Betonissa kiinni

Sementin hiilidioksidipäästöt ovat valtavat. Osan raaka-aineesta voisi jo korvata muulla, mutta rakentamisessa hintalappu ratkaisee.

Rakennustyömaa Helsingin olympiastadionilla 19. elokuuta 2019. Korjaustöissä on valettu 35000 kuutiota betonia, joka on nykyisin rakentamisen perusmateriaali. © Vesa Moilanen

Betonia valmistetaan maailmassa enemmän kuin kaikkia muita materiaaleja yhteensä. Vain vettä käytetään enemmän kuin betonia. Betonin kulutuksesta on tullut yksi suurimmista esteistä ilmastokriisin ratkaisemiselle, sillä betonin sideaineen sementin tuotanto kattaa kahdeksan prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Lentoliikenne aiheuttaa päästöistä kolme prosenttia.

Sementti on maailman suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Päästöjä syntyy, kun muun muassa kalkkikiveä poltetaan korkeassa lämpötilassa klinkkeriksi, joka on sementin keskeinen osa-aine.

Viime vuonna Suomen ainoan sementtivalmistajan Finnsementin tehtaista syntyi Energiaviraston mukaan 891 409 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Yhden klinkkeritonnin valmistuksessa vapautuu noin 700 kilogrammaa hiilidioksidia. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kilogrammaa hiilidioksidia vuodessa. Sementin osuus koko Suomen hiilidioksidipäästöistä on reilu prosentti.

Sisältö