kirjeitä 24.11.2017 06:00

Tieto on yhä elämys

Kolumnisti Tiina Raevaara kirjoitti kiinnostavasti tietokirjallisuudesta ja Tieto-Finlandiasta (SK 46/2017). Kolumnistin mukaan toimittajat ovat ottaneet tietokirjailijoina tilaa tieteentekijöiltä, kun ehdokkaita Tieto-Finlandian saajaksi on etsitty.

Tänä vuonna Tieto-Finlandian raati (Johanna Kurkikangas, Reetta Räty ja minä) etsi kirjoja, jotka viettelisivät lukijansa oppimaan uutta, oivaltamaan maailmaa tiedon kautta ja nauttimaan lukemastaan. Noin 250 ehdokkaan joukosta etsimme hyviä ja kerronnallisesti taidokkaita kirjoja. Meitä ei kiinnostanut, ovatko kirjoittajat toimittajia, tutkijoita tai vaikkapa aktiivisia sotahistorian harrastajia, psykologeja tai tv-kokkeja.

Olen samaa mieltä Raevaaran johtopäätöksen kanssa. Hän kannustaa tutkijoita kirjoittamaan, vaikka se muun arjen keskellä voi olla raskasta. Yksi tapa keventää raskautta voisi olla yhteistyö ammattikirjoittajan kanssa. Se voisi tuottaa entistä luettavampia tietokirjoja vaikeista ja kiinnostavista aiheista. Nyt monet tutkijoiden kirjoittamat kirjat eivät vietelleet lukijaansa innostavista aiheistaan huolimatta. Mutta sama koskee myös monia toimittajien kirjoittamia teoksia.

Valintamme ovat synnyttäneet hyvää ja vilkasta keskustelua. Tietokirja kiinnostaa. Tietokirja voi hyvin, ja se muuttuu ajan mukana rajojaan hakien. Suomen Kuvalehden vanha mainoslause pätee silti yhä: Tieto on elämys. 

Harri Saukkomaa

Tietokirjailija, Tieto-Finlandia-raadin puheenjohtaja, Helsinki

 

Mummotko tyhmiä?

Yleisradion päätoimittaja, sanomalehtihenkilö Jouko Jokinen esiteltiin SK:ssa 46/2017. Meille tavallisille lukijoille hän on tullut tunnetuksi henkilönä, jonka aloitteesta Aamulehdessä otettiin käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimikkeet.

Väheksyykö päätoimittaja Jokinen mummojen kykyä käyttää digitaalisia palveluita? Artikkelissa Jokinen puhuu digistä hurmioituneesti: ”Mummonkin pitää osata.” Asenteissa on vielä paljon muutettavaa niin toimittajilla kuin meillä muillakin. 

Raili Ilola

Suomalaisen Naisliiton Tornion yhdistyksen jäsen

 

Kotkanpesä oli bunkkeri

Oli ilo lukea Markku Jokisipilän kirjoitus (SK 44/2017), jossa kerrankin käytettiin Hitlerin talosta Obersalzbergillä oikeaa nimeä Berghof. Mutta juttuun liitetyssä kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että Eva Braunin sisaren häät pidettiin ”Hitlerin toisella huvilalla, Kotkanpesässä”.

SS-Gruppenführer (kenraali) Hermann Fegelein ja Margarete (Gretl) Braun vihittiin kesällä 1944 Kehlsteinhausissa. Se rakennettiin Hitlerin 50-vuotislahjaksi Obersalzbergiin Kehlstein-vuoren huipulle. Hitler kävi siellä harvoin, koska hän kammosi korkeita paikkkoja. Taloa käytettiin lähinnä edustustilana.

Adlerhorst, suomeksi Kotkanpesä, oli bunkkeri Frankfurtin pohjoispuolella. Se oli Hitlerin päämajana Ardennien hyökkäyksen aikana joulukuussa 1944. Obersalzbergillä ei ollut Adlerhorst-nimistä rakennusta. Alueen miehittäneet amerikkalaiset kutsuivat Berghofia Eagle’s Nestiksi, mistä johtunee virheellinen nimitys Kotkanpesä. 

Kari Ruutu

Varatuomari, Helsinki

Avainsanat
Sisältö