Naisen vihaista puhetta

Harmangen pamfletti on tahaton pilaversio radikaalifeminismistä.

tietokirja 17.06.2021 18:00
herman raivio

”No niin, olkoon sitten menneeksi, minä myönnän: minä vihaan miehiä. Kaikkiako? Kyllä, kaikkia.”

Kukaan ei uskalla tunnustautua nykyään misogyyniksi, mutta ranskalainen kirjailija Pauline Harmange (s. 1995) ilmoittaa reippaasti olevansa misandristi, miesvihaaja.

Harmangen pamfletti Miksi vihaan miehiä aiheutti Ranskassa pienen kohun, minkä takia se on noteerattu muuallakin.Hän perustelee vihaansa kaikella vääryydellä, jota miehet edelleen naisille tekevät hakkaamisesta hiljentämiseen: ”En lakkaa kummastelemasta miksi miehet ovat sellaisia kuin ovat. Väkivaltaisia, egoistisia, laiskoja pelkureita.”

Harmange käyttää myös puolustusargumenttia: miesviha on seurausta naisvihasta. Aktivisti-bloggaaja ei anna krediittiä edes ns. hyville miehille. Jos miehiä otettaisiin mukaan feministiseen liikkeeseen, he puhuisivat kuitenkin naisten päälle, ahdistelisivat siinä sivussa.

Valinnat
romaani

Aura Sevónin romaani liikkuu ruumiillisen muistin ja tutkijankatseen välillä. Toisinaan teksti muistuttaa feminististä esseetä.

esseitä

Siperialainen säväri on purevampi ja yhteiskuntajärjestelmää laajemmin kritisoiva teos kuin Ville Roppoisen aiemmat tekstit.

elokuva

Uskonnollinen Andra Day opetteli polttamaan, juomaan ja kiroilemaan esikoisrooliaan varten.

näyttely

Ilpo Muston mielestä hyvää valokuvaa voi verrata musiikkiin.

levyt

Sopraano Anu Komsin kansainvälinen ura on jäänyt Suomessa turhan vähälle huomiolle.

Sisältö