinka pahasti jotakin henkilöä leimaavaksi keskustelu saattaa paisua.

”Tuollaista voi tapahtua milloin kenellekin poliitikoksi ryhtyneelle henkilölle. Jotain oikeuksia pitää Mauri Pekkarisellakin olla. Heikommilla hermoilla varustettu ihminen voisi musertua tuollaisen julkisuuden alle. On myös väärin, että poliitikot aina joukkona vaikenevat, kun joku joutuu tuollaisen kohtelun kohteeksi”, Brax sanoo.

Hän korostaa ottaneensa Pekkarisen kanssa yhteen monistakin politiikan asiakysymyksistä. Viime hallituskaudella oikeusministeri Brax ja elinkeinoministeri Pekkarinen olivat täysin eri mieltä ydinvoiman lisärakentamistarpeesta.