Ristiriita nimeltä Jörn Donner

Jörn Donner oli kansanedustaja ja europarlamentaarikko, mutta oliko hän poliitikko? SK julkaisee otteen Pär Stenbäckin kirjasta All världens vägar (Litorale).

Kotimaa 23.09.2021 18:00
Teksti pär stenbäck
Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner kuoli tammikuussa 2020. Kuva vuodelta 1994.
Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner kuoli tammikuussa 2020. Kuva vuodelta 1994. © JUHA REUNANEN/om-arkisto

En ole koskaan väittänyt että olisimme olleet läheisiä ystäviä, minä ja Jörn Donner. Ehkä olin yksi hänen tarveystävistään, käyttääkseni hänen suosimaansa ilmausta. Aika ajoin meillä oli mukavaa, toisella kertaa ärtymys tuntui heti pinnan alla. Jörn oli päältäpäin katsottuna helposti lähestyttävä mutta samalla tarkka yksityisyydestään.

Heinäkuussa 1984 satuimme samalle Siljan laivalle matkalla Helsingistä Tukholmaan ja söimme päivällistä, joka venyi pitkäksi. Pöytäkeskustelun päätteeksi Jörn ilmoitti olevansa kiinnostunut asettumaan ehdokkaaksi syksyn kuntavaaleihin.

Poliittisesti Jörn oli hitaasti mutta varmasti lähestynyt omaa, jossain määrin yllättävääkin puoluevalintaansa. Ensimmäinen askel otettiin, kun päätoimittaja Jan-Magnus Jansson pestasi hänet Hufvudstadsbladetiin kolumnistiksi.

Sisältö